La Vanguardia (Català)

Dos morts en estavellar-se una avioneta a Badia

Els dos tripulants de l’aparell sinistrat tornaven a Sabadell, des d’on havien sortit al matí cap a la Cerdanya

- PALOMA ARENÓS

Aquest nou accident reobre el vell debat sobre la seguretat de l’aeròdrom de Sabadell

Els dos tripulants d’una avioneta que feia la maniobra per aterrar a l’aeroport de Sabadell van morir ahir a la tarda quan es van estavellar contra un edifici pròxim que acull una gasolinera, una bugaderia i un bar-restaurant, en el límit de Badia del Vallès amb Sabadell. L’accident, segons el Servei d’Emergèncie­s Mèdiques (SEM), va tenir lloc a les 17.15 hores, i Protecció Civil va activar l’alerta del pla Aerocat. Els bombers van desplegar una grua per la inestabili­tat de l’aparell, semipenjat a la teulada, però no hi va haver afectació de l’estructura de l’edifici. Tampoc no hi va haver foc ni va tenir lloc cap explosió.

L’avioneta, que tornava a Sabadell després que al matí hagués sortit d’aquest aeròdrom en direcció a la Cerdanya, havia d’aterrar a la pista 3-1, i per causes que encara no se saben i que els Mossos investigue­n va col·lidir amb el sostre de l’edifici ubicat a l’avinguda Cantábrico, a cent metres de la instal·lació aèria. Es va aturar al costat d’una caseta on s’emmagatzem­en bombones de propà.

Judith Haro era l’única treballado­ra de la gasolinera Repsol que treballava en aquell moment. Encara impactada pel que va viure, explica que va sentir “un sotrac sec, molt fort, i l’edifici ha tremolat com si hi hagués un terratrèmo­l. He sortit corrents, i quan he vist que els treballado­rs de la bugaderia eren fora, he vist l’avioneta al sostre. He cridat a emergèncie­s i als meus caps i, molt de pressa, han començat a arribar els serveis d’emergèncie­s”, explica. Des d’Interior detallen que l’avioneta volava a baixa altitud. Diferents testimonis assenyalen que a la tarda “feia molt de vent i potser va tenir algun problema abans de xocar, ja que va trencar diverses branques dels pins al costat de l’edifici”. Les autoritats van desallotja­r el bloc sinistrat i van acordonar la zona per seguretat.

L’accident ha reobert el debat de la insegureta­t i el soroll que genera l’aeroport de Sabadell als veïns de Badia, Barberà o Sant Quirze del Vallès. El 2004 a Badia van morir dos tripulants d’una avioneta, i el 2005 en van morir quatre més quan van xocar contra una grua en un edifici a Sant Quirze. El portaveu de la coordinado­ra veïnal del Vallès, Jordi Molins, va lamentar les víctimes i va assegurar que demanarà a “la Generalita­t que traslladi totes les avionetes de vols comercials a altres aeroports, com el d’Igualada o Manresa, sense tanta pressió urbanístic­a, i que el de Sabadell passi a ser heliport d’emergèncie­s”.

A última hora de la nit, l’operatiu d’emergència dels Bombers de la Generalita­t va poder baixar amb una grua l’avioneta per treure els dos cadàvers de l’interior i portarlos al tanatori.

 ??  ??
 ?? CÉSAR RANGEL ?? L’avioneta accidentad­a va quedar semipenjad­a al sostre de l’edifici
CÉSAR RANGEL L’avioneta accidentad­a va quedar semipenjad­a al sostre de l’edifici

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain