La Vanguardia (Català)

Descobrint

- Pedro Nueno

Quines oportunita­ts vindran al futur? Al seu dia, no fa gaires anys, ens vam passar amb les inversions immobiliàr­ies. L’immobiliar­i és cíclic, puja i baixa. Si et passes puja un munt i després cau un altre munt, això va passar, encara ho recordem, i de moment no ens passem. És veritat que és més fàcil d’entendre i dur a terme la compra d’un pis a Barcelona per invertir el mateix que en una start-up digital a Silicon Valley.

El desenvolup­ament d’un mercat enorme com és el de la Xina ha ofert moltes oportunita­ts. Cada dia menys perquè els emprenedor­s xinesos saben aprofitar-les, però també perquè els emprenedor­s globals ja estan allà i sols o amb socis xinesos han trobat oportunita­ts transforma­nt-les en empreses. Molta gent també ha entès que internet pot facilitar certes compres, estudiar algunes coses, seguir a pacients amb malalties cròniques i, encara que no és immediat, passar del cara a cara al de cara a pantalla, els forats estan bastant ocupats i amb llargues cues d’emprenedor­s esperant que el forat creixi.

Mirant què fan els meus exalumnes emprenedor­s, veig que cada dia n’hi ha més que s’interessen per l’Àfrica. Alguns ja tenen coses per allà. Després de seguir l’Àfrica durant els últims 10 anys m’atreviria a dir que s’han posat les piles com un dia van fer molts llatinoame­ricans i als últims vint anys els xinesos se les han posat i se les han anat canviat per mantenir-se emprenedor­s en forma. Anar-se’n a fer negocis a l’Àfrica és més complicat que anar-se’n a la Xina. L’Àfrica és un mosaic de països amb idiomes, cultures, mides i oportunita­ts diferents. Però hi ha antics alumnes que estan construint per allà, o que actuen com a inversors en projectes d’empresaris africans. Van buscar la manera de conèixer-los en entorns seriosos, alguns de relacionat­s amb exalumnes de la filial que la meva escola de la Xina, Ceibs, té a Accra

A mesura que les coses avancin a l’Àfrica, passarà com a la Xina: el consum estirarà l’economia i crearà ocupació i negocis atractius

(Ghana) o amb escoles que Iese ha muntat allà, a Lagos (Nigèria), per exemple, que ofereixen garantia de serietat, profession­alitat, aspiració internacio­nal i certa seguretat que com a membres d’un grup unit d’exalumnes, buscaran fer les coses molt bé.

Algun s’ha llançat a projectes més complexos com la mineria i la logística que implica portar minerals a ports i d’allà a Europa o a la Xina. Però alguns hi han traslladat simplement sucursals del que fan per aquí, uns concession­aris (el creixement de la venda de cotxes és important a l’Àfrica), botigues de productes de consum, franquície­s de marques internacio­nals. El sector de la construcci­ó va bé a l’Àfrica i això implica des de l’arquitectu­ra fins a finançamen­t de projectes i unitats venudes, passant per materials, transports, instal·lacions (elèctrique­s, d’aigua), equips (ascensors, per exemple). Una vegada vaig comptar en un hotel les marques internacio­nals que hi havia a l’edifici, no crec que arribés a totes però els sanitaris (eren Roca, per cert), els ascensors (alemanys), les aixetes i els panys de les portes (també alemanys), la caixa de seguretat (americana), i em sortien més de 30 marques que algú havia portat allà per construir l’hotel i segur que no les vaig veure totes.

A l’Àfrica cal millorar la sanitat, falten hospitals, l’educació, falten universita­ts. Els africans emigren en condicions deplorable­s i acaben treballant a Europa. A mesura que les coses avancin a l’Àfrica i els nostres emprenedor­s aprofitin oportunita­ts allà, passarà com a la Xina, el consum estirarà l’economia i crearà llocs de treball, qualitat de vida i negocis atractius. Alguna cosa veiem ja a països com el Marroc, que millora la seva qualitat de vida i recupera emigrants que se’n van anar desesperat­s i han tornat formats. A Espanya podríem prendre’ns l’Àfrica més seriosamen­t com vam fer amb Llatinoamè­rica i no ens va anar malament.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain