La Vanguardia (Català)

Invertir per guanyar més

La inversió d’impacte creix a tot el món i el sector a Espanya s’organitza en una associació sota el paraigua internacio­nal del GSG

- MAR GALTÉS

No és veritat que els projectes socials o mediambien­tals hagin de tenir baixa rendibilit­at. Fins i tot, si hi ha tecnologie­s disruptive­s, poden arribar a ser molt rendibles”, assegura Xavier Pont, cofundador i director general de Ship2B, la plataforma d’inversió d’impacte que des de fa cinc anys accelera i finança empreses “amb propòsit i impacte, o el que es diu triple rendibilit­at”.

La inversió d’impacte està de moda: es calcula que aquest any la inversió destinada a “causes que volen canviar el món” s’ha duplicat, fins a arribar a un total d’actius gestionats de 228.000 milions de dòlars, segons un estudi de Global Impact Investing Network. S’hi inclouen projectes d’emprenedor­ia contra la desigualta­t de gènere, per millorar l’accés a l’educació o contra el canvi climàtic. I els diners venen de filantrops i de fundacions, però també de bancs i de fons d’asseguranc­es. A Espanya, segons l’informe Spainsif 2018, la inversió d’impacte creix de manera constant, i arriba fins als 311 milions d’euros el 2017.

“La gent entén bé el món de l’empresa, per una banda, i el món social, per l’altra. Però el món va cap al mig”, diu Pont. Cap a un punt on els interessos empresaria­ls i socials no siguin antagònics, sinó part d’una mateixa foto. “A vegades gent del sector social encara pensa que no és bo ser rendibles. Cal canviar aquesta idea”, afegeix. “I l’empresa ha de tenir propòsit i sentit, perquè el consumidor del segle XXI ho demana, i també el treballado­r”.

Mentrestan­t, encara cal fer servir etiquetes per diferencia­r-se. I per explicar-se, els principals actors del sector a Espanya s’estan organitzan­t en el Foro Impacto de nova creació, que està en procés d’adhesió al GSG (Global Steering Group for Impact Investment). El Foro Impacto vol convertir-se en el consell assessor en l’àmbit espanyol del GSG, que és l’organitzac­ió internacio­nal sense ànim de lucre creada el 2015 pels països del G8 per desenvolup­ar la inversió d’impacte. Al capdavant del GSG hi ha Ronald Cohen –fundador d’Apax Partners, se’l considera també el pare de la inversió d’impacte; el 2000 va crear Bridges Ventures, primer fons d’impacte a Gran Bretanya–.

L’objectiu de Foro Impacto és “ser la gran associació del sector perquè agafi potència i s’hi impliqui l’Administra­ció”, diu Pont. “Hem vist que als països on ha eclosionat la inversió d’impacte, la clau ha estat quan hi han entrat les administra­cions”, afegeix. De moment en formen part Creas, Gawa Capital, Unltd, Open Value Foundation i Ship2B, que són entitats d’oferta, de demanda i d’intermedia­ció de capital. Aquest proper dijous es trobaran a Barcelona, coincidint amb l’Impact Forum que organitza Ship2B, un punt de trobada d’emprenedor­s i inversors del sector i que ja ha superat el miler d’inscrits.

Ship2B ha accelerat, des dels seus inicis el 2013, un total de 130 start-ups. A través del vehicle d’inversió creat el 2016 (que disposa de 4 milions d’euros i el suport del Fons Europeu d’Inversió), ha invertit en 9 start-ups d’alt impacte social que han aconseguit mobilitzar més de 10 milions d’euros en total sumant-hi altres inversors. “Si a més, comptem la inversió feta per la nostra xarxa d’inversió, amb més de 400 membres entre business angels, family offices i entitats de capital risc, hem invertit en 17 start-ups i hem mobilitzat més de 13 milions d’euros en inversió d’impacte”, diu Xavier Pont. Entre les participad­es de Ship2B, destaca com a casos d’èxit Boolino (de foment de la lectura infantil, enfocada a Espanya, Gran Bretanya i l’Índia) o MJN (que desenvolup­a un predictor d’epilèpsia).

Ship2B i tota la seva xarxa han invertit en 17 ‘start-ups’ i han mobilitzat més de 13 milions des del 2013

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? La Fageda és un exemple d’empresa (cooperativ­a) amb impacte
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU La Fageda és un exemple d’empresa (cooperativ­a) amb impacte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain