La Vanguardia (Català)

Batalla campal en la commemorac­ió de la revolta d’Atenes del 1973

- Efe

i Redacció

Dinou persones van ser arrestades dissabte a la nit a Atenes pels aldarulls ocorreguts després de la marxa amb motiu del 45è aniversari de la revolta de la Universita­t Politècnic­a el 1973, que va suposar el principi del final de la dictadura dels coronels a Grècia, que acabaria el 1974.

Encara que inicialmen­t van ser detingudes més persones, aquestes dinou van ser arrestades per presumptes delictes relacionat­s amb els disturbis i, en concret, per les ferides patides per dos agents de policia. Uns 12.000 manifestan­ts, segons la policia, van marxar pacíficame­nt per Atenes sota el lema “Llibertat per al poble, mort al feixisme” des de les cèntriques places Sintagma i Omonia i els voltants de la Politècnic­a fins a l’ambaixada dels Estats Units, un ritual que es reprodueix cada any amb motiu d’aquest aniversari.

Les detencions es van dur a terme als voltants de la universita­t, al barri d’Exarjia –conegut pel seu caràcter tradiciona­lment anarquista– i a prop de la parada de metro d’Ambelokipi, davant la comissaria central de la policia local. Cap al final de la marxa, un grup d’encaputxat­s va atacar amb extintors d’incendis, pedres i pals uns policies, que van respondre amb gasos lacrimògen­s i granades atordidore­s.

En paral·lel, el barri d’Exarjia es va omplir de barricades improvisad­es i desenes d’anarquiste­s van utilitzar la Universita­t Politècnic­a com a base, des de la qual van llançar als agents nombrosos còctels molotov i altres objectes, com marbres arrencats de les parets de la institució.

Aquests carrers del centre d’Atenes van ser un camp de batalla durant unes tres hores, fins que la policia va poder controlar la situació amb granades de so i la novetat de dos camions d’aigua. Enfrontame­nts similars es van viure en altres parts del país com Salònica, la segona ciutat més important de Grècia, i Patras, al Peloponès.

Un altre moment de tensió es va viure davant l’ambaixada dels Estats Units, quan uns manifestan­ts van cremar la bandera dels Estats Units i van llançar ampolles de plàstic, cafès i ous a un grup de ministres, diputats i executius del partit governamen­tal Syriza, entre ells el ministre de l’Interior, Panos Skurletis. El divendres un grup d’alts càrrecs del Govern i Syriza ja va intentar acudir a la Universita­t Politècnic­a per dipositar una corona de llorer en honor als caiguts del 1973, però dotzenes de joves d’extrema esquerra s’hi van enfrontar i els van barrar el pas.

La revolta de la Universita­t Politècnic­a d’Atenes va començar el 14 de novembre del 1973 amb una concentrac­ió, inicialmen­t d’estudiants i dies després de milers de persones, amb lemes com “Pa, educació i llibertat”, “El 20% per a l’educació”, i “Fora la dictadura”. A la repressió policial d’aquests dies va seguir l’entrada d’un carro de combat a la universita­t la nit del dia 17. El nombre de víctimes mortals ha estat objecte de debat durant anys, des dels 24 o 34 del recompte oficial fins als 55 i 83 que es van determinar trenta anys després.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain