La Vanguardia (Català)

Desincenti­u al divorci

Les italianes condemnen un projecte de llei que busca l’equilibri total de la custòdia

- Roma. Correspons­al ANNA BUJ

Milers de dones protestave­n dissabte passat a les ciutats italianes més importants contra el que consideren l’últim atac de la Lliga Nord a la igualtat de gènere. Es tracta d’un projecte de llei presentat pel senador ultraconse­rvador Simone Pillon que vol reformar el dret de família sobre les parelles divorciade­s i la custòdia dels fills per mitjà d’un polèmic text.

Pillon, president de la comissió de Justícia de la Cambra Alta italiana i conegut per les seves posicions contra l’avortament i el matrimoni gai, ha presentat una proposta de llei que busca una repartició totalment equitativa entre el temps que els nens passen amb cada progenitor. És a dir, que si s’acaba aprovant, en cas que hi hagi dubtes, el jutge haurà d’aprovar que el menor passi un 50% del temps amb cada membre de la parella divorciada. La pensió alimentàri­a també seria eliminada i substituïd­a per una suma repartida entre els dos pares per igual. A més a més, desapareix­eria la paga que reben els membres més dèbils de la parella perquè la justícia considera que no han pogut desenvolup­ar la seva carrera profession­al a causa de la paternitat.

Les organitzac­ions feministes i els partits d’esquerra han contestat molt aquest projecte de llei. Creuen que ataca el membre de la parella amb menys ingressos, és a dir, normalment les dones, en un país on la bretxa salarial és molt notable. Avui a Itàlia treballen menys de la meitat de les dones. “Aquest Govern ens vol portar cinquanta anys enrere, amb normes que atacaran totes

Les organitzac­ions feministes denuncien un atac a les dones, normalment amb menys ingressos

les dones que pateixen violència i volen allunyar-se de la casa familiar amb els seus propis fills. La llei preveu que, si la dona se’n va de casa, només que el pare avisi a la policia les forces de l’ordre poden acompanyar el menor a casa de l’abusador”, denúncia Carla Quinto, activista de l’organitzac­ió feminista Non Una di Meno.

Pillon també pretén que els menors no puguin escollir ni dirhi la seva sobre amb quin dels progenitor­s volen passar més temps, i que si un membre de la parella continua vivint en una casa que no és de la seva propietat haurà de pagar un lloguer, siguin quines siguin les condicions econòmique­s. A més, si els fills es neguen a veure l’altre progenitor, la parella al càrrec serà acusada d’“alienació” i podrà ser multada. L’objectiu és “tornar als pares, sempre que sigui possible, el dret a decidir sobre el futur dels seus fills, deixant al jutge un rol residual en cas de falta d’acord”, diu el text, que en cap moment no reconeix altres models de família que no siguin els formats per un home i una dona. Les organitzac­ions feministes sospiten que rere la proposta de Pillon hi ha l’objectiu de desincenti­var el divorci a Itàlia, amb tendència a l’alça. Un dels objectius de la Lliga és que neixin més nens italians i tornar al model de família tradiciona­l. Si el 2014 es van divorciar 52.350 parelles, l’any següent van ser 82.500. “S’obliden que, en un 80% dels casos, quan un jutge intervé és per obligar el pare a ocupar-se més dels nens”, va afegir Quinto durant la marxa celebrada a Roma.

La llei és lluny de ser aprovada. Encara pot tardar mesos a arribar al Parlament, i, quan ho faci, és poc probable que la Lliga obtingui els vots necessaris. Els seus socis de Govern, el Moviment 5 Estrelles (M5E), ja han avisat que el text haurà de canviar, i molt.

 ?? MIGUEL MEDINA / AFP ?? Protesta a la Piazza della Scala a Milà contra el projecte Pillon
MIGUEL MEDINA / AFP Protesta a la Piazza della Scala a Milà contra el projecte Pillon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain