La Vanguardia (Català)

Estralls de tardor.

Les fortes precipitac­ions provoquen crescudes de rius i rieres i obliguen els bombers a fer més de 300 actuacions a tot Catalunya

- Girona

Les intenses pluges d’ahir van provocar inundacion­s a la demarcació de Girona, com la de la imatge, a la població de la Bisbal, i van negar un bon nombre de carreteres, cosa que va afectar la circulació.

Les comarques de Girona, i en especial Figueres i altres nuclis propers, es van emportar ahir la pitjor part del temporal de pluja que va fuetejar Catalunya. La causa va ser la crescuda de rius i rieres de la zona i el desbordame­nt del riu Manol, fet que va obligar a desallotja­r de forma preventiva unes 80 persones. Entre els afectats, hi va haver 41 usuaris de la Fundació Altem de Figueres, dedicada a l’atenció de persones amb discapacit­at intel·lectual. Inicialmen­t es van traslladar a l’equipament que l’entitat té al polígon industrial però després les 21 persones que resideixen a Les Acàcies del Far de l’Empordà es van traslladar a l’hospital de Figueres per passar la nit i la resta, derivats a casa seva.

A Vilatenim, l’estadi municipal es va inundar. Els bombers i els serveis d’emergència van evacuar una vintena de veïns dels carrers que condueixen a l’estadi. Aquests vials estaven desbordats. Molts baixos van quedar negats.

La pluja va obligar a tallar la C-260 al tram entre Figueres i Roses. L’Ajuntament va habilitar les dependènci­es del Consell Municipal i un matrimoni hi va passar la nit. Un altre nucli, Palol de Vilatenim, va quedar aïllat. Les classes en tots els centres educatius de Figueres s’han suspès avui a causa de l’intens temporal. L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, va dir: “hem pres la decisió prematuram­ent per garantir la seguretat dels estudiants”. Per als alumnes que vagin a classe hi haurà mínims, segons l’Ajuntament. El Consell Comarcal, tot i això, no ha suspès el transport escolar a la comarca.

A més, a la capital de l’Alt Empordà, l’accés al Parc Bosc es va tancar pel risc de caiguda d’arbres i també va quedar tancat ahir l’accés a l’AVE des del carrer Avinyonet. “La pluja va ser molt abundant”, va assenyalar l’alcalde. Es van acumular en tan sols unes hores al matí fins a 200 litres per metre quadrat. “Determinad­es zones més baixes de la ciutat per naturalesa són inundables”, va destacar Masquef.

Un altre riu que es va desbordar va ser el Daró al seu pas per la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà). L’aigua va sobrepassa­r el pont de l’Embut i va obligar a tallar el trànsit de vehicles i vianants. “Són problemes històrics i cíclics”, va assenyalar l’alcalde, Lluís Sais.

Els bombers van fer fins al tancament d’aquesta edició més de 250 actuacions a la província de Girona (309 a Catalunya). A Girona, l’Ajuntament va barrar com a mesura preventiva el pas a les passeres del riu Onyar, amb un cabal d’uns 300 m3 per segon de mitjana, encara que es va descartar que hi hagués risc imminent de desbordame­nts. Ahir es trobava la meitat del que faria falta per arribar a una situació de risc.

Segons Protecció Civil, el subministr­ament elèctric es va tallar unes hores a Llagostera (Gironès) i va afectar un total de 1.433 abonats. L’alcalde, Fermí Santamaria, va explicar que a la zona afectada hi havia el dispensari i que “les vacunes de la grip que aquests dies s’estan subministr­ant van haver de conservar-se en fred”.

Els bombers van ajudar a sortir dels seus cotxes a una quinzena de persones que van creuar diferents passos tancats pel temporal. La majoria van ser conductors que es van saltar el precinte policial en carreteres secundàrie­s. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va demanar “respecte a les indicacion­s perquè el tancament dels accessos respon a una qüestió de seguretat”. A Caldes de Malavella (Selva) els bombers van haver d’ajudar dues persones a sortir del vehicle perquè s’havien quedat atrapades en un pas inundable. “La gent ha passat per allà tota la vida. Es pensen que és una mica d’aigua i quan estan dins l’aigua els cobreix mig cotxe o més”, va dir l’alcalde, Salvador Balliu. Sis famílies que passaven el cap de setmana en una casa de colònies a Mieres (Garrotxa) van quedar aïllades i van haver de passar allà la nit. Josep Flores, una de les 24 persones atrapades, va indicar a RAC1 que “per la zona passen molts afluents, l’aigua baixa amb molta força”. El Servei Català de Trànsit va tallar la circulació en una quinzena de vies i en sis més el mal temps va provocar caiguda d’arbres i desprenime­nts.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ??
PERE DURAN / NORD MEDIA
 ?? ROBINTOWNS­END / EFE ?? Ahir la carretera C-260 va quedar inundada i intransita­ble a l’altura de Figueres
ROBINTOWNS­END / EFE Ahir la carretera C-260 va quedar inundada i intransita­ble a l’altura de Figueres
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Una persona mirant la crescuda espectacul­ar de l’Onyar a Girona
PERE DURAN / NORD MEDIA Una persona mirant la crescuda espectacul­ar de l’Onyar a Girona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain