La Vanguardia (Català)

Canvi de cicle a Ferrer

El nou equip gestor vol focalitzar la companyia en fàrmacs innovadors i OTC

- ROSA SALVADOR

Ferrer Internacio­nal canvia de cicle. El nou conseller delegat de la firma, Mario Rovirosa, ha plantejat un nou pla estratègic per “fer sostenible el futur de l’empresa” en un sector, el farmacèuti­c, en què les companyies petites i familiars com Ferrer només poden sobreviure especialit­zant-se i internacio­nalitzant-se. “Volem augmentar les nostres vendes internacio­nals, focalitzar-nos a desenvolup­ar i comerciali­tzar fàrmacs innovadors, i a Espanya també productes d’autocura de la salut”, explica Rovirosa.

Ferrer va ser pionera al sector en la internacio­nalització i en la diversific­ació, i ja va anticipar que la pèrdua de les patents, especialme­nt del seu medicament estrella, la somazina, obligaria a reinventar la companyia. Ara el grup factura 635 milions d’euros, dels quals més d’un 60% procedeix dels mercats exteriors: opera en 115 països, amb filials pròpies en 19. “Fora estem creixent a ritmes d’un 25%, mentre que a Espanya baixem”, reconeix.

L’estratègia de diversific­ar-se va portar el grup a vendre genèrics a Espanya, i també productes químics i vacunes, que exporta a tot el món, negocis que ara li aporten un 20% de la facturació. “Ara ens volem concentrar”, assenyala Rovirosa, que anuncia que busca compradors per a aquests negocis no estratègic­s, amb què podria ingressar uns 100 milions d’euros que preveu destinar a potenciar el seu negoci de medicament­s de prescripci­ó. “Ens interessar­ia comprar algun producte ja al mercat, amb drets internacio­nals, o alguna companyia focalitzad­a en la innovació. Però és un sector en què ara hi ha més compradors que venedors” reconeix.

Rovirosa explica que el gir de Ferrer comporta tornar a internalit­zar l’R+D, una activitat en què ara inverteix un 6% de les seves vendes, uns 40 milions d’euros anuals. Els darrers anys el grup havia optat per tenir participac­ions financeres, fins i tot majoritàri­es, en companyies innovadore­s com Abac o Spherium Biomed, en les quals preveu que altres inversors agafin el relleu. Així, el grup centrarà els seus recursos en productes de desenvolup­ament intern: té un equip de 35 persones a Barcelona i 30 a Silicon Valley, en la seva filial Alexza, que tenen en fases avançades de desenvolup­ament cinc nous fàrmacs “dels quals tenim els drets comercials, cosa que no passa quan invertim a través de participad­es”, reconeix. A Espanya la firma desenvolup­a una teràpia per a accidents de medul·la òssia i una altra per a la retinopati­a diabètica, i als Estats Units fàrmacs inhalats per a l’epilèpsia, el Parkinson i la síndrome del vòmit cíclic, que preveu llançar a partir del 2022. “No som una gran multinacio­nal i ens hem de centrar en productes amb un risc tècnic controlat”, reconeix Rovirosa, que explica que el grup es vol centrar en malalties del sistema nerviós central, cardiometa­bòliques i tractament del dolor.

Ferrer és propietari de Gelocatil i de marques com Repavar i OTC, i factura anualment 30 milions d’euros al sector de medicament­s publicitar­is. “Potenciare­m els formats originals, com el Gelocatil de 650 grams”, explica Rovirosa, que recorda que aquest és un mercat local, perquè a cada país les marques són diferents, i que el grup ha decidit treballar-lo només a Espanya. Així, fa uns mesos va vendre Trommsdorf­f, una companyia alemanya especialit­zada en medicament­s i suplements alimentari­s, per 100 milions d’euros.

Rovirosa, nomenat conseller delegat al març, ja ha donat un gir al comitè de direcció de Ferrer, que ha reforçat amb el fitxatge d’executius joves d’empreses del sector i on, per primera vegada, són majoria les dones.

Un dels seus reptes serà fer la firma més eficient. Ferrer té una rendibilit­at baixa, reconeix Rovirosa, tot i que enguany preveu doblar gairebé el benefici (dels 8,6 milions del 2017 a uns 15 milions), amb unes vendes d’uns 680 milions, un 7% superiors. Per aconseguir-ho, explica, serà clau reduir la complexita­t amb les desinversi­ons, la internalit­zació de l’R+D, l’obertura de filials per substituir els distribuïd­ors als seus principals mercats i la incorporac­ió de tecnologia. L’empresa té 2.200 treballado­rs, 1.800 dels quals a Espanya i, malgrat que Rovirosa preveu ajustos, descarta plantejar un ERO. “Ferrer és una empresa familiar, controlada en un 95% per Sergi Ferrer-Salat i els valors del nostre accionista són fer una empresa sostenible, sens dubte financeram­ent, però també responsabl­e amb la societat, amb el medi ambient i amb les persones”, assegura.

El grup prioritza la innovació i busca comprador per al seu negoci de química, genèrics i vacunes Focus en l’R+D interna: té cinc fàrmacs en desenvolup­ament i inverteix 40 milions d’euros a l’any

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Mario Rovirosa és conseller delegat de Ferrer, un grup que ven els seus fàrmacs a 115 països
ÀLEX GARCIA Mario Rovirosa és conseller delegat de Ferrer, un grup que ven els seus fàrmacs a 115 països

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain