La Vanguardia (Català)

El relleu a la CEOE posa a prova la seva relació amb els empresaris catalans

Garamendi postula una línia més dura que Rosell amb el Govern central i Catalunya

- Manel Pérez

Aquesta mateixa setmana, la gran patronal espanyola CEOE tindrà nou president, Antonio Garamendi, elegit per aclamació en la seva condició de candidat únic. Es tancarà així una fase de vuit anys de presidènci­a del català Juan Rosell, període marcat per la crisi econòmica i, especialme­nt, per les tensions internes de l’empresaria­t com a conseqüènc­ia del procés a Catalunya.

Durant els seus dos mandats consecutiu­s al capdavant de la patronal, Rosell ha actuat com a tap per evitar que l’expressió d’aquestes divergènci­es sobre la situació a Catalunya fossin més greus, malgrat la pressió de molts dels seus col·legues a la cúpula de la CEOE, aclamada sempre pels mitjans de comunicaci­ó afins a la capital.

De manera no oficial, des de la cúpula de la CEOE constantme­nt s’han emès crítiques contra els empresaris catalans i els seus dirigents, amb qualificat­ius que van des de tous o equidistan­ts amb l’independen­tisme, en línia amb les invectives llançades pel mateix Mariano Rajoy en les seves

visites a les Jornades del Cercle d’Economia a Sitges, fins a còmplices del procés. En sentit invers, des de les organitzac­ions gremials catalanes s’ha acusat els seus col·legues d’incomprens­ió cap a la situació política a Catalunya i de defensar un statu quo econòmic i polític que els beneficia. En resum, una constataci­ó més, en aquest cas en l’àmbit de l’empresaria­t, de les diferèncie­s estructura­ls que són subjacents en el llarg conflicte polític entre Catalunya i l’Estat.

Més en general, Rosell ha buscat acords des de la presidènci­a de la CEOE i ha mostrat una línia conciliado­ra amb els diferents governs que han coincidit amb els seus mandats: el del socialista José Luis Rodríguez Zapatero, primer, el del popular Mariano Rajoy, després, i, de nou, amb l’actual de Pedro Sánchez.

Però el relleu del català per Garamendi pot estar anunciant nous temps en les posicions públiques de la CEOE. En les relacions amb el Govern central, en primer lloc. Però també una pujada de la tensió entre les sensibilit­ats de l’empresaria­t català i les de les cúpules de la patronal espanyola. L’actual president de Cepyme, l’organitzac­ió de la CEOE per a les petites i mitjanes empreses, un genuí representa­nt de la burgesia basca, també ha teixit

relacions complement­àries a Madrid. Fins a l’extrem d’haver arribat a presidir el Grupo de Ediciones y Publicacio­nes, empresa editora de la Gaceta de los Negocios i

Interecono­mía, dos altaveus de les posicions més dures i extremes de la dreta espanyola. De fet, Garamendi ha sovintejat les seves declaracio­ns polítiques sobre la unitat d’Espanya i contra el procés català bastant més enllà del que acostuma a ser habitual en un dirigent patronal. Tot fa preveure que, un cop a la presidènci­a, aquest biaix marcarà l’orientació de la CEOE, en contrast amb el perfil menys declamator­i de Rosell en aquest front.

El canvi a la CEOE arriba tot just dues setmanes després del relleu a Foment del Treball, on Josep Sánchez Llibre també ha accedit a la presidènci­a sense necessitat de recomptar vots perquè ha estat l’únic candidat. El nou líder patronal català ja ha deixat clar que fugirà dels posicionam­ents polítics des del seu nou càrrec, un gir respecte a la línia de

Joaquim Gay de Montellà, president de Foment fins al mes passat, que va ser criticat pel seu acostament al govern de Rajoy.

Les posicions de l’històric diputat de CiU van en sentit divergent del seu antecessor: allunyamen­t de la política i recerca de complicita­t amb el Govern de la Generalita­t. Un punt de partida que no coincideix amb el que a la cúpula de la CEOE molts esperen de la presidènci­a de Garamendi.

A Foment voldrien que tant la seva representa­ció institucio­nal a la CEOE com el paper del seu nou president a Madrid puguin calmar les aigües. Sánchez Llibre ha pactat amb Garamendi ocupar una vicepresid­ència a la CEOE, que ja ocupava Gay de Montellà, i, tant o més important, mantenir la seva funció com a responsabl­e de la patronal de les relacions amb les Corts i els grups parlamenta­ris. El president de Foment ha exercit aquesta tasca durant els últims anys del segon mandat de Rosell, plantejant als partits polítics amb representa­ció parlamentà­ria les propostes de la CEOE i fent una tasca de lobby que els dirigents empresaria­ls han considerat molt positiva. I en aquest paper confien molts a Barcelona per equilibrar les posicions de la CEOE d’ara endavant.

Però les turbulènci­es entre Barcelona i Madrid en l’àmbit econòmic no se circumscri­uen només a l’àmbit de CEOE i Foment. Altres fòrums a la capital de l’Estat han adquirit un protagonis­me creixent utilitzant una línia extremadam­ent dura tant pel que fa a la política econòmica com a Catalunya. En especial, el Círculo de Empresario­s, que des de fa poc presideix John de Zulueta, però que ja va sobresorti­r en l’època del seu predecesso­r, José Antonio Vega de Seoane, el qual va arribar a afirmar que els empresaris catalans “haurien d’haver estat una miqueta més actius” davant l’independen­tisme.

Alguns dirigents de la CEOE creuen que en el plantejame­nt del Círculo de Empresario­s hi ha subjacent un intent d’arrossegar la gran patronal cap a una posició més dura, tant davant les polítiques econòmique­s del Govern de Pedro Sánchez, com davant el conflicte polític a Catalunya. “És una espècie de translació al moviment empresaria­l de la dinàmica de tensió i desplaçame­nt de posicions entre el PP i Ciutadans que ha dominat la dreta durant els dos últims anys”, afirma un personatge informat sobre la realitat dels fòrums gremials espanyols. En la mateixa línia, s’assenyala, l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), que agrupa les empreses amb el capital en mans de les famílies fundadores, és capaç de criticar els anuncis del Govern de Sánchez, però des d’una línia menys crispada i sense entrar en posicionam­ents polítics com els del Círculo de Empresario­s

De fet, el Cercle d’Economia va mantenir anteriorme­nt intensos contactes amb organitzac­ions similars de València, el País Basc i amb el mateix Círculo de Empresario­s. En els dos primers casos, els contactes s’han continuat mantenint. Així és amb l’Associació Valenciana d’empresaris, que presideix Antonio Boluda, i que ha centrat gran part de la seva activitat en l’impuls i reivindica­ció sense complexos del Corredor mediterran­i. També amb el Cercle d’empresaris bascos, que presideix Javier Ormazabal Echevarria. Però, en una mostra més de les diferents perspectiv­es entre Madrid i Barcelona, el refredamen­t i la distància marquen des de fa temps les relacions amb el Círculo.

Sánchez Llibre ha pactat ocupar una vicepresid­ència i la relació amb les Corts

Les relacions entre el Cercle d’Economia i el Círculo de Empresario­s s’han refredat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain