La Vanguardia (Català)

El Poder Judicial exigeix protecció per als jutges a Catalunya

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va llançar ahir una seriosa veu d’alarma sobre la situació dels jutges a Catalunya. En una extensa declaració aprovada per la seva comissió permanent, la cúpula judicial va demanar al Ministeri de l’Interior i a la Generalita­t un “pla integral” per a “la protecció de les persones dels jutges i magistrats que donen servei a Catalunya i de les seus judicials, com també que s’informi de les gestions que es duen a terme per a la seva adopció”.

Des de l’episodi del llançament de pintura groga al portal del domicili del jutge encarregat del cas 1-O, Pablo Llarena, la preocupaci­ó en el CGPJ per aquesta mena d’actes ha estat creixent. La declaració que es va fer pública ahir subratlla que la permanent del Consell “ha tingut coneixemen­t dels recents atacs soferts en nombroses seus judicials de Catalunya, que han aparegut plenes d’excrements i pintades de diverses menes que incloïen missatges d’odi insultants i amenaçador­s”.

De fet, el problema va ser analitzat a la reunió que la permanent va mantenir dimecres passat. D’aquí va sorgir l’encàrrec d’elaborar un extens comunicat que reclami una enèrgica reacció de les autoritats estatals i de la Generalita­t. La redacció del text, amb el dia festiu del dia de la Constituci­ó al mig, es va consensuar a partir de contactes que es van mantenir ahir, sense una nova reunió presencial dels vocals.

Finalment la declaració feta pública reflecteix la intensa preocupaci­ó que s’ha instal·lat en el Consell, perquè “a Catalunya es reprodueix­en i multipliqu­en els atacs a jutges, a les seves famílies, als seus béns i a les instal·lacions judicials”. Quan s’intenten trobar les arrels del problema, el Consell afirma que “aquestes actituds van començar ja fa alguns anys [...], encoratjad­es per membres de les institucio­ns autonòmiqu­es catalanes que van promoure manifestac­ions davant de seus judicials com a fórmula de rebuig al compliment de les obligacion­s de jutges i tribunals, cosa que va ofendre greument les condicions constituci­onals en què s’ha de desenvolup­ar la divisió de poders”.

El comunicat també comporta una forta queixa, perquè la cúpula judicial argumenta que no és la primera vegada que crida l’atenció de les autoritats del Govern i la Generalita­t sobre la matèria. I subratlla que la repetició de fets com els descrits “ens permet afirmar que aquest Consell no percep que s’estiguin adoptant les mesures exigibles per proporcion­ar la garantia de seguretat i integritat de les persones dels jutges i magistrats, les de les seves famílies i els seus béns, ni la de les persones que hi col·laboren, com també les dels llocs on donen servei”.

El Consell lamenta que “tampoc no es percep cap efectivita­t en la investigac­ió i persecució de molts dels actes” a què es refereix el comunicat “per part de les autoritats competents”. Per tant, el CGPJ no acusa obertament ningú de passivitat, però sí d’inoperànci­a.

Abans que això, el Consell també va acordar sol·licitar al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Barrientos, un informe detallat sobre el problema, “amb una relació circumstan­ciada amb tots els incidents produïts” en relació amb “atacs patits per jutges i magistrats que presten serveis a Catalunya, com també de les seves famílies i béns” i de les seus judicials. Tot plegat, “amb expressió de si consten detencions o persones acusades” pels fets.

L’òrgan de govern dels jutges també es dirigeix a la Fiscalia General de l’Estat per sol·licitar “que investigui els atacs” al·ludits i “supervisi les actuacions d’investigac­ió i persecució” d’aquestes agressions. La finalitat és assegurar la “suficiènci­a i correcció” d’aquesta tasca i “descartar que hi pugui haver omissions que donin lloc a l’exigència de responsabi­litats”. En definitiva, el Consell del Poder Judicial demana “als poders públics” amb competènci­es en la matèria que actuïn “efectivame­nt” tant en la prevenció com en la persecució “dels delictes que es cometin” contra jutges destinats a Catalunya.

El Consell insta la Fiscalia a investigar si s’està fent tot el que es pot per evitar els atacs a la justícia

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Jutges i fiscals davant de la Ciutat de la Justícia durant la vaga del novembre
QUIQUE GARCÍA / EFE Jutges i fiscals davant de la Ciutat de la Justícia durant la vaga del novembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain