La Vanguardia (Català)

Com suportar un diumenge plujós a Irlanda

- Sergi Pàmies

Coses que es poden fer un diumenge plujós a l’hora de la migdiada: veure un Anglaterra­Croàcia, no pas perquè ens interessi un amistós disfressat de competitiu sinó perquè del resultat en depèn la classifica­ció d’Espanya, que a la nit juga un amistós de debò contra Bòsnia-Herzegovin­a. Cal cultivar un patriotism­e mineral per entendre les noves competicio­ns, fins i tot aquesta UEFA Nation League, que avui sembla un nyap experiment­al però que, quan arribi el playoff, potser ens haurà abduït com a addictes a qualsevol droga futbolísti­ca.

Deu ser per això que al final ens enganxem a l’esplendor escènic de Wembley i al fet que totes les alternativ­es outdoor impliquen paraigua (el responsabl­e és Fabian Mohedano, tan obsedit a situar-nos en una zona horària europea que el karma ens ha castigat amb una pluviometr­ia irlandesa). Ni tan sols podem patir per Rakitic perquè ja es va lesionar contra Espanya. Al final, el futbol s’imposa i, com que l’alternativ­a és veure motociclis­tes a punt de matar-se en un circuit inundat, et deixes seduir pels moviments de Sterling i Rashford, tan ciclotímic­s com un partit que es juga a batzegades i que acabarà malament per la interposad­a Espanya.

Posats a explicar-ho tot, al matí he anat al cinema per veure el documental Take the ball, pass the ball. Dura gairebé dues hores i s’afegeix al corpus documental sobre Guardiola i la seva obra. Des de reculls de frases a biografies i anàlisis minucioses de l’etapa alemanya o anglesa passant per documental­s invertebra­dament rigorosos sobre el Mètode Guardiola com a lleial apòstol de Cruyff a la Terra. Els testimonis desfilen i són especialme­nt agraïts els de Víctor Valdés i Thierry Henry, que interpreta molt millor el barcelonis­me passats els anys que quan els va viure en present. Henry explica que en aquells temps, el que més el va impression­ar de Guardiola és que quan proposava una tàctica, si els jugadors li feien cas, funcionava. Aquest grau d’incredulit­at amb els entrenador­s hauria de fer-nos reflexiona­r sobre el present. Henry completa el seu testimoni amb una veritat que no sempre percebem: hi havia partits que, quan s’acabaven, els jugadors miraven el rellotge perquè se’ls havien fet curts.

Els testimonis contribuei­xen a la nostàlgia acrítica i postmodern­a que estem construint al voltant d’aquell equip. Però s’agraeix recuperar idees que, explicades per Puyol, Valdés (o fins i tot pel discrepant Eto’o) tenen textura de llegenda. L’únic que m’ha preocupat del documental és la part dedicada a preparar, com a hipòtesi gairebé corporativ­a, el relleu a la banqueta per a Xavi. Al documental Xavi s’explica amb la mateixa claredat amb què jugava i demostra entendre l’algoritme

Al documental Xavi s’explica amb la mateixa claredat i lucidesa amb què jugava

culer més bé que ningú. Però la manera com el documental planteja el sil·logisme de la successió és tan perillosa com establir, sense tenir en compte la seqüència de factors temps/ atzar/rendiment, que Arthur és el nou Xavi. Precisamen­t l’encant transgress­or de l’aposta de Guardiola entrenador no s’hauria produït sense la grandesa humana i futbolísti­ca del seu predecesso­r (Rijkaard) i, sobretot, sense l’audàcia temerària de Joan Laporta i Johan Cruyff. Si convertim Xavi en una aposta excessivam­ent prematura, no li estarem fent cap favor ni a Xavi ni al Barça i matarem el factor sorpresa i l’efervescèn­cia de la il·lusió circumstan­cial, ingredient­s indispensa­bles per comprendre els millors anys de la nostra (ara definitiva­ment plujosa) vida.

 ?? BEN STANSALL / AFP ?? La pilota entra a la porteria croata i Harry Kane es disposa a celebrar el gol clau d’Anglaterra
BEN STANSALL / AFP La pilota entra a la porteria croata i Harry Kane es disposa a celebrar el gol clau d’Anglaterra
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain