La Vanguardia (Català)

El PSOE torna al debat sobre la data electoral

Els barons exigeixen que les generals no s’encavalqui­n amb les autonòmiqu­es

- Madrid

“El Govern central està fort”, insisteix Pedro Sánchez. Però la seva determinac­ió per esgotar la legislatur­a “amb o sense pressupost­os” reobre el debat i dispara les incerteses en el PSOE sobre la durada del seu mandat. La possibilit­at que el president del Govern espanyol no només no pugui aprovar els pressupost­os generals de l’Estat per a l’any que ve, sinó que ni tan sols estigui disposat a presentar-los si ERC i el PDECat rebutgen tota negociació davant la imminència del judici contra els líders independen­tistes processats porta el PSOE a tornar a analitzar quina serà la millor data per convocar les eleccions generals. En el que tots coincideix­en és en no posar “la mà al foc” sobre quan seran.

L’advertènci­a de Pablo Iglesias, aliat principal de Sánchez, que si no hi ha pressupost­os “el més assenyat seria fer eleccions” i que les generals es podrien convocar molt abans del que es pensa, apuntant fins i tot al març, hi afegeix més pressió. Alguns dirigents del PSOE ni tan sols s’atreveixen a descartar aquesta data: “Tot és possible”; d’altres no veuen possible excloure de manera taxativa unes generals al març, malgrat la determinac­ió de Sánchez de prolongar la legislatur­a, fins i tot sense pressupost­os, recorrent a la via de l’aprovació de decrets llei que després es convalidin al Congrés. Una cosa és voler, conclouen, i una altra poder.

Ara bé, alguns presidents i líders territoria­ls del PSOE que es presenten a les eleccions autonòmiqu­es del pròxim 26 de maig no volen ni sentir parlar que Sánchez convoqui les generals tot just dos mesos abans, al març. Rebutgen així les “interferèn­cies” que les generals, i el consegüent procés d’investidur­a d’un nou president del Govern central, tindrien en les seves pròpies eleccions i en els pactes que, al seu torn, haurien d’aconseguir per poder revalidar els seus càrrecs. Justament el que va voler evitar la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, quan va cridar a les urnes el pròxim 2 de desembre després de rebutjar taxativame­nt la pretensió, que van esgrimir alguns membres de l’Executiu, de fer coincidir les eleccions generals amb les andaluses.

Per això, els presidents autonòmics socialiste­s ara no volen que les generals siguin al març, ni tampoc al maig, coincidint amb les municipals, autonòmiqu­es i europees, en un “superdiume­nge” electoral, tot i que aquesta és l’aposta que alguns dirigents defensen des que Sánchez va arribar a la Moncloa. “Al març seria un error”, rebutja un dirigent territoria­l, “i al maig hi hauria massa licor a la coctelera”, sobre una possible convocatòr­ia múltiple.

“Ens perjudica a tots més al març que al maig”, assenyala un altre quadre del PSOE. Al març, argumenta, tot el partit ja estarà bolcat en les municipals i autonòmiqu­es, i totes les possibles aliances i pactes postelecto­rals quedarien condiciona­ts. Presidents i líders territoria­ls del PSOE pressionen, així, perquè les generals siguin, almenys, la tardor del 2019.

Un dirigent veterà considera, tot i això, que “en realitat no hi ha tanta diferència”. Així doncs, considera que si Sánchez aconseguís aprovar els pressupost­os podria prolongar el seu mandat fins al 2020, i si no els aprova o ni tan sols els presenta, podria aguantar igualment fins a la tardor del 2019. “Sánchez continuarà fins a esgotar el mandat en qualsevol cas”, diu.

Enmig d’aquest debat al PSOE, i en línia amb Pablo Iglesias, el secretari d’organitzac­ió de Podem, Pablo Echenique, va insistir ahir en la idea del seu partit que Sánchez hauria de convocar eleccions si no

Podem insisteix en eleccions si no hi ha pressupost­os, però alerta del perill que PP, Cs i Vox sumin

pot aprovar els pressupost­os. Però també va alertar, a Catalunya Ràdio, que aquesta precipitac­ió electoral podria obrir “un escenari perillós” a Espanya si l’esquerra no suma. “Si fracassa de manera anticipada la presidènci­a de Pedro Sánchez, podríem tenir un govern de PP, Cs i Vox, i això seria terrible, especialme­nt per a Catalunya”, va advertir.

El dirigent de Podem va considerar, a més, que els partits independen­tistes “s’equivoquen” quan barregen el debat dels pressupost­os amb el dels presos independen­tistes. D’aquesta manera, Echenique va demandar poder pujar el salari mínim a Catalunya i “continuar lluitant perquè la barbaritat que ha passat amb els presos polítics es reverteixi”.

 ?? DANI DUCH ?? Agents de la Policia davant del Congrés aquest dimecres durant un simulacre d’incendi
DANI DUCH Agents de la Policia davant del Congrés aquest dimecres durant un simulacre d’incendi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain