La Vanguardia (Català)

Oliver North

Tenir mala nota de l’Associació Nacional del Rifle es converteix en un actiu per als demòcrates

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

PRESIDENT DEL LOBBY DEL RIFLE

L’Associació Nacional del Rifle, que presideix North (75), s’ha dedicat durant anys a puntuar els candidats que es presenten al Congrés, i a suspendre els demòcrates que demanaven alguna mena de regulació de les armes.

L’actitud dels joves és “el presagi d’un futur diferent”, vaticina Galston

Per primera vegada, les campanyes procontrol d’armes han tingut més passió i diners

La nova majoria demòcrata del Congrés podria proposar la legislació més agressiva en dècades per reforçar el control d’armes als Estats Units. L’assassinat de 17 persones en un institut de Florida al febrer va marcar un punt d’inflexió i va treure la societat del fatalisme amb què encaixava les xifres de morts per armes de foc, pròpies d’un país en guerra. Les eleccions del dia 6 reflecteix­en aquest canvi.

En total, 95 candidats demòcrates que tenen el suport del fons Gifford –un grup per a la prevenció de la violència de les armes fundat per l’excongress­ista Gabrielle Giffords, ferida el 2011 en un tiroteig que va deixar sis morts– han estat elegits per a la Cambra de Representa­nts. En alguns casos el gir és radical: almenys 15 escons que ocupaven republican­s beneïts amb la màxima nota de l’Associació Nacional del Rifle (NRA, les seves sigles en anglès) seran ocupats per 15 demòcrates suspesos pel poderós lobby, segons dades del Wall

Street Journal.

L’arma més eficaç de l’NRA per frenar les restriccio­ns legals a la venda i tinença de pistoles i rifles no són els seus diners, sinó la seva capacitat per mobilitzar els votants republican­s amb la seva classifica­ció dels candidats en funció de la seva actitud cap a les armes. Una A+ indica un candidat model, “excel·lent” en la seva defensa. Una F, un suspens. Però enguany, tenir una mala nota ha deixat de ser un impediment per convertir-se en un actiu per a alguns candidats, que han inclòs el tema a les seves campanyes o han acceptat el suport de grups de pressió a favor de més control, com Everytown for Gun Safety, finançat per l’exalcalde de Nova York, Michael Bloomberg. L’NRA es va adonar fa uns mesos que la classifica­ció podia ser utilitzada en contra seva pels seus enemics i va retirar la informació del seu web.

No hi ha hagut mai tantes armes de foc als Estats Units com ara i no han estat mai concentrad­es en tan poques mans. La matança en una sinagoga de Pittsburgh a deu dies de les eleccions i la mort de dotze joves a Califòrnia 24 hores després d’obrir les urnes han estat un recordator­i de la urgència per aprovar nova legislació federal. El dol per les víctimes es va transforma­r immediatam­ent en enèrgiques crides per aprovar lleis en lloc d’enviarlos “condolence­s i oracions”.

Un 61% dels nord-americans està a favor de noves mesures de control, segons l’enquesta a peu d’urna d’AP VoteCast. Així que els joves que han crescut amb el temor de patir un tiroteig a les seves escoles arribin a l’edat adulta i votin, la tendència anirà a més, afirma Bill Galston, analista de Brookings Institutio­n. “Si els preguntes quina experiènci­a vital ha estat més formativa per a la seva vida adulta, els tirotejos escolars són molt a dalt de la llista”, va comentar durant un recent debat a Washington. “És el presagi d’un futur diferent. Aquests joves són el futur i eventualme­nt hi haurà un gir”, va vaticinar Galston.

La demòcrata Lucy McBath, exhostessa de Delta Airlines, que tenia un fill de 12 anys que va ser assassinat a trets per un home que deia que tenia la música massa alta, ha estat elegida per un districte d’Atlanta (Geòrgia). Era la portaveu nacional del grup procontrol d’armes Moms Demand Action i es va imposar a Karen Handel, que tenia una A per part de l’NRA. En estats molt aferrats a les armes com Virgínia, dues dones amb experiènci­a en seguretat nacional (Abigail Spanberger i Elaine Luria) a favor de lleis més estrictes han derrotat republican­s proarmes. Encara queden demòcrates en àrees rurals contraris a noves lleis de control però en aquestes eleccions l’NRA només ha fet donacions a tres candidats, deu vegades menys que el 2012.

La mesura sobre la qual hi ha més consens és universali­tzar els controls d’antecedent­s. Un 91% dels nord-americans la veia amb bons ulls el febrer, inclosos votants republican­s i membres de l’NRA (que s’hi oposa). També es pensa a imposar restriccio­ns a la venda d’armes d’assalt. Això són els EUA i la possessió d’armes és un tret d’identitat d’una part (minvant) de la societat. Els canvis seran graduals, però per primera vegada les campanyes procontrol han superat els defensors de les armes no només en passió sinó en diners, fins al punt que han recaptat més fons que el lobby de les armes. Les propostes demòcrates poden posar en un compromís els republican­s davant d’una opinió pública en plena transforma­ció.

 ??  ??
 ?? ALYSSA POINTER / AP ?? La demòcrata Lucy McBath, elegida per Geòrgia, va entrar en política després que el seu fill de 12 anys fos assassinat a trets
ALYSSA POINTER / AP La demòcrata Lucy McBath, elegida per Geòrgia, va entrar en política després que el seu fill de 12 anys fos assassinat a trets

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain