La Vanguardia (Català)

Beatriz Domínguez-Gil

La investigac­ió en trasplanta­ments, centrada a allargar la vida dels òrgans

- ELS SEMÀFORS

DIRECTORA DE L’ONT

La nefròloga, successora de Rafael Matesanz al capdavant de l’Organitzac­ió Nacional de Trasplanta­ments, defensa més inversió pública per a un model que ha portat Espanya a liderar el rànquing mundial en donacions d’òrgans.

Drama en un hospital espanyol. Una persona mor i els seus familiars decideixen, enmig del dolor, que sí, que volen donar els seus òrgans. Donar vida a través de la mort és una cosa que la gran majoria dels espanyols té clara. És una qüestió de valors i de solidarita­t. A partir d’aquest moment, tot passa de manera vertiginos­a. Tret del ronyó, que pot durar en bones condicions fora del cos del donant fins a 24 hores, la resta, com el fetge, el cor o el pulmó tot just aguanten 4, 5 o 6 hores com a màxim. Ultrapassa­r aquests temps implica la pèrdua de l’òrgan i, fins i tot, la pèrdua de vida de qui espera el trasplanta­ment. Qui sap si aquest òrgan era la seva última oportunita­t de sobreviure! “És una lluita contra rellotge. I no sempre es pot fer en les millors condicions. D’aquí la importànci­a de guanyar temps entre la donació i el trasplanta­ment”, explica Beatriz Domínguez-Gil, directora de l’Organitzac­ió Nacional de Trasplanta­ments (ONT), que aquests dies ha recalat a Sevilla per participar al 33è Congrés Nacional de Coordinado­rs de Trasplanta­ments.

Un dels temes estrella d’aquesta reunió ha estat, precisamen­t, els sistemes de preservaci­ó d’òrgans, amb l’objectiu d’“allargar” la vida d’aquests una vegada extrets. “Cada vegada els nostres donants són més grans, la qual cosa implica dificultat­s per al trasplanta­ment. En moltes ocasions no podem assegurar que aquell òrgan sigui ben acceptat pel pacient. A això cal afegir que cada vegada tenim més òrgans per donació en asistòlia (donació d’òrgans i teixits que procedeixe­n d’una persona a qui se li diagnostic­a la mort després de la confirmaci­ó del cessament irreversib­le de les funcions cardiorres­piratòries, per l’absència de batec cardíac i de respiració espontània durant més de cinc minuts), que pateixen més. Per això, cal continuar investigan­t i treballant en sistemes que permetin preservar l’òrgan en unes condicions similars a les que es troben quan estan en un cos”, explica Domínguez-Gil. Ja hi ha sistemes que utilitzen sang o altres líquids per emular aquestes condicions.

Prolongar la vida de l’òrgan facilitari­a el trasplanta­ment en condicions més adequades, programar la intervenci­ó, validar si el trasplanta­ment compta amb unes millors garanties d’èxit i fins i tot per “tractar” l’òrgan en el cas que presenti alguna anomalia (fins i tot pot ser tractat amb antibiòtic­s), explica la responsabl­e de l’ONT. Els fetges grassos, que actualment no serveixen per als trasplanta­ments, poden recuperar-se amb aquests sistemes.

“Correm molt perquè cap òrgan no sigui rebutjat. Molt. Però seria necessari tenir una mica més de temps perquè, per exemple, la intervenci­ó es pugui realitzar al matí, amb un cirurgià que es trobi en millors condicions físiques per afrontar una operació tan complexa, que a altes hores de la matinada. O també, en el cas dels trasplanta­ments pediàtrics, que són tan escassos, poder fer una extracció i un trasplanta­ment encara que donant i trasplanta­t es trobin a 5.000 quilòmetre­s”, explica Domínguez-Gil.

Els sistemes de preservaci­ó ja existeixen i hi ha alguns hospitals que en disposen. Són moltes les investigac­ions portades s a terme en els últims anys en aquest camp, deixant enrere aquelles que en altres temps centraven els congressos com ara les referides a les teràpies immunosupr­essores. El problema són els diners, el cost que aquests sistemes de perfusió in situ i ex vivo tenen per al sistema nacional de salut.

“Cal avaluar el cost i l’efectivita­t. S’està acumulant tota la investigac­ió existent, que és molta, i les evidències per poder estendre la seva aplicació a una bona part dels hospitals”, assenyala la responsabl­e de l’Organitzac­ió Nacional de Trasplanta­ments. “Hem de veure com transferir aquesta tecnologia al sistema públic de manera sostenible i lògica”, insisteix.

Aquestes tècniques són especialme­nt importants per a òrgans com el fetge, que permeten mantenir viu aquest òrgan unes 24 hores, o també els ronyons, que dupliquen el seu temps per al trasplanta­ment. L’objectiu és que s’aprofitin totes les oportunita­ts existents, perquè en un món cada vegada més envellit les necessitat­s d’un trasplanta­ment es multipliqu­en de manera exponencia­l.

“Aquestes operacions són curses contra rellotge; és necessari tenir més temps per garantir-ne l’èxit”

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya acredita una trajectòri­a impecable en extracció de teixits
XAVIER CERVERA L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya acredita una trajectòri­a impecable en extracció de teixits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain