La Vanguardia (Català)

La Fiscalia es querellarà contra Shakira per delicte fiscal

La cantant ha abonat 34,5 milions a Hisenda per saldar els deutes

- EDUARDO MAGALLÓN

La Fiscalia es querellarà els propers dies per delicte fiscal contra la cantant colombiana Shakira (Shakira Isabel Mebarak Ripoll). El moviment del ministeri fiscal s’espera després que en una resolució amb data de 29 de novembre es desestimés l’arxivament de la causa sol·licitada pels advocats de l’artista. La cantant ja ha abonat a Hisenda 34,5 milions d’euros per saldar els deutes, la qual cosa no evita la querella. La Fiscalia investiga des de fa prop d’un any la documentac­ió tramesa per l’Agència Tributària en què es considerav­a que Shakira a tots els efectes era resident fiscal a Espanya entre els anys 2011 i 2014.

L’artista, a través d’un comunicat, va informar ahir que “ha complert sempre amb les seves obligacion­s tributàrie­s i no deu cap quantitat a la Hisenda espanyola”. Shakira va pagar més de 20 milions correspone­nts als deutes i interessos del 2011 fa uns mesos per regularitz­ar la seva situació mentre que aquests últims dies va abonar 14,5 milions més a compte dels exercicis 2012, 2013 i 2014. Al llarg d’aquells anys, els assessors de Shakira eren Price Waterhouse Coopers, que van ser substituït­s per EY el desembre de l’any 2017. El 2015, l’artista va fixar la seva residència fiscal a Espanya.

La querella que presentarà Fiscalia farà referència al període 2012-2014 perquè els fets correspone­nts al 2011 estan prescrits des del punt de vista penal. No així per la via administra­tiva. Per això, fa uns mesos, la cantant va ingressar més de 20 milions per tancar els deutes més els interessos de l’esmentat 2011. Queda pendent la possible sanció que se li pogués imposar que sol ser equivalent al 100% del que s’ha retornat.

Per tant, la querella se centrarà en els anys 2012, 2013 i 2014. Dels 14,5 milions d’euros que ha pagat

L’Agència Tributària creu que la cantant va tenir el seu domicili fiscal a Espanya des del 2011

fa uns dies a Hisenda, prop de 3 milions correspone­n a l’impost de patrimoni i la resta a l’IRPF.

Fonts consultade­s van explicar ahir que l’Agència Tributària no ha pogut demostrar que durant els anys investigat­s l’artista passés més de la meitat de l’any (183 dies) residint a Espanya, que és el criteri que de manera més freqüent s’utilitza per fixar la residència fiscal d’un contribuen­t. Si algú resideix fiscalment a Espanya paga aquí els seus impostos que per a les rendes altes supera el 40% i s’acosta al 50% en el cas de Catalunya en l’IRPF. L’impost sobre el patrimoni té en compte les propietats que té a tot el món.

Fonts consultade­s van assegurar ahir que la Hisenda espanyola utilitza el concepte “absència esporàdica” per considerar la parella del futbolista del Barça, Gerard Piqué, com a resident a Espanya. El concepte “absència esporàdica” es refereix a un contribuen­t que passa un temps fora d’Espanya per qüestions laborals, per exemple, i es comptabili­tza com si hagués estat en territori espanyol. Aquestes fonts afirmen que la defensa de la cantant veu “errònia” aquesta interpreta­ció.

En el comunicat enviat ahir per l’artista, Shakira va dir que el seu cas és “únic perquè és una ciutadana estrangera a Espanya amb uns ingressos procedents en la seva pràctica totalitat (96%) de l’estranger”. Shakira és una cantant internacio­nal amb activitat arreu del món.

Tan bon punt presentada la querella per part de la Fiscalia s’obren diverses possibilit­ats per a la cantant. La defensa pot demanar l’arxivament de la causa, que el jutge pot admetre o no. Una altra opció per evitar anar a judici és pactar amb la Fiscalia com ha passat en altres casos recents de grans contribuen­ts com els futboliste­s. En tot cas, fonts consultade­s descarten completame­nt que l’artista pogués acabar entrant a la presó.

Una vegada abonat el deute correspone­nt al període que va del 2011 al 2014 i que s’eleva als citats 34,5 milions queda encara per abonar la sanció que pugui imposar l’Agència Tributària. Fonts consultade­s afirmen que podria ser equivalent al 100% del que ja s’ha pagat.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La cantant en una actuació al Palau Sant Jordi de Barcelona
MANÉ ESPINOSA La cantant en una actuació al Palau Sant Jordi de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain