La Vanguardia (Català)

FMT recupera el vapor de la gasolina i el converteix en negoci

La companyia catalana ha creat un dispositiu per instal·lar a les gasolinere­s

- Barcelona

Quan un tanc de gasolina es buida, continua ple de gasos tòxics: als països desenvolup­ats, el mateix camió que recarrega el tanc aspira els gasos i els torna a la refineria, però asseguren que aquests gasos no tenen cap interès econòmic. També hi ha una vàlvula de seguretat als tancs que de vegades deixa escapar aquests gasos, que són tòxics. En altres països, els vapors es perden directamen­t en l’atmosfera... En qualsevol cas, per a l’empresari de la gasolinera representa la pèrdua d’una gasolina per la qual ha pagat i que, un cop evaporada, no pot vendre.

Davant aquesta situació, uns enginyers britànics van idear cap al 2013 un sistema per tornar a liquar aquests gasos i recuperar-los en forma de gasolina. Van col·laborar amb un grup d’inversors catalans, que finalment van prendre el control del projecte i des d’aquest any rellancen la companyia. Fuel Management Technologi­es (FMT) està controlada per Xavier Valero i Raúl Jiménez (consultors i economiste­s), l’empresari José María García Antón (fundador del grup Prima-derm, que el 2012 va vendre Lipotec a Warren Buffet) i l’enginyer Ricard Viladot, amb àmplia experiènci­a al sector petrolier. Fins ara porten invertits al voltant de 2 milions d’euros en la companyia, que després d’uns anys amb una primera màquina al mercat, acaba de treure, al mes de maig, la versió millorada.

Es tracta d’un dispositiu, de la mida d’un armari, que s’instal·la a les gasolinere­s al costat dels dipòsits de gasolina (de gasoil no, perquè no fa gasos). L’aparell, que funciona per criogènia, el fabriquen entre Pecomarc, de Llinars, i la multinacio­nal Modine, a Guadalajar­a. “Recuperem pràcticame­nt el 100% de la gasolina que s’evapora, i el 0,23% del volum total de gasolina que gestiona una estació”, diuen els socis de FMT.

Asseguren que l’aparell està destinat a gasolinere­s grans, que en dos anys poden amortitzar la inversió (la màquina costa fins a 40.000 euros), i s’orienten a l’exportació. “Ara el nostre primer client és la Unió dels Emirats Àrabs (on hi ha gasolinere­s de 40 milions de litres; a Espanya, la mitjana és d’1 milió)”. També tenen clients a Singapur, Àustria, Regne Unit, Holanda, Grècia o Itàlia.

FMT ha aconseguit la certificac­ió mundial de Shell, i manté diversos contactes a escala internacio­nal

La companyia preveu facturar 2,5 milions aquest any i 24 milions el següent, i arribar als 100 el 2021

–a Algèria, a Àsiaper fer un salt que els posaria en l’òrbita d’alguna gran multinacio­nal del sector. A més, acaben de ser selecciona­ts per la UE per participar en una missió mediambien­tal a Corea del Sud.

Abans de l’eclosió definitiva, tot i això, els socis de FMT consideren que necessiten una inversió d’entre 7 i 10 milions d’euros, “per llançar-nos al mercat dels EUA, fer lobby, i més màrqueting i R+D”. Per això ja han començat a contactar amb gestores de patrimoni familiar catalanes. Sobre la taula, el seu pla de negoci diu que l’empresa ja està en el llindar de rendibilit­at, i que preveu facturar 2,5 milions d’euros aquest any i 24 milions el següent, i arribar a 100 milions el 2021.

 ?? FMT ?? Xavier Valero, Ricard Viladot, Raúl Jiménez i José María García Antón
FMT Xavier Valero, Ricard Viladot, Raúl Jiménez i José María García Antón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain