La Vanguardia (Català)

Uber estudia entrar en el taxi i ser una plataforma integral de mobilitat

“Les diferèncie­s amb els VTC han de tendir a zero”, afirma el director a Espanya

- ÓSCAR MUÑOZ

Els VTC (vehicles turisme amb conductor) són només un pas en els plans de negoci d’Uber per a Espanya. El seu objectiu és convertir-se en una plataforma integral de mobilitat que incorpori tots els desplaçame­nts dels usuaris. Però, abans, vol entrar en el taxi i portar la seva tecnologia a aquest servei, amb el qual ha mantingut una relació enormement conflictiv­a des que va arribar al país. La seva irrupció el 2014, a Barcelona, amb la controvert­ida fórmula UberPop, amb xofers no profession­als, es va abandonar tot just començar per la pressió dels taxistes i la resposta de l’Ajuntament i la Generalita­t. Després, el 2016, va tornar amb UberX, la seva actual modalitat per a VTC, primer a Madrid i un any després a la capital catalana. I posteriorm­ent s’hi van afegir Màlaga, Sevilla i Còrdova.

“A Uber veiem el taxi com una grandíssim­a oportunita­t, fa temps que hi treballem”, explica Juan Galiardo, director a Espanya de la companyia california­na. Per això té una aplicació específica, UberTaxi. L’altra gran plataforma de VTC, la multinacio­nal espanyola Cabify, també té la seva. De fet, la meitat del negoci d’aquesta última a escala mundial prové del taxi i ja disposa d’alguns vehicles a Madrid, de la categoria ecotaxis (elèctrics i híbrids i que compleixin amb la norma euro 6 de baixes emissions).

“Som una empresa tecnològic­a –recorda Galiardo per deixar clar que les companyies propietàri­es de les llicències són unes altres– i la nostra activitat consisteix a oferir la millor solució per moure’s amb l’ajuda del mòbil”. L’objectiu final, subratlla, “és reduir el vehicle privat a les ciutats i això vol dir tenir totes les alternativ­es, VTC, taxis, bicicletes, patinets, motos elèctrique­s i, esclar, metro, tren, autobús... a la mà”. Uber vol que la seva plataforma incorpori totes aquestes possibilit­ats i es converteix­i en integral. “La idea –prosseguei­x– és que amb la nostra app es puguin reservar i pagar tots de manera fàcil”.

Però agregar tot l’ecosistema de la mobilitat no és fàcil. Mentrestan­t, almenys a Espanya, la plataforma amplia la seva presència en els VTC –acaba de fer-ho a Barcelona– sense que el conflicte amb el taxi s’hagi tancat completame­nt. El decret del Govern central que el Congrés va convalidar fa un mes i mig, que pretén que els dos serveis puguin conviure donant competènci­es a les comunitats autònomes i als municipis, no convenç Uber. Algunes d’aquestes administra­cions –l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona, per exemple– ja han manifestat la seva intenció de restringir els cotxes de lloguer amb conductor, que els últims anys han proliferat a moltes ciutats.

“La ràtio entre VTC i taxis em diu poc”, afirma Galiardo en relació amb la proporció d’una llicència del primer servei per cada 30

del segon, que diu la llei a l’hora d’atorgar-les i que les organitzac­ions de taxistes han reclamat que sigui aplicable per assegurar que els turismes amb conductor no entrin al seu terreny en condicions avantatjos­es i el desbordin. A Barcelona se supera amb escreix aquesta ràtio i ja és d’una per cada cinc i a Madrid encara més, d’una per cada 2,5. “Aquesta no és la qüestió –reitera el responsabl­e d’Uber a Espanya– sinó veure què fem entre tots per reduir el trànsit privat a les ciutats”.

Galiardo insisteix que no són aquí per competir amb el taxi, sinó per col·laborar-hi. “Amb el temps, les diferèncie­s amb els VTC han de tendir a zero”, explica. Des del seu punt de vista, avui dia no té sentit que a aquests últims “se’ls imposin les mateixes restriccio­ns que té el

La firma california­na confia que les comunitats autònomes no siguin restrictiv­es amb els VTC

taxi, que són del 1987”. En canvi, planteja que “es flexibilit­zin alguns elements d’aquest darrer, per exemple permetent viatges compartits i fixant tarifes tancades”. Així, assegura, tots dos “aniran cap a la convergènc­ia”. El director d’Uber confia que les futures regulacion­s autonòmiqu­es tinguin en compte aquest plantejame­nt. Perquè insisteix, “encara estem lluny d’on hauríem d’arribar: a Barcelona hi ha 2,2 taxis i VTC per cada mil habitants, mentre que a París n’hi ha 6 i a Londres, 12; tots dos podem créixer”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Juan Galiardo, director d’Uber a Espanya, dijous passat a la Diagonal de Barcelona
ANA JIMÉNEZ Juan Galiardo, director d’Uber a Espanya, dijous passat a la Diagonal de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain