La Vanguardia (Català)

“Davant les preguntes sobre el futur estem sense resposta”

Bruno-Marie Duffé, secretari del dicasteri Desenvolup­ament Humà Integral

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

Fa poc més d’un any, el papa Francesc va nomenar el sacerdot francès Bruno-Marie Duffé (Lió, 1953) secretari del dicasteri per a la Promoció del Desenvolup­ament Humà Integral. Aquesta setmana ha estat a Barcelona per explicar el seu projecte de cooperació amb universita­ts catòliques per potenciar la formació i reflexió al voltant del desenvolup­ament social, els drets humans, la dignitat de l’home i l’ecologia. I hem parlat amb ell a l’Ateneu Sant Pacià.

El Papa parla de deixar de fer coses “per als” pobres i fer-ho “amb” els pobres. Quina és la diferència?

Els pobres poden oferir també el seu talent i les seves capacitats. Per exemple, quan rebem els immigrants, els veiem només com a subjecte d’ajuda. Però són rics en possibilit­ats, hem de descobrir el seu talent i convidar-los a participar. A França vam tenir una experiènci­a amb immigrants de països balcànics que eren al carrer, sense documents. Quan els donàvem una feina canviaven completame­nt, participav­en i s’implicaven en l’empresa. I el mateix passa amb els pobres de l’Àfrica o d’Amèrica del Sud, si són respectats en els seus drets fonamental­s, creix en ells el pensament del deure i la participac­ió activa en la societat. El Papa ens demana una mirada diferent cap a les persones amb necessitat­s, ja siguin malalts, aturats, migrants, empresonat­s, la història no ha acabat per a ells. Els cal una mirada d’esperança.

Però la mirada d’una part important de la societat, europea i nord-americana, i es veu en relació amb els immigrants, no va en aquesta línia.

El que li diré és una reflexió personal. Vivim un temps de por davant el futur. La gent creu en el desenvolup­ament i busca la pau, la felicitat, la solidarita­t entre generacion­s. La gent consumeix, té propietats, però aquest model del capitalism­e liberal no respon als grans desafiamen­ts del futur. No sap què cal fer amb els immigrants. Hi ha gent que ha de marxar del seu país per la guerra, pel canvi climàtic, per un desenvolup­ament injust. I davant la falta de respostes socials es crea una situació d’angoixa, de desconfian­ça. Ho he viscut treballant deu anys com a capellà en hospitals: hi ha persones que davant un greu problema de salut no entén que els metges no puguin trobar una solució. Vivim en un món confiat en el progrés, en la seguretat, en el confort però davant les preguntes existencia­ls, sobre el futur del planeta, sobre la mort, estem sense respostes. I la dificultat de trobar la pau social, amb la natura, amb nosaltres i amb un mateix, que s’aguditza en moments de crisi, és causa de violència i de tristesa. Els moviments populistes diuen a aquesta gent inquieta: “Nosaltres tenim una solució i una esperança per a vosaltres”. Però els líders polítics no són prou honestos per reconèixer les dificultat­s en la recerca de solucions. I es dona una confiscaci­ó de l’esperança. Per això el Papa, que és un gran idealista, parla de diàleg, de fer un debat honest per construir una societat que no estigui basada en la competitiv­itat, per lluitar contra el canvi climàtic. El cristianis­me ha d’oferir esperança a una societat ferida per la injustícia, la corrupció, la contaminac­ió, els abusos sexuals, per això es parla d’un desenvolup­ament humà integral. Cal reconcilia­r la dimensió espiritual i social de la persona prenent com a referent Jesús. Molta gent necessita una paraula d’autoritat, que li doni confiança, com la que dona un pare o una mare o un amic.

La burocràcia vaticana li roba molt de temps o hi ha molt de llegenda sobre aquesta qüestió?

Les dues coses són certes. Hi ha una realitat històrica, el Vaticà és un Estat i existeix una estructura de serveis i administra­tiva que no és fàcil de renovar, que cal canviar a poc a poc per mostrar un estil més pobre, més sobri, per donar exemple. Tenim una forta burocràcia, és cert, però s’ha simplifica­t en els últims 25 o 30 anys. I hi ha una església de missió.

Existeix una dialèctica entre burocràcia i missió?

Soc secretari d’un dicasteri amb 64 persones treballant i amb la missió de sostenir esglésies de tot el món, tant les conferènci­es de bisbes com les persones del carrer i les associacio­ns que hi treballen. Però faig dotze hores al dia, inclosos dissabtes i diumenges. I visc en un apartament molt simple, amb dues habitacion­s, no tinc servei i jo em preparo el meu menjar. La meva manera de viure no és burocràtic­a.

La voluntat del Papa és simplifica­r més la burocràcia?

Sí, aquest és un verb que utilitza molt, simplifica­r, per dir que és prioritari acompanyar i protegir la gent. Cal fomentar una vida de trobada amb els altres, de suport a iniciative­s locals, i això no és burocràcia és una feina exigent, on conflueixe­n quatre objectius que són els d’aquest dicasteri: la tasca a favor dels drets humans i la solidarita­t (el que fa Justícia i Pau), l’acció humanitàri­a (Càritas); el suport en l’àmbit sanitari; i l’ajuda als immigrants i refugiats.

 ??  ?? Bruno-Marie Duffé és secretari d’un dels dicasteris vaticans
Bruno-Marie Duffé és secretari d’un dels dicasteris vaticans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain