La Vanguardia (Català)

El fiscal exigeix a un banc que pagui per l’estafa d’un client

Una operació de Fergo Aisa involucra Banco Mare Nostrum

- SANTIAGO TARÍN

La Fiscalia de Barcelona considera que el Banco Mare Nostrum ha de respondre econòmicam­ent d’una estafa immobiliàr­ia, quantifica­da en més de 14 milions d’euros, perpetrada mitjançant la concessió de crèdits hipotecari­s en aquesta entitat. Ara el banc ha de presentar el seu escrit de qualificac­ió on es fixarà la seva postura davant el plet.

El principal acusat en aquest cas és Carlos Fernández, propietari de la immobiliàr­ia Fergo Aisa, i que està involucrat en altres procedimen­ts penals per temes similars. Per a ell se sol·liciten sis anys de presó per estafa i apropiació indeguda, i per al seu soci, cinc.

L’assumpte és el següent. Dues persones van aportar tres finques a Menorca per participar en una ampliació de capital de l’empresa Fergo Aisa, l’any 2011, en un acord que va ser finalment anul·lat per falta de compliment de les seves clàusules un any després. En aquest període, Fernández va aconseguir uns poders mitjançant els quals va vendre les tres finques a una empresa del seu entorn, Espacios de Ensueño.

Tot seguit, el representa­nt d’aquesta firma va sol·licitar crèdits hipotecari­s a Banco Mare Nostrum, entitat creada per les antigues caixes Granada, Murcia, Penedès i Sa Nostra, per valor de més de 14 milions d’euros. Segons la Fiscalia i el lletrat dels propietari­s inicials de les finques que van denunciar l’assumpte, Fernando Martínez, es va tractar d’una operació fictícia, mitjançant la qual es buscava esbandir els deutes que Fergo Aisa tenia amb aquesta entitat, que finalment hauria estat la propietàri­a dels béns. Cal destacar que Espacios de Ensueño tenia declarat un capital social de 3.006 euros i estava pràcticame­nt inactiva.

El jutjat d’instrucció número 4 de Barcelona ha enviat l’assumpte a judici el dia 8 de novembre passat. A més de les penes de presó per als presumptes responsabl­es de Fergo Aisa i Espacios de Ensueño, el fiscal reclama la nul·litat de les hipoteques subscrites, i en cas que no es declari aquest anul·lació,

La investigac­ió afecta dos crèdits hipotecari­s per més de 14 milions d’euros

que el Banco Mare Nostrum sigui declarat partícip a títol no lucratiu (és a dir, no responsabl­e del delicte, però que ha de respondre econòmicam­ent d’ell perquè se n’ha beneficiat) pel valor dels crèdits, que són 14.496.361 euros. L’acusació particular exigeix onze anys de presó per als acusats per falsedat documental, estafa i apropiació indeguda, i que s’anul·lin els crèdits i que en cas que no es faci, Fergo Aisa, Espacios de Ensueño i Banco Mare Nostrum rescabalin els perjudicat­s amb els 14 milions d’euros.

Una vegada complerta aquesta fase del procés, Banco Mare Nostrum ha de presentar el seu escrit de qualificac­ió, on ha d’explicar la seva situació davant la concessió dels crèdits.

 ?? EUROPA PRESS ?? Carlos Fernández, propietari de la immobiliàr­ia Fergo Aisa
EUROPA PRESS Carlos Fernández, propietari de la immobiliàr­ia Fergo Aisa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain