La Vanguardia (Català)

La barra d’ostres més cosmopolit­a

Des de l’octubre fins al final de primavera, les ostres es troben en el seu millor moment

-

BARCELONA—Els puristes de les ostres defensen que per degustar el seu especial gust a mar el millor que es pot fer és menjar-les al natural. Tot i això, també són molts els comensals que prefereixe­n tastar aquest apreciat bivalve amb algun amaniment. Els gustos, de vegades, canvien segons els països. I a El Nacional estan preparats per satisfer tothom. “Tenim els amaniments clàssics: la llimona, el pebre negre en gra i la vinagreta d’escalunya. Aquestes són les formes típiques de menjar ostres en països com Espanya i França”, explica Alain Jeudy, un dels millors especialis­tes en ostres de Barcelona i responsabl­e de la Barra d’Ostres d’El Nacional. Tres amaniments que mariden a la perfecció amb les quatre varietats d’ostres que s’ofereixen a la barra: tres procedents de l’Atlàntic i una del Mediterran­i: la Spéciale de Claire Gillardeau, la supergegan­t de Galícia Fariña, la Krystale de Normandia especial i l’especial de Bouzigues, respectiva­ment.

EL PUNT EXÒTIC. Ja coneixem l’afició pel menjar picant que tenen en molts països de Sud-amèrica i, fins i tot, a la Xina, un dels majors productors d’ostres del món. Per això, a la Barra d’Ostres també s’hi pot trobar salsa Tabasco, per donar un toc més exòtic a la degustació de les ostres. Als països llatinoame­ricans també és habitual substituir la llimona per unes gotes de suc de llima, originària d’aquelles terres i de sabor una mica més dolç. I també és interessan­t saber que a la Xina i en alguns països del sud-est asiàtic, banda de menjar les ostres crues, les utilitzen per a elaborar una salsa que serveix d’amaniment per a tot tipus de plats i que té un sabor complex i salat.

Un altre acompanyam­ent típic de les ostres és el pa amb mantega salada però, tal i com diu Jeudy, “és millor fer aquesta combinació amb les ostres procedents de l’Atlàntic ja que les del Mediterran­i per si soles ja són més salades”. I si pensem en receptes amb ostres, a França en tenen un bon llistat: ostres al forn amb all, mantega i una mica de pa ratllat o gratinades amb salsa holandesa, aromatitza­da amb vi blanc i uns porros. Autèntique­s delícies.

MILLOR AMB EL FRED. Des de l’octubre fins al final de la primavera, les ostres es troben en el seu millor moment, i és quan la seva carn està més ferma, perquè la temperatur­a de l’aigua del mar ha baixat. Per això, aquests mesos de tardor i d’hivern són els més òptims per consumir-les. Cal que estigueu atents, perquè a la Barra d’Ostres, igual que a la resta d’espais d’El Nacional, també treballen amb el producte de temporada i sovint ofereixen combinacio­ns tan suggerents com una ostra del Mediterran­i amb gelea de ceps i caviar d’oli d’oliva, una ostra amb llet de tigre de cirera, una ostra atlàntica amb escabetx de trufa o, fins i tot, una ostra amb unes gotes de Bloody Mary. Una bona excusa per visitar aquesta magnífica barra circular almenys un cop al mes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain