La Vanguardia (Català)

“Restringir­em el pas als dièsel; hi ha consens”

Giuseppe Sala, alcalde de Milà i vicepresid­ent de l’aliança C40

- ANTONIO CERRILLO

Giuseppe Sala, alcalde de Milà, defensa la creació d’una gran zona de baixes emissions a tot Milà per vetar el pas als vehicles dièsel més antics el 2019. “Estic a la meitat del mandat; hi ha un alt consens. Ara podem fer-ho”, diu aquest polític del PD que s’expressa de manera elegant i confiada davant el periodista després de participar en una trobada dels alcaldes del C40 a Barcelona.

Quines accions duu a terme contra la contaminac­ió i el canvi climàtic?

Li dono una dada. Fa 25 anys a Milà hi havia 70 cotxes privats per cada 100 habitants; avui en tenim 51 per 100 habitants. Això s’ha aconseguit amb limitacion­s de trànsit, amb una taxa de congestió (5 euros al dia). Això ha reduït un 40% el trànsit al centre.

I què més?

Milà, a diferència de Barcelona, té una estructura urbana medieval. La circulació en superfície és difícil; per això, hem construït quatre línies de metro i n’estem finalitzan­t una cinquena. L’última línia de metro serà la que connectarà l’aeroport amb el centre de la ciutat, i ho farà en 14 minuts. També estem projectant prolongar el ferrocarri­l metropolit­à per connectar-lo amb Monza. Jo puc controlar el trànsit a Milà; però cada dia entren 600.000 vehicles a la ciutat. És fonamental que els qui vinguin de fora ho facin en transport públic.

El ciutadà es resisteix a prescindir del cotxe privat?

Està demostrat que si té l’oportunita­t, prefereix oblidar-se del cotxe. En pot estar segur. Els joves prefereixe­n cotxe compartit. Tenim cinc companyies de cotxe compartit a Milà. A més, el municipi i la regió de Llombardia estan finançant un canvi de cotxe. Tenim 10 milions d’euros per a incentius; ja sé que no és gaire, però...

Quines noves mesures planteja?

A partir de febrer del 2019, instaurare­m una àrea de baixes emissions de gasos a tota la ciutat. No es pagarà per entrar, però no es podrà entrar si ets posseïdor d’un cotxe dièsel amb norma d’emissions Euro d’1 (any 1993) a 3 (any 2000), i en els quatre anys posteriors s’aniran estenent aquestes limitacion­s. És una mesura que pot ser delicada; fins i tot revolucion­ària.

No creu que el ciutadà pot invocar que això és un atac a la seva llibertat per agafar el cotxe...

No, no veig aquest risc a Milà. El problema és que els cotxes elèctrics costen molt més que un cotxe normal. La defensa del medi ambient és un argument molt seriós. I restringir­em el trànsit a cotxes que fan 10 o 11 anys que circulen . Són actuacions que hem d’escometre ara quan estem a meitat de mandat, aprofitant un consens alt (el PD té 29 dels 44 regidors). Si esperem ja no es podrà fer.

L’alcalde de Berlín, Michael Müller, diu que els fabricants de cotxes no es prenen seriosamen­t el problema de la contaminac­ió. Altres alcaldes afirmen que estan sols, que l’Estat no ajuda.

Estic una mica d’acord. L’Executiu que ha governat l’últim any a Itàlia no ha creat incentius per afavorir el canvi en l’ús del cotxe, com tampoc no hem vist que hagi exercit una pressió sobre la indústria perquè s’adapti més ràpidament als canvis. No obstant això, el principal fabricant, Fiat, ha fet una aposta pel cotxe elèctric

recentment.

Realment, ho creu?

Fiat, durant molts anys, va dir que el futur no era el cotxe elèctric; que el futur era el cotxe de gas o l’híbrid, i probableme­nt va bloquejar aquesta transforma­ció, i el Govern tampoc no estava per la feina. En canvi avui, Fiat s’està movent cap al cotxe elèctric.

Hi ha prou pressió perquè els estats actuïn contra el canvi climàtic?

Segueixo amb gran interès l’actuació d’Els Verds a Alemanya. Han pres posicions. En canvi, a Itàlia els verds amb prou feines han obtingut el 2% o el 3% dels vots. No hi ha hagut mai una pressió forta sobre els governs. Espero que això canviï. L’esquerra ha de fer de la defensa del medi ambient una batalla a Europa. Jo tinc una ànima d’esquerra. Desitjo que qualsevol govern sigui actiu en aquest camp.

Col·laboren els estats amb les ciutats?

Les ciutats del C40 ho estan posant tot de part seva. Però si no fan el mateix els estats, la potenciali­tat serà molt limitada. El C40 es planteja aconseguir que per al 2050 arribem a una neutralita­t en les emissions de carboni.

Quina és la principal proposta que té entre mans?

He donat la indicació de completar una renovació completa dels autobusos a vehicles elèctrics. Hem pressupost­at 2.000 milions d’euros en set anys. El 2030 només circularan autobusos elèctrics. Només comprarem autobusos elèctrics. El problema de totes formes és l’emmagatzem­ament de l’energia, la recàrrega, les cotxeres, la logística. ..

Faci una ultima petició als fabricants de cotxes...

La gent no compra cotxes elèctrics perquè costen un 30% més. Com estrènyer aquesta bretxa? La meva idea és que les marques renunciïn a una part dels seus beneficis i que el Govern financi els ajuts, un front perquè actuïn junts.

TRANSFORMA­CIÓ URBANA

“Només comprarem autobusos elèctrics; el 2030 es culminarà la renovació de la flota”

CRÍTICA AL GOVERN ITALIÀ

“No hi ha hagut pressió perquè les marques s’adaptin més ràpidament als canvis”

 ?? PIER MARCO TACCA / GETTY ?? L’alcalde de Milà, que va participar dimecres com a ponent dels C40 Talks a Barcelona, pertany al Partit Demòcrata (PD)
PIER MARCO TACCA / GETTY L’alcalde de Milà, que va participar dimecres com a ponent dels C40 Talks a Barcelona, pertany al Partit Demòcrata (PD)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain