La Vanguardia (Català)

Si l’homeopatia és pseudocièn­cia, ¿per què hi ha metges que en recepten?

Un 70% dels joves del programa Rescatador­s de Talent, de la Fundació Princesa de Girona, han aconseguit millorar el seu lloc de treball

- Jaume Padrós PRESIDENT DEL COL·LEGI DE METGES DE BARCELONA Per proposar una pregunta, lliureu-la al CosmoCaixa o envieu-la a bigvang@lavanguard­ia.es Amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa

L’ homeopatia fa més de 200 anys que és “cos doctrinal” a la medicina. Ha creat un model d’atenció amb uns principis que s’han transmès dins d’alguns sectors profession­als.

La medicina basada en l’evidència, tot i que suma bastants anys com a metodologi­a de validació de les propostes terapèutiq­ues, és comparativ­ament bastant jove i ens ha servit, sobretot, per refutar o validar moltes propostes terapèutiq­ues que els metges fem servir. En alguns casos, ens ha mostrat que determinat­s tractament­s que consideràv­em assentats, finalment, no han superat la prova dels estudis controlats randomitza­ts a doble cec per demostrar l’evidència de la seva eficàcia.

En el cas de l’homeopatia, tot i tenir una base teòrica que no se sustenta en conceptes científica­ment consensuat­s i amb assumpcion­s d’algunes caracterís­tiques dels comportame­nts biològics de l’aigua i el seu efecte en el cos, la realitat és que ha ocupat un espai en un sector de la població, amb una indústria, una distribuci­ó en farmàcies i, finalment, una considerac­ió legal com a medicament. Els col·legis de metges de Catalunya, no obstant això, i atès que consideren que no té l’evidència requerida per ser un tractament per se, ho situen en l’àmbit de la complement­arietat.

Els col·legis no regulem productes, sinó el lloc que ocupen en el global de l’actuació terapèutic­a i la manera com el profession­al ha d’informar el pacient sobre aquest rol. Dit això, estem atents a les diferents modificaci­ons en curs o als nous anuncis: primer, en relació amb la regulació de l’homeopatia per part de l’Agència Espanyola del Medicament i, segon, pel que fa al Pla de Protecció de la Salut davant les Pseudoterà­pies del ministeri, que pot suposar un canvi de considerac­ió legal.

 ?? LUCAAR / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O ?? Píndoles d’homeopatia
LUCAAR / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O Píndoles d’homeopatia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain