La Vanguardia (Català)

CLAUS I PARADOXES

-

1

La de William Taubman està considerad­a la biografia més important de Mikhaiïl Gorbatxov escrita fins ara. I és d’un nord-americà.

2

L’últim líder de la Unió Soviètica sempre va gaudir de certa popularita­t a Occident. Però no pas a Rússia, on la va perdre del tot després de la caiguda de l’Estat de l’URSS i la desfeta de la seva malparada economia.

4

Gorbatxov va entaular una relació cordial i fins i tot amistosa amb l’ultraconse­rvador Ronald Reagan, mentre que amb Boris Ieltsin –el seu “enterrador” segons Taubman– s’hi portava fatal.

5

En teoria, l’esdevenir de la història i el poble al principi afavorien les reformes de Gorbatxov. Les intrigues internes, les pressions externes, el “separatism­e ètnic” i sobretot la fràgil economia van arruïnar el seu projecte de socialisme democràtic.

6

Després de l’era Ieltsin, Vladímir Putin solia mostrar cert respecte envers Gorbatxov i la seva figura pública. Però quan l’excap d’Estat va començar a criticar les polítiques del president actual, aquest li va girar l’esquena i va començar a ignorar-lo. Fins avui, segons el seu biògraf.

7

Gorbatxov viu avui retirat i reparteix el seu temps entre la fundació que porta el seu nom i la seva filla Irina. Aquesta, tal com li passava a la seva ja desaparegu­da mare, Raisa, porta les crítiques a l’exlíder molt pitjor que ell mateix, diu Taubman.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain