La Vanguardia (Català)

Últim cartutx polític amb els delictes de trànsit

El Congrés decideix demà el grau de duresa de les penes

- Lleida

Tot rodava sobre rodes a la croada iniciada per víctimes d’accidents de trànsit per a un canvi del Codi Penal que endureixi el càstig als infractors fins que, la setmana passada, els que tenen el poder per emprendre aquella reforma (els polítics) van canviar de rumb. L’enuig d’aquelles víctimes, familiars que han perdut els seus éssers estimats a l’asfalt, va ser majúscul al conèixer-se fa uns dies que el consens anunciat entre tots els grups polítics amb representa­ció al Congrés per augmentar la sanció als causants de morts a la carretera no era l’esperat.

La pressió d’aquelles víctimes bolcades en campanyes per aconseguir més duresa al Codi Penal va obligar els representa­nts de la Comissió de Justícia del Congrés a posposar la seva decisió. Demà, dimarts, aquells polítics tornaran a reunir-se. Serà l’últim cartutx que marcarà el criteri a seguir a la reforma del Codi Penal. Si aquesta vegada hi ha consens, acabarà el tràmit del Congrés i l’assumpte passarà al Senat.

L’escull que sembla haver frenat un acord que aquelles víctimes d’accidents de trànsit donaven ja per fet es refereix als criteris que la nova norma ha d’establir perquè els jutges puguin condemnar per homicidi imprudent i elevar la pena màxima d’ara, de quatre anys, fins als nou anys de presó.

Les associacio­ns i particular­s promotors d’aquesta campanya, difosa amb el hashtag #Porunaleyj­usta, demanen que es condemni sempre a la màxima pena en les imprudènci­es greus amb resultat de mort quan es demostri que l’autor d’aquell accident conduïa sota els efectes de l’alcohol, drogues o excés de velocitat.

En el principi d’acord assolit al Congrés hi va haver unanimitat en la proposta d’augmentar les penes de 4 a 9 anys de presó en els casos més greus, però disparitat d’opinions a l’hora de fixar els criteris que justifiqui­n aquella condemna. El que més ha indignat els impulsors de les campanyes per a aquesta reforma del Codi Penal és que alguns partits polítics demanin ara que per condemnar a nou anys de presó hi ha d’haver més d’un mort o un mort i diversos ferits molt greus, a banda de demostrar-se que la imprudènci­a del conductor que ha causat aquell mal és molt greu. Fins demà no se sabrà si aquest criteri es manté o n’hi haurà prou amb un sol mort per aplicar el màxim càstig.

Les víctimes exigeixen que amb només una mort es condemni amb nou anys de presó una imprudènci­a greu

 ?? J.P.GANDUL / EFE ?? El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska , amb les associacio­ns de víctimes el 25 d’octubre
J.P.GANDUL / EFE El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska , amb les associacio­ns de víctimes el 25 d’octubre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain