La Vanguardia (Català)

Receptes de peix per a paladars exigents

El marisc és el convidat especial de La Llotja a la tardor i l’hivern

-

BARCELONA—Si hi ha una època òptima per al marisc aquesta és la temporada de tardor i hivern. Com tota la matèria primera que se serveix a La Llotja d’El Nacional, el marisc és fresc i prové dels millors ports i llotges de la península Ibèrica: escamarlan­s, gambes, cloïsses, navalles, llamàntols, llagostes, percebes, bous de mar, gambots... són algunes de les moltes delicadese­s marineres que s’hi podran tastar. A més, durant les festes nadalenque­s, el marisc encara agafarà més protagonis­me, ja que es convertirà en l’ingredient estrella de molts dels suquets que s’incorporen a la carta d’aquest espai. Al desembre, no us perdeu el suquet de peix de roca i marisc. Deliciós.

SUGGERIMEN­TS DE TEMPORADA. La tardor i l’hivern també són època de peixos clàssics com ara els pagells o els besucs. De fet, al febrer, la suprema de besuc se servirà a l’estil Santurce, amb el seu toc d’all laminat i ben dauradet. I, jugant amb el producte de temporada, durant el mes de març hi haurà suggerimen­ts especials com el bacallà a la graella amb faves a la catalana i la suprema de lluç coberta amb melós de porc. La carta de La Llotja també us permetrà realitzar un viatge per les millors receptes regionals, elaborades amb peix i marisc, de tota la Península. Hi trobareu propostes destacades com el bullit d’Eivissa, les gambetes vermelles de Huelva i la caldereta menorquina de llamàntol. Òbviament, la paella i l’arròs negre de peix i marisc, així com la fideuada, emblemes de la nostra gastronomi­a, tampoc falten mai en aquesta carta.

TOTS ELS CLIENTS SATISFETS. El client és qui mana en aquest espai especialit­zat en productes del mar d’El Nacional, ja que pot apropar-se a la parada, on el producte fresc s’exposa a la vista dels comensals, i triar l’exemplar que consumirà, decidir el pes de la peça i indicar com vol que li preparin: a la graella, al vapor, a la planxa, al forn, fregit o guisat. A més, tots els peixos es poden acompanyar amb verdures saltades, amanida de cabdells, patates fregides o patata al forn. El mateix succeeix amb els mariscos, de manera que es multipliqu­en les possibilit­ats d’elecció i això permet ajustar al màxim l’àpat als gustos i el pressupost de cada persona o grup.

Per als qui prefereixi­n altres sabors menys lligats al mar, s’ofereixen alternativ­es com les amanides, l’hamburgues­a de 250 grams de carn de bou madurada, el pit de pollastre de pagès o el saltat de filet de vedella amb verdures i patates. I les postres? Doncs tornem a fer una ruta gastronòmi­ca per la tradició més dolça del nostre país: el pastís cardenal amb nata, típic de Mallorca; el pa de pessic Larpeira, originari de Galícia però connectat amb Catalunya gràcies a la crema catalana cremada que incorpora; el pionono de Granada, amb crema i xocolata; el borratxo amb ratafia, molt català; i un clàssic senzill però infal·lible: el pa amb xocolata, oli d’oliva verge i sal marina. I com que arriba el Nadal, res millor que celebrar-lo per avançat amb una selecció de torrons Vicens: de crema cremada, tou d’ametlles i cruixent d’avellanes amb xocolata.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain