La Vanguardia (Català)

Trump rectifica i garanteix fons federals per a la tragèdia de Califòrnia

El nombre de morts arriba a 76 i la llista de desaparegu­ts puja a gairebé 1.300

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Després d’aterrar a l’aeroport de Chico, al nord de Califòrnia, la part més conservado­ra d’un estat demòcrata i antitrumpi­sta, unes 200 persones, abillades amb la gorra de “fem que Amèrica torni a ser gran”, van donar la benvinguda al president del país.

Que a Donald Trump li organitzes­sin dissabte un comitè de recepció no va impedir que després, en el seu recorregut per la devastació –“en tota la meva vida no havia vist res igual”, va confessar–, apareguess­in els crítics. Un dels cartells deia: “Imbècil, estem en una sequera”, mentre que en d’altres només hi havia dues paraules, “canvi climàtic”, o una: “apocalipsi”.

Aquesta última paraula descriu, a més, la desolació causada per l’incendi de Camp Fire, el més destructiu i mortífer de què es té registre. Des que Trump va tornar a Washington, les coses han empitjorat. El nou recompte inclou 76 morts (abans 71) i 1.276 desaparegu­ts. El xèrif Kory Honea va insistir que aquesta llista no és exacta, que hi pot haver duplicacio­ns i noms de persones que van escapar i no han contactat encara amb les autoritats. Tot i això, i al llarg de la setmana passada, d’un dia a l’altre ha anat creixent el nombre de morts.

Els auguris no eren bons després que es pronostiqu­essin forts vents, cosa que complicari­a les tasques d’extinció. “Ningú s’hauria imaginat mai que això passaria”, va assenyalar el president davant un parc de cases mòbils calcinat a Paradise.

El pas de Trump per Califòrnia –la seva segona visita a un estat refugi d’immigrants– va servir per rebaixar la tensió que ell mateix va provocar dies enrere amb els seus tuits, en què va culpar del sinistre les autoritats per la seva mala gestió dels boscos i va amenaçar de tallar l’ajut econòmic.

Tot i que va perseverar a culpar en part la forma de cuidar les zones boscoses, va prometre que “tindreu llestos els fons federals”.

Consideran­t la magnitud de la destrucció i l’elevat nombre de víctimes, Trump va tenir una actitud més unificador­a que en altres ocasions. En la seva ruta va anar acompanyat per dos polítics a qui ha atacat en la seva demonitzac­ió de Califòrnia, el governador demòcrata Jerry Brown i el seu pròxim substitut, el també progressis­ta Gavin Newsom, que ha fet campanya com una alternativ­a al trumpisme. Es temia que la Casa Blanca vetés Newsom, però al final el

El president evita parlar de canvi climàtic i cita Finlàndia com a model de gestió de boscos

president li va fer fins i tot un elogi.

A la qüestió de si el canvi climàtic hi ha influït, Brown va replicar: “Sí, però deixarem que la ciència ho determini, ara estem col·laborant en la resposta immediata, que és el que importa”.

“No hem tractat aquesta qüestió”, va contestar Trump a aquesta pregunta. “Tangencial­ment”, va interferir Brown abans que el president rematés: “Tenim punts de vista diferents. Les coses canvien i, el més rellevant, hem de fer això millor”. Finlàndia és la seva referència sobre com gestionar els boscos. “Espero que aquesta sigui l’última vegada que passa una cosa així”, va recalcar.

 ?? EVAN VUCCI / AP ?? Trump parla amb el futur governador de Califòrnia, Newsom, en presència de l’actual, Brown
EVAN VUCCI / AP Trump parla amb el futur governador de Califòrnia, Newsom, en presència de l’actual, Brown

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain