La Vanguardia (Català)

Sanitat universal: la generosita­t té costos

- M. DEL CASTILLO, director gerent de l’hospital Sant Joan de Déu

Manel del Castillo

Imagini’s que és de vacances a Alemanya, té una indisposic­ió i va a un centre sanitari. Presentant la seva targeta sanitària europea, serà atès de manera gratuïta, benefician­t-se de l’acord que permet als ciutadans de la UE rebre tractament mèdic a qualsevol país membre. Ara bé, aquest servei no serà gratuït per a les arques públiques espanyoles, ja que Alemanya li passarà la factura a Espanya pels serveis prestats.

Fins aquí no hi hauria problema si els sistemes de reembossam­ent entre països funcioness­in, però la realitat és que aquest sistema a Espanya fa aigües des de fa anys. Tal com ha assenyalat el Tribunal de Comptes al seu informe número 937 de l’any 2010, una part important dels serveis sanitaris realitzats a Espanya a pacients estrangers no són facturats als seus països d’origen per ineficiènc­ies en el model de gestió, i els assumeix el sistema públic de salut.

Vegem alguns números que ens facin entendre la magnitud de la tragèdia. Espanya rep una quota mensual en concepte d’assistènci­a sanitària per tots els estrangers que resideixen legalment al nostre país. El 2009 Espanya va facturar per un total de 103.672 pensionist­es, encara que el total de pensionist­es estrangers censats era de 231.364. És a dir, Espanya no va facturar el 65,2% dels pensionist­es europeus residents al nostre país. Si ens fixem en un país concret, veiem que l’import facturat per Alemanya pels espanyols que van visitar aquell país va ser un 477,2% superior a la facturació emesa per Espanya pels alemanys que van visitar el nostre. A primera vista ja veiem que aquestes xifres no són conformes amb el flux real de ciutadans entre els dos països.

Espanya és receptora neta de turistes i estrangers en un món amb cada vegada més moviments de població. Això fa imprescind­ible que siguem més rigorosos en els criteris de facturació i de concessió de targetes sanitàries a ciutadans estrangers. Sorprèn que, segons aquest informe del TdC, l’any 2010 residien a Espanya 453.349 persones de la UE titulars de targeta sanitària espanyola perquè teòricamen­t els faltava recursos econòmics, que van generar un cost de 451,5 milions d’euros l’any.

Des que el concepte d’“assistènci­a gratuïta i universal” ha entrat al debat polític es fa cada vegada més difícil una anàlisi racional de la qüestió, imposant-se la interpreta­ció de serveis sanitaris per a tothom, en el sentit literal del terme, i sense un cost associat. Tot i això, la sanitat pública no és gratuïta i genera una despesa que representa aproximada­ment el 50% dels pressupost­os de les comunitats autònomes, que financem entre tots amb els nostres impostos.

Atendre les persones sense recursos és una obligació moral, però fins quan continuare­m finançant molts ciutadans europeus que cotitzen al seu país i consumeixe­n en el nostre? Sembla urgent fer les reformes estructura­ls necessàrie­s per implementa­r els drets i obligacion­s que tenim com a país en virtut dels acords internacio­nals. Potser aquells recursos addicional­s els podríem dedicar a incrementa­r les retribucio­ns dels nostres profession­als per acostar-les a la mitjana europea.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain