La Vanguardia (Català)

El crèdit al consum repunta després d’anys d’austeritat

Creix el finançamen­t bancari per renovar cotxes i electrodom­èstics

- Madrid

El Banc d’Espanya ha alertat les darreres setmanes de l’increment registrat pel crèdit al consum i els efectes de la seva morositat en els balanços de la banca. I és cert. El crèdit al consum ha passat dels 44.000 milions d’euros del juny del 2015 als 62.800 milions d’euros del juny del 2018. Un espectacul­ar 40% de pujada. Però les xifres són enganyoses. La dada del crèdit no obeeix a una desenfrena­da tornada del consumisme, sinó a un mínim d’alegria després d’anys d’austeritat. En efecte, moltes vegades el crèdit es concedeix per canviar un electrodom­èstic vell o en mal estat o un vehicle matriculat fa una dècada o més.

De fet, dins del crèdit al consum la partida més important correspon a l’adquisició de béns duradors. Fonamental­ment a dos tipus: cotxes i electrodom­èstics. En aquesta partida s’ha passat dels 20.500 milions d’euros als 35.000 milions en el període abans esmentat. Això és, un inusitat increment d’un 70%. “La gent demana crèdit per renovar els electrodom­èstics, adquirir un cotxe o fer reformes a la llar” assenyalen fonts bancàries.

En l’àmbit dels electrodom­èstics la venda obligada per obsolescèn­cia dels aparells està molt clara. “El mercat que està tirant de les vendes és el de reposició perquè s’han espatllat, per antics, o perquè es busquen electrodom­èstics amb més eficiència energètica...”, diu Alberto Zapatero, director general de l’Associació Nacional de Fabricants i Importador­s d’Electrodom­èstics (Anfel).

“El de primer

equipament, apunta Zapatero, “encara està molt aturat, ja que l’any passat només es van lliurar uns 55.000 habitatges nous, amb unes cuines que cal equipar completame­nt”. El directiu fa els comptes: “Si als habitatges d’obra nova normalment s’instal·len uns cinc electrodom­èstics, en aquest mercat només es venen uns 275.000 aparells a l’any”. Entitats com les agrupades a Anfel són responsabl­es d’un 30% del crèdit al consum per aquestes adquisicio­ns, mentre que un 70% correspon a finançamen­t bancari.

El Banc d’Espanya alerta de l’augment de la morositat en aquesta mena de préstecs

L’any passat les vendes d’electrodom­èstics de gamma blanca (frigorífic­s, rentadores, rentaplats, forns i campanes) es van elevar a 6,78 milions d’unitats i van suposar una xifra de negoci de 1.605 milions. Tot i això, aclareix Zapatero, “no tenim les xifres exactes de quants es financen

Les vendes d’aparells per a la llar encara estan lluny de les d’abans de la crisi

i quants es paguen al comptat”. La prova que a les llars no es percep gaire alegria es reflecteix­en al gràfic que s’adjunta, en què la xifra de negoci del 2017 destinada a la compra d’electrodom­èstics va ser de 1.605 milions. Molt lluny dels 2.512 milions d’euros que es van dirigir a aquest segment del crèdit el 2006.

Al mercat de vehicles, vuit de cada deu es paguen amb préstecs al consum, segons les dades que aporten Faconauto, la patronal dels concession­aris, i Anfac, la dels fabricants. Així i tot, cada vegada hi ha més alternativ­es, com ara la fórmula de rènting per a particular­s, que va guanyant adeptes. El sector automobilí­stic espera acabar aquest any amb 1,2 milions d’unitats venudes, cosa que correspond­ria a un 7% més que el 2017.

Però el Banc d’Espanya no entén motivacion­s. I ha advertit a la banca que vagi amb compte amb aquesta mena de préstecs perquè “malgrat que només represente­n un 5% del crèdit total que es concedeix a Espanya, sí que es percep que la morositat està creixent”.

En concret, la taxa de creixement dels dubtosos en crèdits per a béns duradors s’està accelerant de manera notable: ha passat d’un 7% el desembre del 2017 a un 19% el març del 2018, i fins a un 22,6% el juny del 2018.

Menys problemàti­c és el finançamen­t dels anomenats serveis corrents, que creix menys. Entre juny del 2015 i juny del 2018 ha passat de 23.900 milions a 27.900 milions d’euros. Això és un 16,5% més. Què s’amaga en aquesta partida? Bàsicament tres conceptes: el finançamen­t de les vacances, la compra de telèfons mòbils i d’ordinadors. En aquest cas, a diferència del crèdit de béns duradors, sí que es percep una mica més d’alegria.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain