La Vanguardia (Català)

Només un full de paper?

-

La Constituci­ó, ja ho va dir Ferdinand Lassalle el 1862, “no és una simple llei, és més que això”. Determinar en què consisteix aquest plus afegit que li confereix una singularit­at específica enfront de les altres normes que integren l’ordenament jurídic ens constreny, com ja va fer Lasalle en el seu moment, a interrogar-nos sobre què és una Constituci­ó i quines són les seves funcions.

La resposta a aquestes preguntes, lluny de ser un mer exercici de naturalesa teòrica, cobra ple sentit en un moment com el present, just quan la nostra Constituci­ó arriba a l’edat madura. Perquè celebrar els 40 anys no solament incita a mirar enrere i fer un balanç sobre el bagatge existencia­l acumulat al llarg d’aquestes dècades. També, a en vista del tram recorregut, obre la porta a un exercici prospectiu que permet explorar quina actitud adoptar de cara al futur.

I gual, lliure, plural

En clau valorativa, el primer element a destacar és que la del 78 és una constituci­ó indubtable­ment democràtic­a que, tot i les dificultat­s concurrent­s durant la seva elaboració (l’atribolada etapa de la transició), és fruit d’un procés deliberati­u que es va articular a partir dels principis d’igualtat, llibertat i pluralisme polític. Això va fer possible engiponar un pacte social al voltant dels valors i principis essencials d’una incipient cultura política majoritàri­ament compartida per la societat espanyola.

El procés constituen­t que va il·luminar la Constituci­ó va servir, doncs, com a via per establir les bases jurídiques d’una nova forma de concebre la convivènci­a, basada en la dignitat de la persona i en l’existència d’uns drets fonamental­s que l’Estat està cridat no solament a respectar, sinó també a promoure. Igualment, en el text constituci­onal es va establir un disseny del poder que, partint de la idea del seu origen popular, es manifesta a través de funcions diverses que s’exerceixen per diferents òrgans i el funcioname­nt se sotmet al compliment d’una sèrie de regles precises.

Resulta, doncs, que la Constituci­ó ens situa davant d’un moment configurad­or originari que no només crea un nou ordre, sinó que al mateix temps el dota amb els

La Constituci­ó presenta desajustos que, per ser superats, reclamen la posada en marxa d’un procés reformador

materials bàsics per al seu posterior desenvolup­ament. És precisamen­t en relació amb aquesta dimensió fundadora on s’incardina la necessitat d’un consens qualificat per a la seva aprovació i també per a l’explicació de la profusió de previsions genèriques i indetermin­ades que incorpora.

Norma de mínims

I és que no cal perdre de vista que la Constituci­ó és una norma de mínims, un marc de referència que interiorit­za, sense anul·lar-lo, el pluralisme que és consubstan­cial a tota societat democràtic­a. Precisamen­t per això, obre la porta a desenvolup­aments legislatiu­s de diversos tipus en funció de la contingent majoria política que ocupa el poder en cada moment. Una llibertat d’interpreta­ció política de la Constituci­ó a càrrec del legislador que, lluny de ser il·limitada, apareix circumscri­ta a la necessitat de respectar la supremacia normativa que n’és pròpia i els efectes de la qual s’irradien sobre tot l’ordenament jurídic sense cap excepció. Amb la finalitat de preservar el contingut del pacte constituen­t s’explica la figura del Tribunal Constituci­onal que, en la seva configurac­ió teòrica (de matriu kelseniana), es concep com un àrbitre imparcial situat al marge dels tradiciona­ls poders estatals i únicament subordinat a la Constituci­ó.

A més, les referides notes d’obertura i elasticita­t que impregnen bona part de les previsions constituci­onals incorporen una ulterior dimensió en operar també com a elements que confereixe­n una especial ductilitat. Això es concreta en la capacitat per adaptar-se i donar resposta als canvis generats al llarg del temps.

S’ha d’emfatitzar que tal capacitat, tot i ser molt àmplia, no és absoluta, ja que quan es constata que la realitat supera el marc fixat per la Constituci­ó i palesa la seva incapacita­t per respondre als reptes plantejats, la solució apunta directamen­t a activar la reforma. En efecte, recuperar la sintonia dels mandats constituci­onals amb el substrat fàctic en què estan cridats a aplicar-se és l’única manera de mantenir viva i efectiva aquesta voluntat rectora consubstan­cial als mateixos.

A diferència de la modificaci­ó de les lleis o els reglaments, que se succeeixen contínuame­nt en el quotidià esdevenir de l’ordenament, el canvi de la Constituci­ó se situa en un pla substancia­l i procedimen­talment diferent, no solament perquè aquesta presenta una clara intenció de permanènci­a en el temps que la fa resistent al canvi, sinó també, i sobretot, com a conseqüènc­ia d’una altra de les seves singularit­ats: la rigidesa. És la mateixa Constituci­ó que, a través de la regulació dels procedimen­ts per a la seva reforma, defineix un precís full de ruta a seguir en el desenvolup­ament d’aquesta tasca determinan­t tant les vies processals (en funció dels continguts que es pretenen modificar) com les majories requerides per a la seva aprovació (en tot cas, hiperquali­ficades) i eventualme­nt, l’apel·lació a la ciutadania per a la seva ratificaci­ó última a través de referèndum.

Ignorar la necessitat del canvi emparant-se en la constataci­ó de l’existència d’un advers context polític, així com en la dificultat que implica el desenvolup­ament de la reforma, contribuei­x a alimentar una situació d’immobilism­e en què la pèrdua de valor jurídic de la Constituci­ó està cridada a incrementa­r-se progressiv­ament, condemnant-la a aquesta inoperànci­a que, recorrent una vegada més al lúcid Lasalle, acaba per convertir-la en un simple “full de paper”.

Procés reformador

A Espanya, després de quatre dècades d’existència i amb un balanç decididame­nt positiu a l’esquena, la Constituci­ó presenta certs desajustos que, per ser superats, reclamen la posada en marxa d’un procés reformador. Els profunds canvis experiment­ats per la realitat han deixat al descobert importants flancs que requereixe­n ser atesos en seu constituci­onal. Així succeeix amb la necessària inserció d’una clàusula que deixi constància de la integració de l’Estat a la Unió Europea, el reforçamen­t de certs drets socials, la introducci­ó de la igualtat en l’ordre successori a la Corona eliminant el criteri discrimina­tori actualment previst o la reformulac­ió del model de la distribuci­ó territoria­l del poder, per citar només els casos més evidents.

 ??  ?? ‘LA PROMULGACI­Ó DELA CONSTITUCI­Ó DE 1812’, A CADIS, OBRA DEL PINTOR HISTORICIS­TA SALVADOR VINIEGRA
‘LA PROMULGACI­Ó DELA CONSTITUCI­Ó DE 1812’, A CADIS, OBRA DEL PINTOR HISTORICIS­TA SALVADOR VINIEGRA
 ??  ?? Ana Carmona Contreras és professora de Dret Constituci­onal a la Universita­t de Sevilla. És una de les juristes impulsores de la proposta Ideas para una reforma constituci­onal
Ana Carmona Contreras és professora de Dret Constituci­onal a la Universita­t de Sevilla. És una de les juristes impulsores de la proposta Ideas para una reforma constituci­onal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain