La Vanguardia (Català)

Anglaterra deixa Espanya fora de la Lliga de les Nacions

Anglaterra remunta contra Croàcia i deixa Espanya sense ‘final four’ de la Lliga de les Nacions

- Barcelona

Cinc minuts li van sobrar a Espanya a Wembley. L’equip de Luis Enrique no era a Londres, però s’hi jugava molt. Necessitav­a un empat a la catedral entre Anglaterra i Croàcia per ser a la final four de la Lliga de les Nacions. El 0-0 inicial, que va durar fins a la segona meitat, la classifica­va. L’1-1, que va valer una estona, també li donava el bitllet. Però un gol al minut 85 de Harry Kane, que trencava la seva sequera, va culminar la remuntada dels pross contra uns croats que s’havien avançat. Anglaterra serà rival de Portugal, Suïssa i Holanda o França del 5 al 9 de juny del 2019. Goodbye, Porto, seu de la fase decisiva.

Les dues últimes derrotes van deixar la selecció espanyola penjant d’un fil, davant la televisió a Las Palmas de Gran Canaria. A Wembley, tant els anglesos de Southgate com els croats de Dalic depenien de si mateixos. Qui guanyava era primer. Però cap dels dos no podia especular, perquè les taules beneficiav­en Espanya.

I en algun moment de la tarda tots van estar al capdavant. Espanya, la que més a prop ho va tenir, va estar amb un peu a dins durant 65 minuts. Croàcia, sense Rakitic, va estar a prop de segellar el passaport quan Kramaric va posar el 0-1 al marcador davant la passivitat de la defensa anglesa. Com Espanya, els subcampion­s del món també s’han enfrontat a les retirades de Subasic i Mandzukic, però ho han resolt amb Vlasic (quart partit amb l’absoluta), Milic (tercera internacio­nalitat) o Brelako (segona oportunita­t). L’alegria balcànica va durar 21 minuts. Fins que Lingard va empatar al 78.

Southgate va tornar la jugada de les semifinals de Rússia a Croàcia. Si al juliol Perisic i Mandzukic van capgirar el gol de Trippier, ahir va ser Anglaterra la que va somriure l’última. I els inventors del futbol, malgrat l’entrada des de la banqueta dels traçuts Delle Ali, Lingard i Sancho, van haver de recórrer a la seva versió més arcaica per aconseguir el triomf: el joc directe.

L’1-1 va arribar en un servei de banda que Gomez, defensa del Liverpool que no va anar al Mundial, va enviar una pilota al punt de penal, Stones la va pentinar, Kane no la va tocar bé però Lingard sí que va

encertar per batre Kalinic. El 2-1 no va ser gaire més elaborat. Chilwell, lateral esquerrà del Leicester que tampoc no era internacio­nal a l’estiu, va centrar una falta lateral i al segon pal Kane es va llançar a terra i es va avançar a Lovren i Milic per rematar a la xarxa amb èpica. El 9 anglès no marcava amb el seu país des dels vuitens de final a Colòmbia. Va trobar el gol sobre la botzina. Anglaterra

només va estar cinc minuts classifica­da. Els últims. Suficients.

A banda de tornar a trepitjar unes semifinals d’un trofeu oficial –no passa des de la Copa Confederac­ions del 2013–, a Espanya se li escapa la prima de 2,5 milions per ser entre els quatre millors i els premis que es reparteixe­n a Porto: 6 milions per al campió, 2,5 per al que perdi el partit per al tercer i quart lloc.

A Espanya li queda la via tradiciona­l per acudir a l’Eurocopa del 2020. El pròxim 2 de desembre es farà el sorteig en què la roja ja sap que serà cap de sèrie d’un dels deu grups. El perill serà Alemanya, que en funció del que faci avui contra Holanda podria caure al bombo 2. Els primers partits de la classifica­ció es jugaran precisamen­t el cap de setmana de la final four de Porto.