La Vanguardia (Català)

Un ‘hub’ per al sector sanitari

-

mitjana, condiciona­r un pavelló suposa una inversió de set milions d’euros. Els diners fets servir procedeixe­n de recursos propis (44%), fons Feder (22%), Ministeri de Foment (17%), Fons Estatal d’Inversió Local (7%), Generalita­t (6%), Ajuntament (2%) i Diputació de Barcelona i Ministeri de Cultura, 1% cada un.

El preu del lloguer d’oficines en aquest lloc està en la mitjana de les zones més privilegia­des de Barcelona. Segons diversos estudis de mercat, el preu del metre quadrat a la Diagonal o al passeig de Gràcia aquest any està entre els 21,5 i els 24 euros, depenent de les fonts. A Sant Pau està en 22, en els quals se n’inclouen 8,5 per a un fons amb què es paga, per exemple, la seguretat del recinte o el mantenimen­t dels jardins, a l’estil d’una comunitat de propietari­s.

Quan es va emprendre el projecte de rehabilita­ció es va plantejar llogar els pavellons a institucio­ns que tinguessin relació amb els àmbits de la salut, medi ambient o educació, o de les noves tecnologie­s aplicades a aquests camps. En aquests moments hi ha instal·lats el Programa de les Nacions Unides per als Assentamen­ts Humans, l’Aliança Global d’Associacio­ns d’Operadors d’Aigua, el Programa de Perfils de Ciutats Resilients, l’Institut Forestal Europeu, l’Oficina de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut a Barcelona per al Reforç dels Sistemes de Salut, el Centre d’Activitat Regional per al Consum i la Producció Sostenible i Eurodis, que és l’organitzac­ió europea que estudia les malalties rares. L’any passat també s’hi va incorporar el Barcelona Internatio­nal Public Policy Hub, que és una plataforma que agrupa organitzac­ions per impulsar la innovació en diferents àmbits, com la cultura o les polítiques públiques.

Aquest any s’han produït dues baixes: l’Institut sobre Globalitza­ció, Cultura i Mobilitat de la Universita­t de les Nacions Unides i Casa Àsia. La primera és una institució de l’ONU que forma funcionari­s per a aquest or- ganisme i per a d’altres i que té filials en diferents nacions, cada una especialit­zada en un tema. La d’aquí ha estat víctima de la crisi d’aportacion­s que pateix l’ONU i que l’ha dut a prescindir d’alguns departamen­ts. Se n’anirà de Sant Pau en un mes.

Qui ja ha marxat és Casa Àsia, que ja es va traslladar a Sant Pau després dels problemes que va tenir en la seva primigènia ubicació, al palau del Baró de Quadras, a la Diagonal; però les dificultat­s financeres no es van resoldre i no podia fer front al lloguer. La solució trobada pel Ministeri d’Afers Exteriors (un dels tres integrants del consorci que regeix la institució juntament amb la Generalita­t i l’Ajuntament) va ser el trasllat a l’edifici que va acollir la Comissió Nacional del Mercat de les Telecomuni­cacions, al número 56 del carrer Bolívia, molt a prop de les Glòries. De moment, en espera de la mudança definitiva que serà aquest mes, s’ha instal·lat en unes oficines a la Diagonal, 131.

Les dues institucio­ns que han marxat de Sant Pau compartien el pavelló de Sant Manuel, que no ha quedat buit. Ja té nou inquilí. Es tracta de Barcelona Health Hub. És una associació que treballa per potenciar la innovació en la salut. El que pretén és connectar start-ups, organitzac­ions sanitàries, empreses del sector i inversors a fi de conferir noves tecnologie­s al sector sanitari. En principi hi haurà 15

start-ups, que dissenyen aplicacion­s, plataforme­s i solucions tecnològiq­ues per a pacients i per a profession­als.

També s’ha instal·lat a Sant Pau, al pavelló de l’antiga Casa d’Operacions, la Fundació Lluís Domènech i Montaner, la finalitat de la qual és recuperar, estudiar i difondre l’obra de l’arquitecte a qui es deu, precisamen­t, el recinte modernista.

Casa Àsia és en unes oficines provisiona­ls en espera de marxar a les Glòries

La fundació que estudia el llegat de l’arquitecte és en una de les seves grans obres

 ?? ROBERT RAMOS / FPHSCSP ?? Vista aèria del recinte modernista de Sant Pau, amb els seus pavellons al voltant dels jardins i el nou hospital al fons
ROBERT RAMOS / FPHSCSP Vista aèria del recinte modernista de Sant Pau, amb els seus pavellons al voltant dels jardins i el nou hospital al fons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain