La Vanguardia (Català)

Incendis mortífers a Califòrnia

-

CALIFÒRNIA, l’estat més ric i més desenvolup­at dels Estats Units, pateix una plaga de ferotges incendis forestals. Les autoritats de l’estat culpen el canvi climàtic de la situació, ja que ha provocat una llarga sequera que, amb els vents del diable que bufen des del desert, conformen un còctel mortal que aviva al màxim el foc que qualsevol petita espurna pugui provocar. Però, sobre la base d’aquests riscos, que fa anys que es coneixen, l’ombra de la mala gestió forestal i de la manca de mesures adequades de prevenció pesa sobre les autoritats california­nes. És inconcebib­le que errors d’aquest calat es puguin produir en un estat modern, exemple d’eficàcia i innovació per a tot el món, però els fets demostren l’evidència que és així.

Aquests dies els bombers i la població civil encara lluiten contra les flames en nombrosos punts del territori. L’incendi que ha arrasat la petita localitat de Paradise, al nord de l’estat, és el pitjor de la història california­na: porta cremades més de 57.000 hectàrees, ha provocat 76 morts i hi ha més de 1.200 desaparegu­ts. Al sud, a Malibú, a prop de Los Angeles, un altre incendi esfereïdor ha cremat més de 40.000 hectàrees i ha ocasionat més de tres víctimes mortals.

Els forts vents que bufen amb gran intensitat des del desert aviven les flames, que han avançat amb força sobre zones poblades i això ha exigit l’evacuació de desenes de milers de persones que han perdut casa seva. Els bombers s’han mostrat impotents per fer front a la virulència dels focs i la catàstrofe ha adquirit tan grans proporcion­s que ha desbordat a les autoritats i als equips d’emergència.

Després de diversos dies de lluitar contra el foc cap dels dos grans incendis citats no està totalment controlat. El president dels Estats Units va visitar ahir els llocs més afectats pels sinistres, en la seva segona visita a Califòrnia des que va arribar a la Casa Blanca, i els ha declarat zona catastròfi­ca perquè puguin rebre ajuts federals. Donald Trump nega que la causa dels incendis obeeixi al canvi climàtic, com diuen les autoritats de l’estat. En aquella apreciació probableme­nt s’equivoca però, tot i això, sembla que l’encerta quan critica l’abandó en la cura dels boscos. En qualsevol cas la combinació dels dos efectes ha tingut uns resultats mortífers.

A part de seguir la lluita contra les flames i d’atendre els ferits, el principal problema a què s’enfronta ara Califòrnia és proporcion­ar allotjamen­t als milers de persones que han perdut casa seva a causa del foc. Les autoritats, així mateix, han posat en marxa les investigac­ions correspone­nts per delimitar la causa dels incendis. En el cas del que ha arrasat la localitat de Paradise les sospites centren l’origen de les flames en el mal funcioname­nt d’una línia elèctrica d’alta tensió. Però això no justifica per si mateix la rapidesa amb què les flames es van propagar.

Davant la multiplica­ció d’incendis forestals en els últims anys que pateix Califòrnia, atesa la seva situació de sequera crònica, agreujada pel canvi climàtic, no hi ha excuses per no adoptar els plans més eficaços de prevenció que siguin necessaris, amb l’adequada cura dels boscos i de les zones més vulnerable­s, ja que disposa de mitjans i de prou recursos per fer-ho. Ara ja no es pot dir que ningú no pensava que pogués passar una catàstrofe com la que ha ocorregut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain