La Vanguardia (Català)

Missió: impossible

MSF i SOS Mediterran­ée posen fi a les seves activitats a la Mediterràn­ia

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

La pressió del ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, que ha tancat els ports del seu país tant per als desembarca­ments com per a l’avituallam­ent, ha portat Metges Sense Fronteres i SOS Mediterran­ée a decidir prescindir del vaixell de rescat

Aquarius.

El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, ho ha aconseguit. La seva pressió a les oenagés i als vaixells de rescat, tancant els ports italians tant per als desembarca­ments com per a l’avituallam­ent, ha portat les oenagés Metges sense Fronteres (MSF) i SOS Mediterran­ée a decidir prescindir del seu vaixell insígnia, l’Aquarius, que en els seus 34 mesos de missió ha prestat assistènci­a a gairebé 30.000 persones en aigües internacio­nals entre Líbia, Itàlia i Malta.

“Renunciar a l’Aquarius ha estat una decisió extremadam­ent difícil de prendre, però permetrà als nostres equips reprendre les operacions de recerca i rescat com més aviat millor”, va declarar el director d’operacions de SOS Mediterran­ée, Frédéric Penard. L’oenagé francesa, responsabl­e de contractar el vaixell, promet que tornaran al mar i que estan buscant un altre vaixell que els permeti continuar els rescats.

L’Aquarius fa dos mesos que està amarrat al port de Marsella sense poder fer missions de rescat. Això passa després que li fos retirada la bandera de Gibraltar amb què navegava al principi, i després també la panamenya, per pressions polítiques, segons denuncien les oenagés. A començamen­ts d’octubre el vaixell va atracar a Marsella després de desembarca­r 58 persones a França, i des d’aleshores espera que un país li deixi la seva bandera. La setmana passada Berna li va negar la suïssa.

MSF culpa directamen­t d’aquesta situació una “campanya encapçalad­a pel Govern italià i amb el suport d’altres estats europeus, per deslegitim­ar, desacredit­ar i obstaculit­zar les organitzac­ions que ofereixen assistènci­a”, diuen en un comunicat. “No només Europa no ha estat capaç de proporcion­ar capacitat de recerca i rescat, sinó que també ha sabotejat activament els intents d’altres per salvar vides. El final de l’Aquarius significa més morts al mar i més morts innecessàr­ies de les que ningú serà testimoni”, avisa Nelke Manders, directora general d’MSF.

Ara mateix el vaixell també es troba sota el focus judicial. El fiscal de Catània, Carmelo Zuccaro, obsessiona­t amb les oenagés de rescat, les investiga per haver comès suposadame­nt un tractament il·legal dels rebutjos a l’Aquarius, i n’ha ordenat la immobilitz­ació.

El vaixell taronja s’havia convertit en un símbol polític. Va ser el vaixell que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va permetre desembarca­r a València amb 630 persones després de ser rebutjat per Itàlia i Malta. Ara ja ningú no li podrà obrir més portes. Salvini ho va celebrar amb un missatge a Twitter. “Menys sortides, menys desembarca­ments, menys morts. Bé”, va publicar.

“Avui, Europa està donant suport directamen­t a les devolucion­s forçades mentre s’adjudica a si mateixa una exitosa política de migració”, denúncia Karline Kleijer, responsabl­e d’emergèncie­s d’MSF. Es calcula que en aquest 2018 han mort 2.133 persones a la Mediterràn­ia, més de 1.800 en aquella zona. Itàlia i Malta han deixat tota la responsabi­litat dels rescats als guardacost­es de Líbia, un país on l’ONU alerta repetidame­nt de les tortures i violència que pateixen els immigrants i les persones refugiades.

Ara mateix, en aquestes aigües del Mediterran­i només queda la missió formada per les oenagés Proactiva Open Arms, Mediterran­ea (Itàlia) i Sea Watch (Alemanya). No ho tindran fàcil.

El vaixell fa dos mesos que és a Marsella a la recerca d’una bandera, i és investigat per la justícia italiana

 ?? ANDREAS SOLARO / AFP ?? Salvini, en un programa de televisió, amb la imatge de l’Aquarius
ANDREAS SOLARO / AFP Salvini, en un programa de televisió, amb la imatge de l’Aquarius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain