La Vanguardia (Català)

La censura televisiva

Austràlia prohibeix el llenguatge groller en els temps que s’emetin

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

L’entrenador del Reial Madrid, Pablo Laso, s’ha guanyat el respecte de tothom pels èxits als quals ha aconseguit portar l’equip blanc. Però també per com les gasta als temps morts. El tècnic no dubta a cridar, esbroncar o advertir els seus jugadors encara que en aquell moment l’estiguin filmant les càmeres de televisió. “Semblen avions. Us penseu que podem guanyar caminant?”, va etzibar als seus jugadors la passada temporada durant un matx davant l’Herbalife Gran Canaria. És veritat que aquí no hi va haver cap mena d’insult ni paraula grollera però en el fragor de la batalla i amb les pulsacions a mil per hora és probable que s’escapin expression­s de gust dubtós que no es farien servir quan es té el cap fred o no s’està competint frec a frec.

Doncs bé, sortir de la correcció política està penalitzat des d’ara a la lliga australian­a de bàsquet, on es multarà els jugadors i entrenador­s que s’expressin en un llenguatge groller durant els temps morts televisats. No només s’hauran de controlar amb la pilota en joc i dins de la pista, sinó també mentre escolten com el seu tècnic dona instruccio­ns.

Es tracta d’una mesura que ha aixecat polseguera perquè el bàsquet és un esport que és més obert que el futbol en aquest sentit, que deixa entrar les càmeres i els micròfons en algunes competicio­ns al vestidor per fer entreviste­s i que s’acosta al llenguatge del joc permetent que s’emetin en directe temps morts dels entrenador­s.

En canvi, en el futbol molts tècnics opten per tapar-se els llavis amb les mans mentre parlen perquè les càmeres no puguin llegir el que estan dient. Així s’estalvien moltes polèmiques.

Davant la decisió de la lliga australian­a (la NBL) un dels seus jugadors més il·lustres, Andrew Bogut, que ha tornat al seu país després d’una llarga carrera a l’NBA, ha expressat la seva oposició. “Tenen dues opcions. La primera, els cinc segons de retard (fals directe). La tecnologia és fantàstica el 2018. I la segona, que se’n vagin dels temps morts. Els jugadors són ferotges i emocionals, cosa que significa que els importa i volen guanyar”, va afirmar el pivot dels Sydney Kings. Que l’hi diguin a l’entrenador de futbol sala del Barcelona, Andreu Plaza, que l’octubre passat va verbalitza­r un exabrupte durant un temps mort televisat en el partit Barcelona-Benfica.

“Farem com ells. Repartirem llenya fins que els subnormals aquests xiulin alguna cosa”, va dir el tècnic als seus jugadors en referència als àrbitres. La tensió li va jugar una mala passada, però va rectificar de seguida i així que va acabar-se el partit va escriure un missatge de disculpes a Twitter.

Malgrat les queixes de Bogut la NBL va comunicar que no pensa fer marxa enrere en la seva posició. “Es tracta d’educar els entrenador­s perquè siguin conscients que en aquell moment el que estan dient arriba a molta gent. Som un esport de família i volem reduir el risc que un mal llenguatge arribi al públic televisiu ara que li donem un accés més directe”.

Els toca, doncs, mossegar-se la llengua.

Bogut, ex de l’NBA, es queixa de la mesura i demana que els temps s’ofereixin amb ‘delay’ El bàsquet és un esport més obert que el futbol, en què els tècnics es tapen la boca quan parlen

 ?? EUGENE TANNER / AP ?? Andrew Bogut (dreta) ara juga als Sydney Kings
EUGENE TANNER / AP Andrew Bogut (dreta) ara juga als Sydney Kings

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain