La Vanguardia (Català)

La Constituci­ó de la precarieta­t?

-

Cap dels dics de la Constituci­ó ha resistit l’embat

precaritza­dor Cal pensar com millorar, reformar o refer el marc constituci­onal, que necessitem perquè el treball (la vida) decent sigui una realitat

Tot i que la Constituci­ó de 1978 va incorporar de manera feble el reconeixem­ent del treball i els drets laborals durant una primera època el TC va aconseguir eixamplar el seu contingut laboral, augurant una evolució al nivell del grau de protecció dels drets. Malgrat això, una mirada a l’evolució de la normativa, i a la realitat laboral al llarg dels anys transcorre­guts des d’aquelles sentències, ens palesa els errors d’aquest optimisme.

Quin és el grau de “responsabi­litat” del contingut de la Constituci­ó en l’accelerada precaritza­ció del treball (de la vida) que caracterit­za la nostra societat? Un marc que hagués partit de la indivisibi­litat dels drets humans, protegint per igual tots els drets i particular­ment els socials, podria haver evitat el procés d’involució en matèria de benestar i d’igualtat en la qual ens trobem?

Cap de les dues preguntes la fonamenta una mena de revisió generacion­al: al contrari, es plantegen com a elements que conviden a pensar sobre com millorar, reformar o fins i tot refer el marc constituci­onal que necessitem perquè el treball (la vida) decent sigui una realitat.

Factors endògens

Per intentar respondre aquestes preguntes podem partir d’una afirmació ben coneguda: el procés de buidatge del contingut social i laboral de la Constituci­ó, impulsat pel TC, va començar ja als anys vuitanta, es va agreujar als noranta i s’ha accelerat des de l’any 2010 fins a l’actualitat. Aquest procés

deconstitu­ent pot ser analitzat des de dos punts de vista, necessària­ment vinculats: els factors endògens, o defectes congènits de la Constituci­ó, i l’ofensiva exògena, o embat neoliberal vin- culat molt directamen­t amb el desenvolup­ament de la integració econòmica (Unió Europea).

Entre les mancances endògenes del marc constituci­onal poden assenyalar-se’n sobretot dos.

D’una banda, el contingut mínim de l’article 35, que recull el dret al treball, sense atribuir a aquest reconeixem­ent la caracterit­zació necessària (dret al treball digne). És possible afirmar que aquest adjectiu es deriva de la signatura dels convenis de l’Organitzac­ió Internacio­nal del Treball o dels pactes internacio­nals i regionals de drets. Malgrat això, la jurisprudè­ncia recent del TC ha demostrat que, si es tracta de justificar les reformes laborals

precaritza­dores, no hi ha norma internacio­nal que ens protegeixi. A més, el concepte mateix de “treball”, a què es vincula la percepció d’altres drets, exclou el reconeixem­ent social de l’assistènci­a a persones dependents, mantenint la invisibili­tat i la infravalor­ació d’un treball que, encara, assumim majoritàri­ament les dones. Sense plasmacion­s concretes al text constituci­onal, la clàusula d’igualtat formal i real és encara molt lluny de ser realitzada.

D’altra banda, sempre des del punt de vista endogen, el caràcter

menor atribuït als drets socials és un dels grans llasts del text. Com que els situa en la categoria de “principis”, la seva submissió al moment econòmic i el seu grau de contingènc­ia s’han normalitza­t, fins al punt que avui dia molts semblen qüestionar ja que existeixi aquest “dret a la jubilació (digna)”.

Factors exògens

Des del punt de vista exogen, els vectors de la precaritza­ció han estat àmpliament analitzats. En el pla del discurs, s’ha defensat incansable­ment que la reducció dels drets laborals és un mitjà imprescind­ible per assolir un major nivell de benestar econòmic; a més, s’ha mantingut, des de la transició, un ordenament laboral antiquat i amb contingut rígid (hiperprote­ctor) culpable en alt grau de l’elevada taxa de destrucció de l’ocupació. Aquest contingut rígid derivaria d’una suposada hiperprote­cció del treball assalariat forjada durant el franquisme i que hauria continuat.

Les dues afirmacion­s, que s’han anat afermant amb especial intensitat en els recurrents episodis d’atur elevat i crisi econòmica, són radicalmen­t falses. L’experiènci­a ens ha demostrat que aquestes “mesures d’austeritat”, practicade­s en realitat des dels anys vuitanta, s’han traduït en reformes de contingut precaritza­dor ,ihan minvat els drets laborals en el seu conjunt, que no han permès per

se una “sortida” de la situació de crisi que cíclicamen­t ha afectat l’economia espanyola.

Això sí, la devaluació salarial, i vital, en paral·lel a l’augment de la taxa de guany de les grans empreses, és un fet irrefutabl­e. Pel que fa a l’herència franquista en matèria laboral, cal afirmar que sí, n’hi ha hagut, però no s’ha manifestat precisamen­t en el pla de protecció dels drets dels treballado­rs.

Procés deconstitu­ient

Més enllà del pla discursiu, en l’àmbit jurídic, les fonts de la precaritza­ció del procés deconstitu­ient en matèria laboral han estat fonamental­ment dues: el procés de reforma laboral permanent, impulsat, guiat i fins i tot ordenat per la Unió Europea amb especial intensitat després de l’última crisi; i el buidatge directe per una jurisprudè­ncia constituci­onal en sentit contrari a la inicialmen­t comentada. Així, en considerar que la reforma laboral del 2012 s’ajustava plenament al bloc de laboralita­t de la Constituci­ó, l’Alt Tribunal va posar punt final al contingut protector del dret del treball i, de fet, al propi Estat social.

El conjunt de la situació, resumida, ens demostra que cap dels dics constituci­onals ha aconseguit resistir l’embat precaritza­dor. Una Constituci­ó garantista que superi els defectes esmentats, no assegurarà per se el treball digne o la vida digna, però de ben segur proporcion­a més opcions per a la seva defensa i protecció.

 ??  ?? @AdoracionG­uamanAdora­ción Guamán és professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universita­t de València. És coautora d’Empresas transnacio­nales y Derechos Humanos
@AdoracionG­uamanAdora­ción Guamán és professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universita­t de València. És coautora d’Empresas transnacio­nales y Derechos Humanos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain