La Vanguardia (Català)

‘Motoconcho’

-

Veient el vídeo del jove circulant en patinet amb un menor a sobre a més de 60 km/h per la calçada de la Diagonal de Barcelona em van venir a la memòria els populars motoconcho­s de República Dominicana. Es tracta de motos que fan de taxi i que s’atreveixen a circular amb quatre o cinc clients (adults i nens) sobre el seient de la motociclet­a. Una vegada vaig fotografia­r un motoconcho que traslladav­a un malalt de l’hospital fins a casa seva mentre portava el gota a gota amb el braç alçat. Increïble, però cert.

Barcelona vol ser una ciutat smart (intel·ligent) i així ho ha tornat a demostrar amb l’èxit de la fira que porta aquest nom. Està molt bé el propòsit de voler ser intel·ligent, però també cal ser previsor. I en això anem una mica escassos. Ho dic perquè estem a punt que se’ns escapi de les mans l’expansió de patinets, bicis elèctrique­s i gadgets amb rodes motoritzad­es a la ciutat. Ho diuen els experts, ho diu la Guàrdia Urbana i ho percep qualsevol ciutadà quan passeja per Barcelona. La invasió ha arribat i és urgent que posem ordre, vigilància i sancions per evitar que la situació es descontrol­i encara més. És veritat que aquests artefactes no podran circular per les voreres a partir del gener i això donarà més sentit a les desenes de quilòmetre­s de carrils bici que s’han implantat, alguns amb pendents tan pronunciat­s que només són practicabl­es si vas dopat o motoritzat. Però encara queden molts flancs sense resoldre.

L’Ajuntament dona un suport fervorós a aquests sistemes de mobilitat personal, tal com els denominen els experts. El Consistori inclús traurà un bon pessic, de gairebé mig milió d’euros anuals, per la taxa que pagaran les empreses de bicis compartide­s. No obstant això, ens trobem amb qüestions irresoltes com el fet que es venen models de patinets elèctrics que poden assolir fins a 80 km/h –com vam veure al vídeo de la Diagonal– o que estan trucats. O el tema de la seguretat personal que brilla per la seva absència. No és obligatori l’ús del casc i en canvi sí que ho és per als motoristes. Sense oblidar la qüestió de la responsabi­litat en cas d’accident, perquè aquestes màquines no tenen asseguranc­es obligatòri­es, ni matrícules i els seus conductors no necessiten passar per un mínim curset de normes de circulació.

Qualsevol pot agafar una bici elèctrica, comprar-se un patinet o un estri semblant i sortir al carrer sense més. La DGT prepara una normativa que arriba tard i que alguns experts avisen que serà insuficien­t. Mentrestan­t, els ajuntament­s reclamen, amb raó, que aquests gadgets siguin considerat­s vehicles a tots els efectes per molt que vagin amb electricit­at. També demanen que la seva velocitat es limiti de debò i no només sobre el paper. És sorprenent que a bona part de la ciutat s’hagi imposat el màxim de 30 km/h i que aquestes motos modernes puguin circular impunement molt més ràpid. Pobres vianants!

I mentre esperem tot això, la invasió continua implacable. Aquesta setmana veurem una nova andanada gràcies a les ofertes del black friday. Endevinin quin serà un dels productes estrella d’aquest dia comercial i del pròxim Nadal...

Barcelona viu una invasió de patinets i altres gadgets a motor que està a punt d’escapar-se-li de la mans

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain