La Vanguardia (Català)

Què se’n va fer, del pacte territoria­l?

-

La nostra Constituci­ó va néixer sota el signe de l’ambivalènc­ia. Volent abraçar a tothom, no es va decidir de forma contundent per ningú. Excepte en l’establimen­t inequívoc de la monarquia, l’ambigüitat en va travessar gairebé tots els postulats. En el model territoria­l va deixar una empremta ben marcada, no solament perquè va renunciar a introduir en el seu articulat el mapa definitiu de les autonomies, sinó també, i sobretot, per la caracterit­zació que, d’entrada, i per principi, fa del nostre país en relació a aquest punt.

És ben sabut. El seu article segon –diuen que per imposició militar– afirma “la indissolub­le unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisibl­e de tots els espanyols”, però al mateix temps reconeix una pluralitat de “nacionalit­ats i regions” amb dret a l’autonomia. Des del seu mateix pòrtic, hi conviuen una mena d’exclamació mononacion­al amb el reconeixem­ent d’una molt particular, per asimètrica, pluralitat.

Les dues dimensions compten amb desplegame­nt constituci­onal. L’Espanya monocolor es projecta sobre el nostre Senat i està present en la intangibil­itat de la divisió provincial. La mateixa norma fonamental dissenya, per al mitjà termini, un possible horitzó d’homogeneït­at competenci­al de totes les comunitats.

U

niformitat i pluralisme Malgrat això, al costat d’aquestes vetes d’uniformita­t, trobem traces pluraliste­s amb cert ressò federal. La Constituci­ó realça aquells territoris que van plebiscita­r afirmativa­ment els seus projectes d’estatut d’autonomia durant la II República. Era la pista per distingir les nacionalit­ats de les simples regions. Malgrat el seu llenguatge abstracte, la carta del 78 volia afrontar l’encaix de Catalunya i el País Basc. L’accés automàtic d’aquestes nacions a l’autonomia més elevada va que- dar expedit. I els seus estatuts van tenir la condició especial d’una norma pactada entre els seus representa­nts i els de l’Estat central.

La Constituci­ó, declarant la igualtat entre els ciutadans, i afirmant la solidarita­t entre territoris, no va imposar la simetria entre ells. Va reconèixer, per contra, la seva profunda diversitat.

Una altra història ha estat el desenvolup­ament dels seus preceptes i principis. Aquí ha guanyat la geometria de la uniformita­t. L’al·lusió a les nacions presents al país no és que s’hagi dissolt: s’ha banalitzat, per la seva interessad­a generalitz­ació, després de l’última ronda de reforma estatutàri­a. Per això els partits que es proclamen constituci­onalistes invoquen a dia d’avui una Constituci­ó mutada, estranya a la seva complexió originària. I quan la utilitzen com a ariet per excloure a àmplies minories socials falten clamorosam­ent a l’esperit conciliado­r de la transició que diuen encarnar. Si encara cal trobar claus de relaxació de l’actual contenciós territoria­l en la nostra norma fonamental és precisamen­t a costa de retornar-ne a les intencions primigènie­s. Sobretot la de reconèixer la plurinacio­nalitat, però també la d’encabir en els seus principis totes les sensibilit­ats en presència.

Aquest propòsit ecumènic condueix, però, a la necessitat d’una profunda revisió constituci­onal. Només a través seu pot incorporar-se l’estesa reclamació del dret d’autodeterm­inació. I per a tal reforma a fons no val el procedimen­t previst a la Constituci­ó, que no concedeix espai al criteri de les nacions com a tals.

Cal, doncs, retocar-la fins i tot en la seva regulació de la reforma. La dificultat és evident, però la seva necessitat, si no hi ha rectificac­ió independen­tista, no resulta menys ostensible. Si no s’encara a temps, agreujarem l’actual divorci, esperó del centralism­e més agressiu, que ens aboca a seguir desnatural­itzant la nostra Constituci­ó o a patir sortides situades ja a les seves afores.

En el desenvolup­ament de la Constituci­ó ha guanyat la geometria de la uniformita­t

 ??  ?? LA VICEPRESID­ENTA DEL GOVERN, CARMEN CALVO, I LA PRESIDENTA DEL CONGRÉS, ANA PASTOR, FLANQUEJAD­ES PER MIQUEL ROCA I MIGUEL HERRERO DE MIÑÓNJUANJ­O MARTÍN/EFE
LA VICEPRESID­ENTA DEL GOVERN, CARMEN CALVO, I LA PRESIDENTA DEL CONGRÉS, ANA PASTOR, FLANQUEJAD­ES PER MIQUEL ROCA I MIGUEL HERRERO DE MIÑÓNJUANJ­O MARTÍN/EFE
 ??  ?? Sebastián Martín és professor d’Història del Dret i de les Institucio­ns a la Universita­t de Sevilla. Acaba de coeditar Fraude o esperanza: 40 años de Constituci­ón
Sebastián Martín és professor d’Història del Dret i de les Institucio­ns a la Universita­t de Sevilla. Acaba de coeditar Fraude o esperanza: 40 años de Constituci­ón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain