La Vanguardia (Català)

L’última cursa

Pedrosa es retira amb un 5è i Lorenzo marxa de Ducati amb un 12è en l’adeu del Mundial

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

El cel plujós de Xest posa la nota malenconio­sa al comiat i tancament del Mundial 2018, en el qual ja estava tot decidit des de la gira asiàtica, i a l’adeu de Dani Pedrosa de la competició després de 18 anys d’èxits i decepcions.

El cel plujós de Xest va posar la nota malenconio­sa al comiat i tancament del Mundial 2018, ja tot decidit a la gira asiàtica, i a l’adeu de Dani Pedrosa de la competició. El menut pilot de Castellar del Vallès va dir adeu a 18 anys al Mundial amb un discret 5è lloc, a joc amb el seu discret campionat, que acaba 11è; la seva pitjor classifica­ció als 13 cursos en una classe reina que sempre se li ha resistit. Deixa per a la història tres títols mundials (dos de 250cc i un de 125cc), 54 victòries, tantes com Mick Doohan (el 7è absolut), 294 curses, el 3r de tots els temps, i el record d’un pilot fi, net a la pista i maltractat per les caigudes.

“És una sensació estranya”, deia Pedrosa a la seva última i multitudin­ària roda de premsa, després de ser rebut amb una ovació al box. “Se m’ha fet estrany que aquests dies tots em diguessin paraules boniques; hauria estat molt bé que hagués estat més sovint”, ironitzava el vallesà, que es posava “la nota més alta que em podria posar”, i confessava sentir “vertigen” davant el pas de baixar de la moto, almenys a les curses. Dani continuarà enrolat en el motociclis­me com a provador de KTM, al servei de Zarco i de Pol Espargaró, un dels triomfador­s del dia en una cursa passada per aigua, interrompu­da a la volta 15 (de 27) i represa a 14 girs, amb múltiples caigudes (13), entre ells Márquez, Viñales i Rossi.

Pol, tercer, va aconseguir el seu primer podi a MotoGP i el primer de KTM. “És irreal, encara no m’ho crec. Les dues últimes voltes se m’han fet eternes. És un dia per recordar a la meva vida. No imagines com de dur ha estat aquest any, ho he passat malament i acabar així és una gran recompensa”, deia el de Granollers, que ha viscut un calvari: va patir una greu lesió a Brno, traumatism­e cervical i fractura de la clavícula esquerra, que es va tornar a trencar i a operar per una caiguda a Alcanyís.

Meritori també va ser el segon lloc d’Álex Rins, que va liderar la cursa fins a la bandera vermella, però va claudicar a la segona sortida davant l’empenta de Dovizioso, el guanyador. “L’any que ve intentaré lluitar al màxim. Ara soc molt més constant i tinc més experiènci­a”, deia el de Nou Barris, que tanca l’any amb 5 podis (tres segones posicions) i un enorme 5è lloc a la general de MotoGP.

Tampoc no va ser lluïda l’última cursa de Jorge Lorenzo amb Ducati, 12è, per acabar l’any 9è, també la seva pitjor temporada de les 11 que porta a la classe reina. “Hi ha hagut moments difícils. Estic molt orgullós de la feina feta –segurament, sense la meva arribada la moto no hauria crescut tan ràpid– i crec que el matrimoni amb Ducati ens ha fet més forts. En punts, aquest any ha estat pitjor que el passat. No he tingut sort ni al començamen­t ni al final del campionat. No he aconseguit el títol, però he guanyat tres curses. Val més això que res... He d’estar trist perquè l’objectiu del títol no s’ha aconseguit, però crec que tenia potencial per assolir-ho si m’hagués quedat aquí”, feia balanç Lorenzo, que s’estrenarà amb la Repsol Honda demà, quan el Mundial 2019 es posarà a rodar amb els primers assajos de pretempora­da.

??  ?? Pedrosa es retira sent el setè pilot amb més victòries (54); l’última va ser fa un any a Xest