La Vanguardia (Català)

La Baviera del sud

Sembla que Andalusia s’encamina cap a un lleu reequilibr­i entre esquerra i centredret­a

- Barcelona

La pèrdua de la majoria absoluta dels democristi­ans alemanys en les recents eleccions de l’estat de Baviera és la prova definitiva del declivi dels grans partits, després d’un terratrèmo­l que ha sacsejat el mapa electoral de les democràcie­s europees. A Andalusia, aquest sisme va començar a perfilar-se fa més de sis anys, quan el PSOE va perdre nou punts de quota electoral autonòmica i va quedar per sota d’un 40% dels vots, una cosa que només havia passat el 1994 com a resultat puntual de la crisi econòmica i els escàndols de corrupció. Tot i això, dos anys després i durant més d’una dècada, el socialisme es va recuperar i es va mantenir entorn d’un 50% del vot.

A les andaluses del 2012, arrossegat pel descrèdit de les polítiques d’ajust de Rodríguez Zapatero i per l’escàndol dels ERO, el PSOE va perdre la condició de primera força i va deixar pel camí un capital electoral que, probableme­nt, ja no tornarà a recuperar mai més. De fet, als comicis del 2015, amb una candidatur­a renovada i davant un Partit Popular que pagava els seus propis escàndols de corrupció i la seva dura política d’ajust, el PSOE va obtenir poc més d’un 35% dels vots: el pitjor resultat de la seva història. Ara bé, l’escenari havia canviat i molt.

El 2015, el PP va caure 14 punts i van sorgir noves ofertes en l’espai de centredret­a (Ciutadans) i d’esquerra (Podem). El que no va canviar va ser la correlació entre esquerra i centredret­a. Podem i IU sumaven una mica més que l’Esquerra Unida anguitista del 1994, la qual cosa, amb els vots del PSOE, deixava l’espai d’esquerra en unes magnituds gairebé intactes (per sobre d’un 55%, com el 1996, el 2004 o el 2008).

Al seu torn, i després del moment crític del 2012, quan el PP va atrapar gairebé tot el sufragi del centre a la dreta i va fregar un 41% dels vots, als comicis del 2015 el centredret­a –dividit ara entre el PP i Cs– tornava a les dimensions en què l’havia situat Aznar l’any 2000: entorn d’un 38% dels sufragis autonòmics.

El que va ser més significat­iu dels comicis de fa tres anys va ser el retrocés electoral de l’espai conjunt de centre (ocupat fins al 2004 per l’andalusism­e) i centredret­a (que avui componen el PP i Cs), que va quedar més de sis punts per sota dels seus rècords del 2000 i el 2012 (quan va sumar més d’un 45% del sufragi). I el que ara és significat­iu és que els sondejos semblen projectar un cert reflux de l’espai conjunt d’esquerres (que pot caure a un 52% del sufragi, com el 2000), encara que sense que el centre i la dreta recuperin el territori que van arribar a ocupar el 2000 o el 2012.

En definitiva, el pas del temps està reequilibr­ant a Andalusia la correlació entre esquerra i dreta, d’una forma substancia­l si es compara amb les magnituds fins al 1990 (quan PSOE i IU superaven un 60% dels vots), però molt lentament si el contrast es fa amb els resultats de les últimes dècades. Igual que a Baviera, on el pes electoral de la dreta sociològic­a continua molt per sobre d’un 50% a pesar del recent daltabaix de la CSU, a Andalusia l’esquerra sociològic­a retrocedei­x molt pausadamen­t davant un centredret­a que manté un relat que ensopega amb una realitat social bastant impermeabl­e.

PSOE i Podem amb IU poden caure respecte al 2015, però el sufragi del centre a la dreta amb prou feines avança

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain