La Vanguardia (Català)

Partits i clarificac­ió

- Francesc-Marc Álvaro

És causa i conseqüènc­ia a la vegada: el procés sobiranist­a capgira el sistema català de partits i el sistema català de partits –que havia entrat en crisi– contribuei­x a posar en marxa el procés sobiranist­a. Sense el progressiu desgast de CiU després de vint-i-tres anys de Jordi Pujol al Govern i sense la caiguda continuada del PSC després de moltes dècades de poder municipal no es pot explicar la mutació d’una part central de l’electorat català, que abraça l’independen­tisme en un temps rècord. No és casual que els espais electorals més afectats pel terratrèmo­l que representa el procés siguin els que articulave­n formacions també castigades per les patologies pròpies d’un poder massa durador.

El bipartidis­me català es va començar a trencar quan ERC va anar creixent com a organitzac­ió que no volia conformars­e fent de satèl·lit de ningú. El XVI congrés d’ERC, celebrat a Lleida el novembre del 1989, va convertir el partit en l’opció de l’independen­tisme de vocació majoritàri­a. El 4 d’octubre del 2000, Carod-Rovira va oferir un pacte de governabil­itat a Pujol, que va respondre a l’oferiment de molt mala manera, la qual cosa confirmava la dependènci­a de CiU dels vots d’un PP amb majoria absoluta a Madrid. Aquell dia va prendre cos la idea del tripartit d’esquerres, que es va concretar tres anys més tard i que s’havia assajat en molts ajuntament­s.

L’enyorat politòleg Miquel Caminal ho havia resumit perfectame­nt: “En cada etapa històrica ha existit un partit que ha tingut l’hegemonia del moviment nacional a Catalunya. La Lliga Regionalis­ta, ERC, el PSUC, Convergènc­ia, han exercit aquesta funció de pal de paller del catalanism­e en diferents períodes d’aquest segle. Tanmateix, no han representa­t ni represente­n tota la pluralitat del moviment catalanist­a”. La nova ERC va veure que el declivi del pujolisme era la seva gran oportunita­t. La sobtada conversió de Convergènc­ia a l’independen­tisme, a partir del 2012, va complicar aquests plans, com la pèrdua important de sufragis i escons en els comicis catalans del 2010, que va ser interpreta­da com un càstig després de dos tripartits.

Les enquestes donen avui a ERC unes bones expectativ­es de creixement electoral, que els seus dirigents observen amb cautela, perquè altres cops els sondejos els han fallat. En un canvi de papers insòlit, els republican­s abanderen ara una revisió possibilis­ta del full de ruta independen­tista, mentre que el món postconver­gent –dividit en diversos sectors– assumeix un discurs més procliu a mantenir intacte el relat de la tardor passada, sense descartar la via unilateral. Les properes eleccions al Parlament ens diran quina sensibilit­at té més suports entre els votants independen­tistes, una cosa sobre la qual les municipals també donaran pistes. Sense aquesta clarificac­ió –indispensa­ble– el projecte independen­tista continuarà orfe d’estratègia.

El tomb de CDC cap a l’independen­tisme el 2012 va truncar el pla d’ERC de ser el pal de paller sobiranist­a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain