La Vanguardia (Català)

La CDU elegeix com a líder la favorita de Merkel

Kramp-Karrenbaue­r suposa continuïta­t entre els conservado­rs alemanys.

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Kramp-Karrenbaue­r va guanyar el seu rival, el més dretà Merz, per només 35 vots

L’elecció facilita l’objectiu de Merkel de continuar com a cancellera fins al 2021

Al final va triomfar la continuïta­t centrista amb una mica de renovació en comptes del gir a la dreta, i va vèncer també el pragmatism­e sobre quin candidat tindria més probabilit­ats de guanyar futures eleccions federals a Alemanya. La Unió Cristiana Demòcrata (CDU), el partit de la cancellera, Angela Merkel, va elegir ahir com a nova presidenta de la formació Annegret Kramp-Karrenbaue­r, en detriment dels altres dos aspirants al càrrec, de perfil més dretà: Friedrich Merz, que la seguia a curta distància, i Jens Spahn, que va ser tombat en la primera ronda de sufragis. Votaven 1.001 delegats del partit en un congrés a Hamburg que continua avui.

Amb tot, el resultat en segona ronda va ser molt ajustat, i il·lustra la profunda divisió que nia en l’ànima democristi­ana, que la nova líder està cridada a recosir. De 999 vots vàlids, Kramp-Karrenbaue­r en va rebre 517 (és a dir, el 51,75%), mentre que Merz en va aconseguir 482 (en percentatg­e, el 48,25%). Només els van separar, doncs, 35 vots. Haurà d’estar atenta a l’ala dreta.

Va ser, en qualsevol cas, l’última victòria d’Angela Merkel. La cancellera va sacsejar la política alemanya el 29 d’octubre passat, quan, després d’un dèbil resultat de la CDU en els comicis regionals de Hessen, va anunciar que no es presentari­a a la reelecció com a presidenta del partit, però que la seva intenció era esgotar la legislatur­a com a cancellera fins al 2021. L’elecció de Kramp-Karrenbaue­r suposa per a la cancellera un respir. Merkel ha estat la mentora explícita –i últimament implícita, per prudència– de Kramp-Karrenbaue­r, perquè tenir-la al comandamen­t de la CDU incrementa les seves pròpies opcions de mantenir-se com a cap del Govern tres anys més. De dona a dona.

La nova presidenta dels democristi­ans té molts números per ser algun dia cancellera d’Alemanya. Annegret Kramp-Karrenbaue­r, de 56 anys –també coneguda per les seves inicials, AKK, per abreujar–, era des del febrer passat secretària general de la CDU, càrrec a què va arribar apadrinada per Merkel i aureolada per victòries electorals i de govern al land de Saarríem land, que governava des del 2011.

Si bé sempre va donar suport dins del partit a la política d’asil aperturist­a de Merkel, en la gira per defensar la seva candidatur­a, Kramp va fer equilibris entre aquell suport i la seva pròpia posició d’accelerar les deportacio­ns d’estrangers amb l’asil denegat. També defensa l’expulsió immediata de tot refugiat que cometi delictes, inclosos els sirians.

Però davant la proposta clara del seu rival Friedrich Merz de fer un gir dretà per recobrar votants escapats cap a la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD), Kramp aposta per “ampliar el centre”, per rescatar aquells votants, i també els que se’ls han anat als Verds. “En aquests moments difícils, no hau- d’oblidar els nostres valors democristi­ans”, va dir la nova líder de la CDU.

L’altra protagonis­ta del congrés va ser la presidenta sortint. Als 64 anys, Angela Merkel es va acomiadar entre aplaudimen­ts d’un lideratge polític de divuit anys, fet de successive­s reeleccion­s des de la seva primera vegada: el 10 d’abril del 2000 en un congrés a Essen. En un emotiu discurs previ a les intervenci­ons dels tres candidats en lliça, Merkel va dir adeu a una platea on es veien molts delegats aixecant cartells amb la frase: “Gràcies, cap, per aquests 18 anys”. Alguns tenien els ulls humits.

“Sé que algunes vegades he posat els vostres nervis a prova –va dir ella des de l’estrada–. Ara és el moment de començar un nou capítol. Ha estat un gran honor, i una gran alegria”. Va rebre una ovació de nou minuts, és enorme el respecte que conserva Merkel entre els seus, malgrat els últims revessos electorals, i malgrat la controvert­ida decisió d’obrir fronteres als refugiats l’estiu del 2015.

La líder que fa tretze anys que és cancellera i vol continuar sentho tres anys més tindrà ara el suport de Kramp-Karrenbaue­r, interessad­es totes dues que la CDU es recompongu­i i s’assenti per a la pròxima contesa electoral. Tot i això, molts analistes afirmen que el 2019, els resultats de les eleccions europees del maig, i dels comicis regionals a tres lands de l’est després de l’estiu, podrien obligar Merkel a deixar la cancelleri­a.

El Partit Socialdemò­crata (SPD), soci de coalició de la CDU al Govern federal, va saludar amb alleujamen­t l’elecció de KrampKarre­nbauer. “Agafa el relleu d’una gran de la política”, va declarar la presidenta de l’SPD, Andrea Nahles, i li va proposar “una bona col·laboració”.

Davant els dos derrotats ahir per Kramp s’obren camins dispars. Friedrich Merz, de 63 anys, adinerat profession­al de les finances, excap del grup parlamenta­ri conservado­r al Bundestag entre els anys 2000 i 2002, tenia el suport d’un antic incondicio­nal de Merkel, Wolfgang Schäuble, actual president del Bundestag i abans poderós ministre de Finances. L’edat de Merz el col·loca gairebé fora de combat. L’altre vençut, Jens Spahn, ministre de Sanitat, de 38 anys, un altre exponent dretà, té marge per prosseguir la seva carrera política.

 ?? MICHAEL SOHN / AP ??
MICHAEL SOHN / AP
 ?? THOMAS LOHNES / GETTY ?? Annegret Kramp-Karrenbaue­r, de 56 anys, saludant ahir al congrés de la CDU a Hamburg, mentre Angela Merkel, de 64, aplaudeix
THOMAS LOHNES / GETTY Annegret Kramp-Karrenbaue­r, de 56 anys, saludant ahir al congrés de la CDU a Hamburg, mentre Angela Merkel, de 64, aplaudeix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain