La Vanguardia (Català)

La tensió presideix l’inici de la campanya andalusa

oeSánchez demana a PP i Cs moderació i suport a les seves mesures econòmique­s oeCasado reclama l’aplicació de l’article 155 a Catalunya

- JORDI JUAN

Pedro Sánchez va assegurar ahir al míting que va compartir amb Susana Díaz a Chiclana (Cadis) que el seu projecte polític “és per a anys, no per a mesos”, fet que pot entendre’s com un nou missatge implícit que no pensa avançar les eleccions generals encara que no aconseguei­xi aprovar els pressupost­os de l’Estat. “Vull guanyar una dècada per als nostres fills i els nostres nets, per transforma­r el país i posar fi a les polítiques injustes del PP”, va dir Sánchez. I, amb aquest repte per davant, va demanar als andalusos que l’ajudin votant el 2 de desembre a Díaz i donant-li una àmplia majoria que activi “el tren de les victòries socialiste­s” en les pròximes cites amb les urnes.

Sánchez i Díaz es van trobar en el que gairebé amb tota seguretat serà l’únic acte del president de Govern central a la campanya andalusa. Va ser a l’única localitat de Cadis l’alcalde de la qual li va donar suport públicamen­t en les primàries per recuperar el lideratge del PSOE, del qual havia estat expulsat per Díaz i un bon grup de socialiste­s andalusos que ahir posaven feliços amb ell.

En la seva intervenci­ó, el president del Govern central va exigir a Ciutadans i PP que, “per sentit d’Estat”, facilitin tirar endavant mesures recollides en el seu pla de pressupost­os generals per a l’any 2019, amb especial referència a l’increment del salari mínim interprofe­ssional (SMI), que va prometre apujar “amb el seu suport o sense el seu suport”. També els va demanar que votin a favor de la reforma constituci­onal per acabar amb l’aforament dels diputats.

El president va fer alguns anuncis durant la seva intervenci­ó, com la posada en marxa d’un pla d’ocupació especial per a joves, i un registre d’hores extraordin­àries “per acabar amb l’explotació laboral a Espanya”. També va garantir la revaloritz­ació de les pensions “hi hagi o no pressupost­os” i es va comprometr­e a una eterna reivindica­ció andalusa, igualar el percentatg­e d’inversió pública al pes de la població andalusa a Espanya.

El líder socialista i Díaz van coincidir en l’anàlisi d’aquesta campanya. El PSOE és l’únic partit amb propostes i projecte per a Andalusia, mentre que l’oposició només està pendent de parar i bloquejar el futur de la comunitat. “Els socialiste­s només pensem en Andalusia i una coalició de perdedors només pensa en com parar-nos”, va dir Díaz. Per a Sánchez, la dreta “no té projecte per a Andalusia perquè tampoc el té per a Espanya”.

Els dos presidents socialiste­s van animar militants i simpatitza­nts a una gran mobilitzac­ió general davant una dreta “que està rabiosa i, en aquesta situació, no té límits”, va assenyalar Díaz. El míting, celebrat en un petit celler davant uns mil assistents, es va veure alterat per una senyora que va interrompr­e el començamen­t de la intervenci­ó de Díaz amb crits i una pancarta on es podia llegir: “Susana corrupta. Vot nul”. La dona va ser expulsada, però l’incident va afectar la presidenta, que va trigar a recompondr­e’s.

L’incident li va servir a Díaz per atacar l’“enviliment de la política” que porta directamen­t “a la crispació”; una tesi en la qual es va endinsar el president quan va indicar que “l’abandoname­nt de la moderació per part de Cs i el PP està portant a l’augment de l’extrema dreta”.

Ferraz havia anunciat que Sánchez participar­ia intensamen­t en la campanya andalusa, a la qual s’abocaria per ajudar Díaz, però els desitjos s’han estavellat amb la realitat. El míting d’ahir serà probableme­nt l’únic del president, ja que la seva assistènci­a programada diumenge vinent a Marbella està en l’aire a causa de la cimera europea extraordin­ària sobre el Brexit.

L’última enquesta coneguda ahir assenyala que el PSOE guanyaria amb més d’onze punts d’avantatge sobre el segon, el PP, que al seu torn supera en gairebé tres punts Cs. Amb un 33,5% dels vots, Díaz aconseguir­ia entre 41 i 42 escons (cinc o sis menys que el 2015). La suma del PP i Cs es quedaria entre tres i vuit de la majoria absoluta.

DEFENSA DE LA MODERACIÓ El líder del PSOE exigeix sentit d’Estat a PP i Cs i els culpa de l’auge de l’ultradreta

POR D’UN PACTE OPOSITOR Els dos dirigents reclamen una gran mobilitzac­ió el 2-D per frenar la dreta

 ?? MARCELO DEL POZO / REUTERS ?? El president del Govern central, Pedro Sánchez, abraça Susana Díaz ahir a Chiclana de la Frontera (Cadis)
MARCELO DEL POZO / REUTERS El president del Govern central, Pedro Sánchez, abraça Susana Díaz ahir a Chiclana de la Frontera (Cadis)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain