La Vanguardia (Català)

Tragèdia i recuperaci­ó

-

La devastació causada pels incendis de Califòrnia; i l’èxit de la remodelaci­ó i els nous usos del recinte modernista de l’antic hospital de Sant Pau.

SANT Pau és una de les joies moderniste­s de Barcelona. El recinte hospitalar­i dissenyat per Lluís Domènech i Montaner rep 300.000 turistes cada any. Com a equipament sanitari és obsolet. Per això es va construir ja entrat el segle XXI una esplèndida ampliació que és la que ara dona el servei mèdic. Però els vells pavellons, lluny d’abandonars­e a la seva sort, han estat rehabilita­ts amb vocació d’excel·lència, mitjançant una operació en què s’han invertit al voltant de vuitanta milions d’euros al llarg dels últims anys.

Des que es va decidir procedir a aquesta restauraci­ó, va estar en l’ànim de les institucio­ns responsabl­es del conjunt donar nova vida a Sant Pau, una vegada rellevat en la seva funció com a hospital. El camí triat va ser, probableme­nt, el millor possible: aconseguir la complicita­t de diferents organismes internacio­nals perquè hi instal·lessin les seves seus europees, contribuin­t a més a sufragar els costos de la reparació. Es tractava de crear una mena de petit barri diplomàtic, no integrat per legacions nacionals, sinó per terminals d’organismes d’ambició global, aprofitant l’atractiu de Barcelona i d’aquest recinte en particular.

La gestació de la segona vida de Sant Pau va requerir el seu temps. Però l’intent s’ha vist coronat per l’èxit. Vuit dels dotze pavellons estan ja rehabilita­ts, i donen empara a al voltant d’una desena d’entitats, algunes de relacionad­es amb el medi ambient, d’altres amb la salut, d’altres amb l’educació o amb les noves tecnologie­s. En dates recents es va comentar amb preocupaci­ó la marxa de dues d’elles, per diferents motius. Va semblar llavors que el projecte de Sant Pau entrava en una fase de crisi. Però aquelles dues baixes ja han estat cobertes i els pavellons moderniste­s mantenen el nivell d’ocupació.

La que podríem denominar fórmula de recuperaci­ó Sant Pau ofereix nombrosos avantatges, tant als seus gestors com, sobretot, a la ciutat. Barcelona és una urbs que gaudeix d’un patrimoni arquitectò­nic molt considerab­le, que també es caracterit­za per una afluència turística extraordin­ària. Lliurar completame­nt aquest patrimoni a l’ús turístic no sembla la millor opció. És molt més recomanabl­e combinar aquesta funció amb la reutilitza­ció dels espais i edificis, sempre que això sigui possible, per dedicar-los a activitats terciàries i, com és el cas, amb un alt nivell de representa­ció. Perquè només així aquest patrimoni arriba a compaginar un ús actiu amb un altre passiu, assegurant alhora uns ingressos que poden semblar encara intangible­s i d’altres que ja són perfectame­nt tangibles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain