La Vanguardia (Català)

Torra posa en qüestió els Mossos i demana destitucio­ns

El president i el conseller Buch debatran demà si canvien la cúpula policial Fonts d’ERC assenyalen que el titular d’Interior hauria de dimitir

- JOSEP GISBERT Barcelona TONI BATLLORI

La reacció del president de la Generalita­t, Quim Torra, a l’actuació dels Mossos d’Esquadra dijous a Girona i Terrassa, on van carregar contra els manifestan­ts de plataforme­s antifeixis­tes que protestave­n per la celebració d’actes en què participav­a el partit d’ultradreta Vox, ha desfermat una autèntica tempesta política. I és que l’exigència al conseller d’Interior, Miquel Buch, perquè faci canvis a la cúpula del departamen­t i del cos policial en resposta a comportame­nts d’alguns agents que considerar­ia desproporc­ionats i fora de lloc, ha estat interpreta­da com una manera de posar en qüestió no només el màxim responsabl­e polític dels Mossos d’Esquadra, sinó, de fet, la mateixa policia de la Generalita­t.

Una desautorit­zació que cercles polítics consideren que deixa el cos policial als peus dels cavalls i que ho fa, a més, en un moment especialme­nt complex per a la seguretat ciutadana a Catalunya, si més no fins al dia 21, quan està prevista una reunió del Consell de Ministres a Barcelona contra la qual sectors independen­tistes –des de l’organitzac­ió juvenil La Forja fins a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)– han anunciat protestes i mobilitzac­ions. El fet que la reunió del Govern espanyol coincideix­i amb l’aniversari de les últimes eleccions autonòmiqu­es, convocades en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó, és vist com una provocació, i el mateix Govern català així ho ha denunciat. I que en aquest context es qüestioni el paper dels Mossos d’Esquadra és una cosa que molts consideren que no ajuda en absolut.

Torra, de viatge oficial a Eslovènia, i Buch van estar en contacte durant tot dijous i van acordar que a la tornada del president a Barcelona analitzari­en conjuntame­nt les imatges de les càrregues policials que no els havien agradat. El conseller, tanmateix, es va veure sorprès ahir al matí, mentre donava explicacio­ns en entreviste­s en diversos mitjans, per una comunicaci­ó des de Ljubljana, sense previ avís, segons la qual Torra, en una trobada amb periodiste­s, li plantejava un ultimàtum de quatre dies perquè fes canvis a la cúpula del departamen­t –política o policial– o, altrament, seria ell mateix qui dimarts prendria decisions. Buch estava admetent que a Girona i Terrassa, malgrat que globalment els dispositiu­s havien funcionat, hi havien tingut lloc algunes situacions “que no s’acaben d’ajustar als principis que correspone­n a una policia democràtic­a”. “Si algun agent s’ha extralimit­at –va dir– no em tremolarà el pols per actuar”.

En unes posteriors declaracio­ns públiques, el president de la Generalita­t va matisar que hi havia hagut unes imatges amb què els catalans no se senten a gust i que, per això, demà es reunirà amb el conseller d’Interior per “mirar si hi ha hagut mala praxi” i “anunciar al llarg de la setmana canvis en els protocols d’actuació”. A diferència de la primera comunicaci­ó, ara Torra no parlava ni d’ultimàtum de quatre dies ni de relleu de càrrecs. Entre un moment i un altre, la contundènc­ia de la posició inicial del president havia causat si més no sorpresa a les files del Govern –no només d’Interior–, mentre que el seu entorn ho atribuïa tot a un malentès en la transmissi­ó de la conversa informal amb periodiste­s. Fos com fos, la polèmica estava servida.

En aquest escenari, la reacció de l’altre soci del Govern –Torra i Buch formen part de JxCat– va ser afegir-se a les crítiques. ERC va expressar el seu “malestar i preocupaci­ó per les actuacions desproporc­ionades” i va demanar, a través de la portaveu Marta Vilalta, una reunió amb el conseller a fi que “es prenguin les decisions oportunes perquè no es tornin a produir”. De fet, l’actual home fort d’ERC, Pere Aragonès, ja havia estat el primer dijous mateix –després de les càrregues de Girona i abans de les de Terrassa– d’advertir que s’hauria de valorar l’actuació del cos policial i que potser hi hauria coses a millorar.

Una primera conclusió d’aquest nou episodi és, en tot cas, que Buch continua més que mai a l’ull de l’huracà, perquè la realitat és que ja no només la CUP i l’oposició li demanen la dimissió, sinó que fins i tot dins d’ERC n’hi ha que suggereixe­n directamen­t, de moment en privat, que l’única solució possible és la seva sortida del Govern vista la “incapacita­t” que té en la previsió dels dispositiu­s policials.

El cap del Govern cita el conseller demà a una reunió per analitzar els protocols d’actuació

Fonts d’ERC se sumen a la crítica i suggereixe­n la dimissió del titular de la conselleri­a

 ??  ??
 ?? BLANCA BLAY / ACN ?? Torra va visitar ahir el Museu d’Història Contemporà­nia d’Eslovènia
BLANCA BLAY / ACN Torra va visitar ahir el Museu d’Història Contemporà­nia d’Eslovènia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain