La Vanguardia (Català)

Aragonès promet uns pressupost­os per combatre la precarieta­t

El Govern remarca el caire social dels comptes per dificultar el no dels comuns

- ÀLEX TORT Barcelona

Amb la CUP pràcticame­nt descartada, i davant la probable negativa de Pedro Sánchez de ni tan sols tramitar els pressupost­os generals si ERC i el PDECat no canvien d’opinió, el Govern català espera que s’obri un nou camp de joc per aprovar els comptes de la Generalita­t: que siguin el més socials possibles per obligar els comuns a votar-hi a favor. I això malgrat que l’Executiu central es vegi abocat a prorrogar els del 2018. “Des del Govern plantem cara a la precarieta­t, treballem per a tothom i ho volem fer encara més amb els pressupost­os”, va remarcar ahir el vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, en un missatge parlamentà­riament dirigit a Catalunya en Comú-Podem, que lidera Jéssica Albiach.

Els comuns ja van avisar que no donarien suport al pressupost de la Generalita­t si no faciliten abans els comptes generals de l’Estat. Però ERC confia que si Sánchez renuncia a tramitar-los, aquest joc a tres bandes quedi desactivat. “Per tant, la clau és el contingut dels pressupost­os, asseguren des d’ERC. D’aquí ve que ahir Aragonès, en el discurs de clausura a Vic del XVIII congrés de Jovent Republicà –les joventuts d’ERC– prometés elaborar uns pressupost­os “contra la precarieta­t”, i que inclouran “punts d’inflexió clars” per capgirar les retallades. En quines qüestions? Aragonès en va avançar tres ahir, adequats a la jove audiència aplegada a Vic: l’habitatge, l’ocupació juvenil i les taxes università­ries.

El que va expressar ahir el vicepresid­ent del Govern va en línia, de fet, amb el que ja va anunciar Sergi Sabrià, portaveu del grup parlamenta­ri d’Esquerra, a principis de novembre: “Estem construint uns pressupost­os que posin aquest no molt difícil”.

No obstant això, Aragonès va recordar que la millor recepta per avançar encara més per posar fi a la precarieta­t és la independèn­cia. Va argumentar que “es requereixe­n instrument­s”, i aquests només s’aconseguei­xen, al seu parer, amb una república catalana.

D’altra banda, el vicepresid­ent va fer una crida a “plantar cara a l’onada reaccionàr­ia” que, segons va dir, existeix contra l’independen­tisme i totes les mobilitzac­ions de caire social. “Si avui no ens plantem, demà aniran contra les altres forces de progrés, com l’ecologisme, el sindicalis­me o el feminisme”, va assegurar.

El vicepresid­ent fa una crida a plantar cara a “l’onada reaccionàr­ia” contra l’independen­tisme

 ?? GUILLEM ROSET / ACN ?? Pere Aragonès
GUILLEM ROSET / ACN Pere Aragonès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain