La Vanguardia (Català)

“La foscor t’obliga a canviar de camí”

-

Un altre element a tenir en compte és que els veïns que passegen per vies més deixades, on encara no s’ha renovat la pavimentac­ió, quan es fa fosc tenen la percepció que falta llum. El carrer Verdi també té una doble cara. Al tram superior la il·luminació es va diluint.

Llums per a totes al Gòtic Una ombra s’aproxima pel carrer Groc, pel carrer Jupí, pel carrer Correu Vell, per qualsevol dels carrers del Gòtic... I a mesura que s’acosta el ciutadà no sap si és un veí que torna a casa, un client d’un narcopís que busca monedes, un lladre esperant agafar una bossa de mà amb força per desaparèix­er a tota velocitat... La qualitat de la il·luminació pública és una qüestió molt subjectiva. Ho expliquen diverses veïnes de l’entitat Fem Gòtic.

“Els carrers principals estan ben il·luminats –coincideix­en totes–, però les vies més petites et generen molta inquietud, sobretot quan camines sola, quan vas amb els nens, quan tornes tard... Quan els bars i les botigues tanquen la cosa empitjora molt”. Mentrestan­t, l’ombra es cont - nua aproximant, i un no sa psi l’ombra coixeja o trontolla, si li estrenyen les sabates o s està borratxo. En realitat parlem d’urbanisme de gènere, de muntar els serveis públics entenent que no tots els col·lectius tenen les mateixes necessitat­s. “Al final acabes canviant els teus itineraris quotidians –continuen les veïnes–. Jo, pel carrer Groc, ja no hi passo”. Aquí, fa pocs mesos, en un narcolocal, van matar una persona. “Sí, els fanals dels carrerons del Gòtic són molt bonics i romàntics. Queden genials per fer-se una foto! Però la seva llum és massa tènue. Als que vivim aquí ens aniria molt millor que emetessin una llum molt més intensa”, insisteix. Sí, l’ombra que s’aproxima és la d’un home “Bona nit”, diu. “Ah, eres tu! No t’havia vist”.

Clarobscur­s a la Diagon L’avinguda és una i tes a - hora. Cada tram d carr de 10 quilòmetr esenta fisonomia m ent · - minació es m en e l’urbanisme adoptat da punt e la Diagonal. La remodelaci­ó duta a terme en l’anterior mandat de CiU pot agradar o no, però va millorar la il·luminació d’una zona molt transitada i que romania a la penombra. Ara les voreres i la calçada presenten

u à es és ode es, de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain