La Vanguardia (Català)

Arthur Walther

DIR. DE LA WALTHER COLLECTION

- TERESA SESÉ Barcelona

La Walther Collection, fundació dedicada a la investigac­ió, exhibició i difusió de la fotografia, presenta a Barcelona Estructure­s d’identitat, una selecció de 200 imatges dels seus fons que recorre la història del retrat.

Seydou Keïta (Mali, 1921-París, 2001) va ser un dels grans retratiste­s de la segona meitat del segle XX. I sens dubte un dels més sensibles i subtils. Pel seu estudi de Bamako, muntat al pati de casa seva, van desfilar comerciant­s i polítics, joves parelles i colles d’amics, estudiants i dones migrants de zones rurals als quals va immortalit­zar amb quincalles i ulleres sense vidres, plomes estilogràf­iques, rellotges que feia molt que havien deixat de funcionar i espectacul­ars túniques florides o vestits d’estil europeu, posant amb ràdios, motos, automòbils, bicicletes o màquines de cosir... Els deixava triar com posar –un peu sobre una cadira, la mà al maluc, un dit sobre la templa– i l’attrezzo amb què volien compondre el seu personatge. Es posava a la seva pell i somiava els seus somnis, lliures per triar la seva pròpia identitat cosmopolit­a en uns anys, els cinquanta i seixanta del segle passat, en els quals Mali aspirava a fer-se un lloc al món i caminava sense complexos cap a la seva pròpia llibertat.

Seydou Keïta és un dels fotògrafs de l’exposició Estructure­s d’identitat, a la Fundació Foto Colectania, que explora com ens presentem a nosaltres mateixos i davant la societat. Com fotògrafs de diferents cultures i períodes històrics han utilitzat les imatges per afirmar o desafiar els estereotip­s socials, particular­ment aquells construïts al voltant de les nocions de raça, gènere, classe i nacionalit­at. Si Keïta va crear les imatges dels seus models a través del posat, el disseny i els accessoris, el nigerià JD ‘Okhai Ojeikere (19302014) va passar quaranta anys documentan­t l’àmplia varietat de pentinats de les dones del seu país, trenes i estructure­s escultòriq­ues, que més enllà del seu impacte estètic amaguen una multitud de missatges i significat­s: poden marcar ocasions especials com ara casaments i aniversari­s, però també denotar una família o regió en particular, o l’adscripció a un determinat moviment polítics o artístic. I el camerunès Samuel Fosso, que actualment viu entre Nigèria i França, construeix a African Spirits una aclamada sèrie d’autoretrat­s ficticis en els quals, partint de velles imatges trobades en revistes i diaris, assumeix el rol d’alguns dels líders mundials dels drets civils i l’alliberame­nt panafricà, des de Malcom X i Nelson Mandela, a Martin Luther King, Patrice Lumumba o Angela Davis.

Cadascun dels fotògrafs reunits a Estructure­s d’identitat mereix una exposició pròpia i en conjunt ofereixen una fascinant panoràmica de l’evolució del retrat des del 1840 fins a l’actualitat, a través de les obres de la Walther Collection, una de les més importants del món, amb doble seu oberta al públic a NeuUlm (Alemanya) i Nova York. Fundada pel col·leccionist­a germano-nord-americà Arthur Walter, compta amb un fons de 3.000 originals i abasta un impression­ant arc geogràfic, especialme­nt de zones d’Àsia, Àfrica i Alemanya. L’exposició arrenca amb El

rostre del nostre temps, un projecte èpic d’August Sander (Alemanya, 1876-1964) que a començamen­ts del segle XX es va embarcar en la missió de retratar la societat alemanya partint dels seus diferents arquetips: savis, camperols, ballarins, industrial­s, aturats o discapacit­ats. I al costat de fotografie­s d’autors desconegut­s, des d’àlbums familiars a fitxes policials, figuren autèntique­s icones de la fotografia com la sèrie de Richard Avedon La família (1979), en la qual, comissiona­t per la revista Rolling Stone, va construir un implacable mosaic dels homes i dones que en aquell moment constituïe­n l’elit política, mediàtica i corporativ­a dels Estats Units.

La identitat de gènere és un altre dels temes que aborden els fotògrafs, com l’activista visual sud-africana Zanel Muholi, que denuncia la invisibili­tat i intolerànc­ia que pateixen les lesbianes i transsexua­ls del seu país, malgrat estar permès el matrimoni entre persones del mateix sexe.

La mostra explora com els fotògrafs han utilitzat les imatges per afirmar o desafiar els estereotip­s socials

 ??  ??
 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? Visitants de Foto Colectania contemplen fotografie­s de Samuel Fosso
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE Visitants de Foto Colectania contemplen fotografie­s de Samuel Fosso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain