La Vanguardia (Català)

Macron reclama a Berlín una UE sobirana davant els reptes globals

El president francès creu que “Europa no pot tenir un paper subordinat en la política mundial”

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Emmanuel Macron, president de França, va aprofitar ahir la seva intervenci­ó al Bundestag per convidar Alemanya a emprendre una nova etapa de la construcci­ó europea. Macron va defensar una Europa més sobirana perquè compleixi amb “l’obligació d’evitar que el món vagi cap al caos i d’acompanyar­lo en el camí cap a la pau”. Macron va pronunciar aquestes paraules en el marc d’un acte d’homenatge als morts en guerres i a les víctimes de la tirania.

El president de França, Emmanuel Macron, amfitrió fa una setmana de líders del món en els actes commemorat­ius del final de la Primera Guerra Mundial al seu país, amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, com a centre de moltes mirades, va tornar ahir la cortesia amb una visita anàloga a Berlín. Alemanya celebrava ahir el Volkstraue­rtag (Dia de Dol Nacional), dedicat des del 1952 a honorar els morts en guerres i les víctimes de la violència i la tirania a tots els països. En aquest marc, Macron va pronunciar un discurs al Bundestag (Cambra Baixa del Parlament), en què va convidar Alemanya a emprendre amb França una nova etapa en la construcci­ó europea pel bé del món en general i com a garantia de pau global.

“Europa, i en el seu si l’eix francoalem­any, tenen l’obligació d’evitar que el món es precipiti cap al caos, i d’acompanyar-lo al camí de la pau”, va afirmar Macron en un hemicicle flanquejat per dues pantalles grans amb imatges de creus en cementiris de soldats caiguts. Per aconseguir­ho, va dir, “Europa ha de ser més forta, més sobirana”, és a dir, dotarse d’instrument­s per ser-ho, i va esmentar una defensa comuna i una política migratòria amb un sistema d’asil consensuat. “La nostra força, la nostra veritable força és la nostra unitat, que no és sinònim d’unanimitat ni d’uniformita­t”, va afirmar.

En una al·lusió velada a l’actitud del president dels Estats Units, Donald Trump, Macron va insistir a dir que Europa ha d’assumir més responsabi­litat en la seva defensa i seguretat, perquè el continent no pot “convertir-se en joguina de superpotèn­cies, i no ha d’acceptar un rol subordinat en la política mundial”. L’Alemanya de Merkel hi està d’acord. De fet, dimarts passat la cancellera alemanya va dir al Parlament europeu que s’hauria d’avançar cap a l’establimen­t d’“un veritable exèrcit europeu”, que seria a més l’evidència que “mostraria al món que no hi haurà mai més guerra entre països europeus”.

Queden sis mesos per a les eleccions europees del maig del 2019, amb la UE en plena crisi d’identitat, assetjada per populismes d’ultradreta a diversos països –entre els quals, Alemanya i França–, i amb el feixuc procés del Brexit en curs, entre altres factors desestabil­itzadors. En aquest context, l’eix franco-alemany va voler ahir subratllar el seu vincle, i escenifica­r la seva disposició a rellançar el projecte europeu.

Però a ningú no se li escapa que hi ha entre França i Alemanya diversitat d’opinions sobre com cal ferho. En el seu discurs, Macron es va permetre tocs d’atenció al sovint reticent aliat alemany. “És preferible quedar-se tancat en els nostres immobilism­es?”, va plantejar, en una interrogac­ió que semblava al·ludir a la reluctànci­a amb què la cancellera Merkel mira des de fa més d’un any algunes propostes franceses. Davant el desafiamen­t dels populismes, és procedent, segons Macron, “assumir nous riscos, superar els nostres tabús i anar més enllà dels nostres hàbits”. Segons ha publicat la revista Der

Spiegel, Alemanya i França haurien arribat a un acord, de contorns encara imprecisos, per a una proposta conjunta de pressupost per a l’eurozona que avui presentara­n a l’Eurogrup a Brussel·les. Com se sap, Macron voldria un pressupost amb una partida voluminosa per a inversions, i Merkel s’hi mostra poc predisposa­da. A la tarda, tots dos van comparèixe­r davant de la premsa –no es permetien preguntes– abans

El Dia de Dol Nacional Macron va parlar per totes les víctimes de guerres i tirania

“Europa no ha d’acceptar un paper subordinat en la política mundial”

d’una reunió bilateral. “Ens hem proposat temes per al desembre per al Consell Europeu, també de cara a les eleccions europees”, va dir Merkel, que va assegurar que continuara­n treballant en el pla teixit per França i Alemanya el juny passat a Meseberg.

Tant Merkel com Macron afronten dificultat­s als seus països: ella coixeja, debilitat el seu lideratge per successius revessos electorals i amb un Govern de gran coalició de conservado­rs i socialdemò­crates mig barallat; i ell entoma cada cop més descontent­ament social, plasmat aquest cap de setmana amb manifestac­ions massives contra la pujada d’impostos i del combustibl­e.

Al matí, abans del seu discurs davant el Bundestag, Emmanuel Macron va fer amb els seus amfitrions germànics una ofrena floral a la Nova Guàrdia, petit edifici neoclàssic de l’avinguda Unter den Linden, dedicat des del 1993 a honorar “totes les víctimes de guerres i tirania”.

“Cap altre país no ha escrutat la seva història amb tanta sinceritat”, va dir el francès Macron

Merkel i Macron, amb dificultat­s als seus països, preparen les eleccions europees

Al seu interior es troba una rèplica engrandida de la commovedor­a escultura de Käthe Kollwitz (1867-1945) Mare amb fill mort, més coneguda com la Pietà de Kollwitz, atès que representa una mare dolorosa que embolcalla amb la seva capa i la seva abraçada el soldat sense vida. Kollwitz va perdre un fill el 1914 al front belga, i un net el 1942 al front rus.

En la seva al·locució al Bundestag, Macron va elogiar l’Alemanya de la postguerra dient que “cap altre país no ha escrutat la se-va història amb tanta sinceritat, provant d’extreure’n ensenyamen­ts”. I va assegurar també als alemanys que els francesos, encara que de vegades no els comprengui­n, els estimen.

 ?? FABRIZIO BENSCH / REUTERS ?? La cancellera alemanya, Angela Merkel, felicita el president francès, Emmanuel Macron, després del seu discurs al Bundestag
FABRIZIO BENSCH / REUTERS La cancellera alemanya, Angela Merkel, felicita el president francès, Emmanuel Macron, després del seu discurs al Bundestag

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain