La Vanguardia (Català)

Un conte trist i expression­ista

The animals and children took to the streets Escriptura i direcció: Suzanne Andrade Lloc i data: ElCanal. Temporada Alta (11/XI/2018)

- JUAN CARLOS OLIVARES

Fa cent anys les arts es van conjurar per posar-se al capdavant d’una societat delmada per la Gran Guerra. La cultura va voler abanderar el nou començamen­t. Una generació d’agitadors que van trobar en la República de Weimar, el París d’entreguerr­es i la Unió Soviètica de la Nova Política Econòmica un espai de llibertat per trencar amb la tradició. Fins que va passar el període de gràcia i el terror es va imposar de nou.

Aquest és l’entorn estètic i ètic triat pel 1927, companyia britànica fundada el 2005 que concep el teatre com un conte animat pels mestres d’aquella època. El millor referent per dibuixar –literalmen­t– meravellos­es realitats distòpique­s, com una ciutat que pacifica els seus barris lumpen (niu de delinqüent­s, asocials i revolucion­aris) amb llaminadur­es-SOMA. The animals and children took to the streets projecta l’amenaçador­a candidesa d’un conte de Roald Dahl, l’idil·li sense final feliç d’una pel·lícula de Harold Lloyd, l’absurd burocràtic d’una novel·la de Kafka i la sordidesa d’un relat de Dickens i el seu revers grotesc filmat pels Monty Python. A més, la seva aparent simplicita­t (tres pantalles) remet a la intimitat aspra d’un cabaret literari berlinès. Atmosfera subratllad­a per la música en viu d’un solitari i desafinat piano de paret mig amagat.

Tots els personatge­s adults són expression­istes cares blanques interpreta­ts per només tres actrius. Rostres atrapats amb precisió suïssa pels close-up pioners de Griffith. Els nens són ombres animades, hordes frenètique­s que recorren les pantalles com les paneroles que passegen per les parets marrons dels antres on viuen els protagonis­tes d’aquest muntatge. Només la líder d’una de les bandes infantils s’escapa de les dues dimensions de la pantalla. L’única que creu que es pot subvertir la realitat, escapar de la misèria heretada –qui neix en el pantà, mor en el pantà– i trencar el cordó sanitari aixecat pels rics. El primer pas de la seva revolució de nens pirata és envair el parc de la ciutat, dibuixat per Paul Barrit com un quadre de Seurat.

Un espectacle que enlluerna visualment mentre destil·la sense embuts crítica social i política. L’estètica radical pot ser nostàlgica, però la denúncia és contemporà­nia, com aquest skyline que rep l’espectador i que s’assembla tant al Londres actual lliurat als diners fàcils i al poder dels edificis corporatiu­s. Un bonic conte sense esperança buscat i reivindica­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain