La Vanguardia (Català)

Hem de defensar l’esperit del 78?

-

L’expressió “règim del 78” avui forma part de l’instrument­al retòric utilitzat pels crítics del sistema polític i econòmic actual. La locució s’utilitza per assenyalar els grans problemes de la nostra democràcia: negació de la plurinacio­nalitat, connivènci­a entre poders econòmics i polítics, debilitat dels drets socials i gestos autoritari­s d’alguns agents polítics i jurídics... Tot això seria conseqüènc­ia del règim que va néixer el 1978.

Sense deixar de compartir el diagnòstic crític, dubto de la conveniènc­ia d’utilitzar aquesta expressió, no ja per contenir la paraula “règim”, sinó per referir-se a 1978. Valorar aquest moment en vista de la crisi actual no ens deixa veure que part important del que succeeix avui no té tant a veure amb 1978 sinó amb el desplegame­nt del text constituci­onal que es dóna després, sobretot a partir de 1981. També té part de responsabi­litat l’apropiació indeguda que de la Constituci­ó han fet algunes institucio­ns i partits.

E sperança i por

Al meu entendre, el 1978 donava fi a una fase de la transició marcada per l’esperança, però també per la por, la violència i les inèrcies institucio­nals del passat. Aquest any s’iniciava un nou sistema que, amb la Constituci­ó a la mà, permetia un desenvolup­ament ampli dels drets individual­s i col·lectius, una reforma de l’Estat i un progrés social i cultural que ens aproximés als nostres veïns europeus. D’aquí l’èxit del referèndum: no és difícil imaginar que, per una majoria dels votants, aquest dia es tancava una dictadura i s’iniciava una democràcia en la qual es podria aconseguir el que s’havia aparcat durant la transició.

Òbviament la mateixa Constituci­ó va estar determinad­a pel seu context i segurament per això no va reconèixer drets col·lectius com el d’autodeterm­inació, no va trencar amb el sistema electoral dissenyat en la Llei de reforma política ni tampoc va incloure un relat oficial sobre la dictadura i els seus crims. Però això no vol dir que no tingués un enorme potencial per transforma­r la realitat.

Crec que l’origen de molts dels nostres mals no s’han de buscar el 1978, sinó en els anys posteriors. El desplegame­nt de la Constituci­ó, sobretot després de febrer de 1981, en part es va distanciar del pacte constituci­onal original. A més, durant el primer govern d’Aznar s’inicia un procés d’apropiació i significac­ió de la Constituci­ó, que lluny de revertir-se, s’ha accentuat en els últims anys. Vegem alguns casos.

U n model uniformitz­ador

El model territoria­l que es va desenvolup­ar, uniformitz­ador en la seva essència, no respectava el pacte territoria­l segellat el 1978, que buscava l’acomodamen­t de les nacions perifèriqu­es. Malgrat el fracàs de la LOAPA, aquests anys van mostrar els límits de la interpreta­ció restrictiv­a de la Constituci­ó. La tendència recentrali­tzadora del Tribunal Constituci­onal a partir del 1996 i també de diversos governs van acabar per distanciar l’Estat autonòmic del pacte territoria­l original.

La falta de reforma de l’administra­ció després de 1978 va permetre la continuïta­t de comportame­nts i concepcion­s de la nació i de les institucio­ns pròpies del passat. Això ha tingut conseqüènc­ies especialme­nt negatives en l’àmbit del poder judicial. La manca de reformes i un obsolet sistema de selecció i formació de jutges permeten que elements de la vella cultura jurídica del passat s’hagin anat reproduint fins avui, amb les conseqüènc­ies que són a la vista de tothom.

El desenvolup­ament de la Constituci­ó, a més, va tancar els tímids intents de reparació de les víctimes de la dictadura que s’havien iniciat durant el govern Suárez. Es va renunciar per tant a elaborar un relat institucio­nal sobre el passat franquista alternatiu al de la dictadura.

Z el judicial

Als vuitanta no tot va ser tancament per dalt i renúncies al potencial de la Constituci­ó. El Tribunal Constituci­onal de Tomás y Valiente, Rubio Llorente o Cruz Villalón va intentar importar una cultura constituci­onal moderna, semblant a la de la República Federal d’Alemanya, però el Tribunal Suprem va batallar per restar poder al Constituci­onal imposant part d’una cultura jurídica del passat que no acaba de diferencia­r dret i política i en la qual, com deia Tomàs y Valiente, els jutges són “més gelosos del seu aparent apoliticis­me que de la seva independèn­cia”.

Aquesta deriva no va ser únicament fruit d’uns acords entre elits polítiques i econòmique­s madrilenye­s i perifèriqu­es. La majoria de la societat espanyola dels 80 i 90 no va mostrar gaire interès perquè hi hagués un gir que recuperés els desitjos de transforma­ció dels anys anteriors. Va haver-hi poques veus com la de Rafael Chirbes que denunciess­in l’apatia social d’aquests anys de boom econòmic.

José María Aznar va entendre el moment i, a partir d’aquesta situació, va iniciar un procés d’apropiació i resignific­ació de la Constituci­ó. Per a això no va ser necessari amb canviar ni una sola coma del text de 1978: va haver-hi prou amb col·locar persones lleials a un projecte polític al capdavant de determinad­es institucio­ns de l’estat. Així, el Tribunal Constituci­onal va començar en aquests anys el seu procés de polititzac­ió i de pèrdua de neutralita­t (i de prestigi) que continua avui sense indicis de millora. Així va triomfar un projecte d’apropiació i significac­ió política de la Constituci­ó de 1978 pels sectors polítics més conservado­rs i nacionalis­tes que s’ha agreujat especialme­nt durant els últims mesos.

G reu crisi

El moment de greu crisi que vivim és en bona part resultat del desenvolup­ament de la Constituci­ó, no del seu moment originari. Recuperar els elements positius del pacte de 1978 avui passa necessària­ment per una resignific­ació i una reapropiac­ió del text constituci­onal. Pensar el 1978 pot ajudar a donar fi a la patrimonia­lització de la Constituci­ó d’uns pocs, per reelaborar el pacte territoria­l, trencat per diversos cops recents i llunyans i per aprofundir en la democràcia. Potser, per contradict­ori que sembli, per acabar amb el “règim” serà necessari reivindica­r el 78.

El TC va començar un procés de polititzac­ió i de pèrdua de neutralita­t (i de prestigi) que continua avui sense indicis de millora

 ??  ?? SEU DEL TRIBUNAL CONSTITUCI­ONAL ESPANYOL, AL CARRER DOMENICO SCARLATTI DE MADRID
SEU DEL TRIBUNAL CONSTITUCI­ONAL ESPANYOL, AL CARRER DOMENICO SCARLATTI DE MADRID
 ??  ?? @AlfnsArag Alfons Aragoneses és professor d’Història del Dret a la Universita­t Pompeu Fabra i investigad­or de l’Institut Max Planck de Frankfurt. Ha publicat diversos articles sobre el dret en el franquisme i sobre memòria i dret
@AlfnsArag Alfons Aragoneses és professor d’Història del Dret a la Universita­t Pompeu Fabra i investigad­or de l’Institut Max Planck de Frankfurt. Ha publicat diversos articles sobre el dret en el franquisme i sobre memòria i dret

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain