La Vanguardia (Català)

Eutanàsia i bé comú

-

El debat sobre l’eutanàsia és també una reflexió sobre la manera com entenem la societat. És un conjunt d’individus que procuren per si mateixos, o són comunitats que han de perseguir béns comuns i ajustar-hi els seus desitjos?

Un argument habitual a favor de l’eutanàsia diu així: “És millor legalitzar-la, que estigui disponible per a qui vulgui usar-la, per si de cas. ¿A més, quin mal fa?”. Aquest tipus de raons només tenen sentit en termes individual­s i la seva fi és aconseguir un bé particular: no patir. Aquesta manera de procedir no considera els efectes sobre la societat d’aquestes decisions, ni de com entenem col·lectivamen­t el sentit de la vida i de quin és el seu fi. Es prescindei­x en definitiva de tota perspectiv­a de bé comú, aquell que només podem obtenir com a societat i gaudir com a membres d’ella. No són directamen­t apropiable­s per ningú però ens aprofiten a cada un, perquè permeten viure millor les nostres vides.

El primer bé comú és –encara– el respecte a la vida amb independèn­cia de les condicions en què és viscuda. Aquest respecte, que està lligat a la dignitat, és l’impulsor de grans transforma­cions. És el subjacent, per exemple, a una sanitat pública de qualitat.

Avui aquesta vida digna ha de ser viscuda sense patiments més enllà del que és suportable, i això és l’assistènci­a mèdica integrada del dolor, i en una fase final l’atenció pal·liativa. En observar així la vida humana fem servir un tensor social que tendeix a igualar-nos en el bé, i a entendre la dignitat com a acte de vida i no de mort. Si la lògica precursora del règim nazi s’hagués acceptat, i l’eutanàsia s’hagués generalitz­at des dels anys quaranta, ¿s’imagina com tindríem la medicina del dolor i les cures pal·liatives? Quina seria la nostra visió dels éssers dependents, molt malalts, ancians? Les idees sempre construeix­en mentalitat­s més enllà del seu propòsit inicial.

El rebuig de l’eutanàsia en nom del bé comú posseeix el mateix rerefons moral de reclamar la funció social de la propietat i no només el benefici del titular, la redistribu­ció de renda per afavorir els altres, o les limitacion­s per impedir la catàstrofe climàtica.

La construcci­ó del bé comú és impossible si no s’assumeix que hi ha valors col·lectius superiors a la preferènci­a individual, i que sent la vida el primer d’aquells, la mort no pot ser la resposta a les seves dificultat­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain